用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
樓主: montery
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

我都覺有遺傳,同仔仔姑姐講開,佢話佢自細都係咁,明明睇到"遊戲"but會講左"玩耍"睇緊第1行,會抄左第2行. 嗰時未有評估,呢d叫讀寫障礙而已.
另外我大女學習上係完全無問題,做功課唔駛我跟進 tim.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

醒目開學勳章

rubytang,

我上次個回應長氣得滯講漏咗添....我係建議你能力許可的話,請私人OT開始同你囝囝做訓練,而唔係做評估呀.....通常一星期至兩只係一堂,佢應該係針對情況,教小朋友同家長/監護人點樣响家中日日做訓練.

我覺得一定要做OT訓練先可以針對個別情況,幫小朋友改善佢邊方面能力不足o既問題,(例如你話o既視覺空間問題),提昇番小朋友o既讀寫能力架.....如果只係揾d普通補習老師,佢又冇讀障方面知識,單靠多讀多寫多抄多做,只可以係事半功倍(Sorry 係事倍功半至啱)......咁辛苦又冇乜進步,小朋友真係好容易放棄. 你之前咪又係用咁上下o既方法....同你估其他讀障d家長唔識用傳統方法咩....但就係好辛苦...又都冇乜成果囉....

另外想講吓,即使係入咗輔導班都唔代表出唔番普通班o既,我囝囝個老師話,佢地學校所有英文同數都有分加強班同輔導班,佢話佢對d輔導班同學講:唔好以為入咗輔導班就覺得係失敗.....俾心機爭取去做輔導班第一名.....都一樣係叻.....咁慢慢d小朋友就有機會執吓位,轉吓班咁架嘞....

你考慮吓啦....

[ 本文章最後由 yywhk 於 07-7-6 19:01 編輯 ]

yywhk,

我上年去左 3 間小學取回小一註冊證, 有 d 校長主動同我傾計, 留我, 有 d 都有俾面色我睇, 問點解, 轉左去邊間小學等等先俾番我,  開學之後既手續都應該係一樣, 不過要寫多一封 "退學信" law, 我上年都係臨開學前一個禮拜先叩門成功, 為左入呢間心儀小學, 我前後用左一年時間, 不繼寄信俾校長等等..........希望妳都可以成功入第一志願既小學喇 ! 本來我諗住小二同仔仔試下轉去一間都係我心儀既直資小學度讀書, 因為活動教學, 有 d 似國際學校 feeel, 不過仔仔今次考試退步左好多, 所以機會都幾微下............

yuki123lam

原文章由 yywhk 於 07-7-6 13:27 發表
Dear all,

多謝大家回應, 我真係好開心.. ...起碼而家去旅行都唔駛咁心掛掛......第一志願我都一定會等, 但睇怕等到開學後都未定........不過我都係會笑住:loveliness: 咁等....唔駛:f ...

原文章由 yywhk 於 07-7-6 15:52 發表
rubytang,

我上次個回應長氣得滯講漏咗添....我係建議你能力許可的話,請私人OT開始同你囝囝做訓練,而唔係做評估呀.....通常一星期至兩只係一堂,佢應該係針對情況,教小朋友同家長/監護人點樣响家 ...

yywhk,

我會多D鼓勵仔仔架啦~
其實, 係呢個暑假,
我都已經報左D 感統訓練班&讀寫訓練班,
我想先上呢D班, 睇下仔仔既情況點先,

因為上次個心理專家都話, 可以先上小班,
睇下佢唔抗拒既話, 先再上個別的,
咁就唔驚佢唔接受, 到時唔肯返上堂咪仲嘥錢喎~

我呢兩晚開始, 臨訓前就將講故事改為猜謎語, 佢都幾有興趣~
同埋我又會叫佢同我鬥講得多數量既用詞,
例如: 一隻 XX OR 一對XX 睇下邊個講得多,
跟住就會有貼紙, 貼滿一頁貼紙簿, 我就會獎佢一個 5蚊,
用黎入落錢箱果度, 等儲滿左個小錢箱之後,
我就淮佢用黎買一樣佢鐘意既野, (個錢箱係好細個果種)
咁佢都好積極, 希望可以鼓勵多D佢囉~

醒目開學勳章

yuki123lam,

唔該晒! 乜辦學人士都咁冇品....我做定d心理準備先,萬一真係咁好彩....都知點應付嘛

醒目開學勳章

rubytang

你咁好安排,咁我好放心嘞......其實我地都經歷過誤解小朋友懶或唔專心而無理咁打閙佢地.....真係諗番都好心痛:cry:  , 大家齊齊努力啦,小朋友一定有進步o既! 而且家長陪過佢,一齊幫佢面對困難, 佢地會知架.....真係親子關係都好d.....

