用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-24 00:38
咁所以咪話小學既成績,唔一定代表中學既成績囉!嗰啲男仔之前(初中)都無咁叻,但到高中又追咗上來喎!
...
小学成績梗係唔代表中学成績,佢小学同学同中学同学都唔係同一班人,对手唔-样嘛。男仔高中集中火力唔再傻更更就会好似叻左。以前小学果边有个帖问前列学生有乜特質,好多時除天生好記性同轉数快(禁入得SPCC大概个个係呢方面差唔遠)外,仲有係自理力高、專心、時間管理好、做事爽手、小心……禁高中时男仔做到呢d, 咪自然会好左。

有句叫做人算不如天算, 做人既野算唔到咁盡的, band幾學生都好, 都要講成長路程遇到D嘜, 假設一向成績優秀的B1生, 上到男女中學後, 受青春期的影響, 對異性產生極大興趣, 日日掛住追某男或女同學, 成績想唔跌都幾難, 大家作為家長的, 對中學生拍拖的影響亦會意見不一, 總之, 世事無絕對. 讀書不是人生的一切, 每個人的價值觀也不同, 做醫生的也未必一定開心, 有錢如剛離世的郭XX也患XX病, 做到特X天天被人罵, 所以有人選擇寧願唔做咁高位, 夠洗就算, 廢事煩! 我認為結論是順其自然, 盡了力就是了, 不必強求, 阿彌陀佛, 阿利路亞.

ANChan59 發表於 18-11-23 22:20
你忽略了一點,789是看起來差不多,但是否踩盡油,死谷爛谷,抑或舉重若輕,才是分別。

一上到中學,個距 ...
能力和財力唔夠自然要玩下,策略,講我自己咋

Cliokohonda 發表於 18-11-23 22:40
所以我幾反感band 幾配乜學校呢種講法,band 123 本來係揀學校優先次序,現在小學老師,家長甚至同學之間 ...
個升中機制係咁,就算以特異功能入到,最後都要讀得先得。不過若機會來臨,我都會豉勵人去試下,同時要考慮下自己是死谷先係b1尾還是未開turbo都可以b2頭

Yanamami 發表於 18-11-23 22:22
只要英文好,唔难追同適應。我回应左禁多次都係果句band乜都唔紧要,最紧要英文底ok. ...
同意英文底子是英中的pre-req.  不過中文反而是我們最頭痛的,顧些失彼,又要pth, 唔放長綫釣大魚都唔得

MrBeast 發表於 18-11-24 08:04
同意英文底子是英中的pre-req.  不過中文反而是我們最頭痛的,顧些失彼,又要pth, 唔放長綫釣大魚都唔得 ...
我惊大女个中文惊足六年……以佢禁唔掂水平,-額汗拉址到个3(最後-年無範文),我諗唔知要点差法先2。偏埋—边都好常见,好叻叻先中英文都平衡到,我要求唔高,过骨就安心。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-11-23 19:32
Sure! 之前举例係band1边缘符碌派左入1A. 同埋英文底子弱就好痛苦之嘛~講到尾,如未能用英文作学习語言,b ...

Jm請唔好再用我個post做例子,我唔太活躍EK都見到你喺3個post po了。
我從來冇後悔過揀英中,當時揀呢間甚至係因為學校特別注重英文,就係個女英文底唔好,先更加想佢喺中學日日耳濡目染下可以提升英語水平。
其實中一好多人都需要時間適應,即使英文底唔好,只要肯努力我相信絕對可以後來居上。
我個女係遇強愈強嘅人,如果擺佢喺大池,佢會慢慢做到中魚,但係如果擺佢喺小池,都只係會做到中魚。聽同小學嘅師姐講,佢地中一係辛苦嘅,中二已無問題,同埋原來UT係多人唔合格嘅,所以實際情況可能冇我開po嗰刻諗得咁嚴峻。
大池小魚定小池大魚其實都要根據小朋友性格而決定

MrBeast 發表於 18-11-24 07:56
個升中機制係咁,就算以特異功能入到,最後都要讀得先得。不過若機會來臨,我都會豉勵人去試下,同時要考慮 ...

是但tag個熟人,手機必須tag人,無得自言自語。

學校睇banding123,只看成绩。

家長睇banging123,除成績外,也可睇埋毅力嘅banding , 適應力嘅banding , 抗逆力嘅banding ,理解能力banding , 分析力banding, 態度banding , 家長自己嘅banding ....等等。 綜合曬全部先係真banding,就

大池大魚,中池中魚,小池小魚

MrBeast 發表於 18-11-24 07:50
能力和財力唔夠自然要玩下,策略,講我自己咋

哈哈,我都係!

還有一點,我希望兒子識繁體中文及中華文化!

2jkidsfather    發表於 18-11-24 08:48
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MrBeast 發表於 18-11-24 07:56
個升中機制係咁,就算以特異功能入到,最後都要讀得先得。不過若機會來臨,我都會豉勵人去試下,同時要考慮 ...

所以小朋友係11-12歲仲有大把變數機會,好怕見到D網友甚麼B2