原文章由 rubytang 於 07-7-6 18:47 發表

yywhk,

我會多D鼓勵仔仔架啦~
其實, 係呢個暑假,
我都已經報左D 感統訓練班&讀寫訓練班,
我想先上呢D班, 睇下仔仔既情況點先,

因為上次個心理專家都話, 可以先上小班,
睇下佢唔抗拒既話, 先再 ...

Hi:
My son is P.1. He is same with your son. 暑假我報左D 讀寫訓練班,英文串word, but 感統訓練班 撞時間,
我想問有無人試了杜 x ? Is it "Work"?
Next year my son still at P.1
I'm afraid he will be upsad!
:cry:

&

醒目開學勳章

原文章由 katelam 於 07-7-6 20:42 發表

Hi:
My son is P.1. He is same with your son. 暑假我報左D 讀寫訓練班,英文串word, but 感統訓練班 撞時間,
I'm afrai ...

唔駛擔心,我個仔O係6月12號經心理社交醫生證實左係有嚴重KEI 讀障,但學校亦都繼續比佢升小三,不過我同學校商量過比佢繼續留讀多一年二年級,起初,我個仔都唔肯架,但後來,我講左好多好處比佢聽,佢聽完之後都好接受............所以唔駛擔心架.........
Don't worry ,Be happy :

原文章由 yywhk 於 07-7-6 19:12 發表
yuki123lam,

唔該晒! 乜辦學人士都咁冇品....我做定d心理準備先,萬一真係咁好彩....都知點應付嘛

sigh~~依家辦學好似攪生意。心傷

原文章由 katelam 於 07-7-6 20:42 發表

Hi:
I'm afrai ...

Kate,

你都幫你仔仔報左感統訓練班呀~係邊區呀??
我住果區就無呢類既治療中心, 最近既都要去到沙田,
所以, 我黎緊既暑假都會成日去沙田架~
我未試過杜耳呀~ 你有無聽到其他既家長既反映呢~
你仔仔都係p 1, 好似我仔咁, 都仲係細,
俾多d時間去幫下佢啦~ 我聽其他家長講,
呢d野係有得改善架~ 只要你堅持同有恆心,
一家會有成績架~ 大家一齊去努力~
:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 rubytang 於 07-7-8 02:02 發表

Kate,

你都幫你仔仔報左感統訓練班呀~係邊區呀??
我住果區就無呢類既治療中心, 最近既都要去到沙田,
所以, 我黎緊既暑假都會成日去沙田架~
我未試過杜耳呀~ 你有無聽到其他既家長既反映呢~
你仔仔 ...

rubytang:
我報了<領思>in Yau Mei Ta,that is : 寫字couse (summer
couse) & 中文字結構couse; And <博思會>報了 中文 & Eng. spelling couse ,  感統訓練 I will try for one to one at 領思!
杜耳中心, My friend' s daughter tried, she said the children
is better at spelling and Dict, So I think I will try at this
summer !
But I have not idea to keep in better in his study!
P.1 study again, than if the boy study not good in P.2,P.3,or P.4, he has no another time to study again!
so worry !

原文章由 katelam 於 07-7-9 11:29 發表

rubytang:
我報了in Yau Mei Ta,that is : 寫字couse (summer
couse) & 中文字結構couse; And 報了 中文 & Eng. spelling couse ,  感統訓練 I will try for one to one at 領思!
杜耳中心, My friend' ...

kate,

我都好明白你既心情,
你同我都一樣, 我都好擔心亞仔既進度係點,
但無奈, 呢樣野係唔心急得黎既,
你仔仔都未去上d訓練課程,
其實, 大家都唔知呢d 訓練班既成效係點,
我都係新手牌, 亞仔都未上過呢類班,
所以都係未知之數~
不過, 我諗d中心開辦得呢類既訓練班,
應該都會對小朋友有一定既幫助既,
而且, 好似 yywhk 講咁樣, 我地做家長既,
都要去幫下佢, 唔好諗住送左佢去上訓練班
就完全旨意晒人地, 返到屋企都要用d有趣味既遊戲黎幫佢,
等佢知道媽咪都會同佢一齊去努力先得架~
唔好灰心, 大家加油~

醒目開學勳章

我頭先去完學校見完教統局派去學校kei 心理評估醫生傾過,佢話我個仔都係字型結構係比較弱,佢話如果冇經濟能力去比d小朋友上d  training course ,可以比佢地學寫書法(用毛筆)o係屋企練都得
初初要佢地寫3個字先,要越慢越好,叫佢地跟住字帖上d字寫o係本習字簿上,唔可以怏,一定要寫得好慢,......
之後先慢慢比多一兩個字佢寫,.....
佢話佢教過好多個有讀障kei 小朋友,佢地學完書法後,個個d成績都突飛猛進,個個都好鍾意寫字添,大家不防試下呢個方法.......

[ 本文章最後由 ReikoLau 於 07-7-9 13:31 編輯 ]

原文章由 rubytang 於 07-7-9 12:12 發表

kate,

我都好明白你既心情,
你同我都一樣, 我都好擔心亞仔既進度係點,
但無奈, 呢樣野係唔心急得黎既,
你仔仔都未去上d訓練課程,
其實, 大家都唔知呢d 訓練班既成效係點,
我都係新手牌, 亞仔都未上 ...

Thanks for sharing!
keep in touch!
Do you think we can have the phone number for talk
more or Have a gathering with the children?
my e-mail:[email protected]
Kate

原文章由 katelam 於 07-7-9 11:29 發表

rubytang:
我報了in Yau Mei Ta,that is : 寫字couse (summer
couse) & 中文字結構couse; And 報了 中文 & Eng. spelling couse ,  感統訓練 I will try for one to one at 領思!
杜耳中心, My friend' ...

Kate, 可唔可以PM我個course要幾錢?

Reiko, ccaa介紹個套星願小王子好似都有字型結構遊戲,網上有試玩,唔洗錢。睇o岩先至買,又唔係好貴。
http://www.little-prince.com.hk/littleprince/legend/index.html

好幾日無上bk la, 因為比較忙工作:-|

小朋友就快放暑假, 我可以休息一下, 起碼吾使日日睇功課

但都要比習作佢做同埋派左新書la< 可以備一備課....

暑假我女會返書法班同埋游泳班, 再+上公文 & 數研要學, 希望提升佢學習興趣.........

大家會吾會覺得我比公文我女學都好奇怪(一向都覺得公文係苦悶教材)........ng 我覺得公文中同英幾好, 只須聽cd, 我女就好自動每日都去聽, 相對提升左佢悅讀興趣........
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

About 公文

ccaa:
When I know my son has writhing & reading problem,
I can't let him study again!Because I think it can not let
him 有效果 & phonic is not good in 公文,like my son, he
can not remmenber, then 公文 just again & again to let
him do . I think my son is better to learn Eng is one to
one study Phonic.
May be your girl is OK!:-|  

原文章由 ccaa 於 07-7-10 14:21 發表
好幾日無上bk la, 因為比較忙工作:-|

小朋友就快放暑假, 我可以休息一下, 起碼吾使日日睇功課

但都要比習作佢做同埋派左新書la< 可以備一備課....

暑假我女會返書法班同埋游泳班, 再+上公文 ...

原文章由 wlchan18 於 07-7-9 14:28 發表

Reiko, ccaa介紹個套星願小王子好似都有字型結構遊戲,網上有試玩,唔洗錢。睇o岩先至買,又唔係好貴。
http://www.little-prince.com.hk/littleprince/legend/in ...

唔知點解, 我想試玩星願小王子, 但入到去都無野俾我玩既,
佢話點果粒星星去download, 我點左, 但等左好耐都無野睇喎~
點算呢~

原文章由 wlchan18 於 07-7-9 14:28 發表

http://www.little-prince.com.hk/littleprince/legend/in ...

我入左去想試玩, 佢話叫人點粒星星去download,
我點左, 但等左好耐都無野睇喎~
咁點算呀~ 係咪玩唔到架啦~

原文章由 rubytang 於 07-7-10 16:09 發表

我入左去想試玩, 佢話叫人點粒星星去download,
我點左, 但等左好耐都無野睇喎~
咁點算呀~ 係咪玩唔到架啦~

我玩到呀。係唔係你個ie block左d popup?
你set返"允許popup"就得架啦。
或者你去呢到啦,個popup都係去呢一版
http://www.little-prince.com.hk/littleprince/legend/trial.html
‹ 上一主題|下一主題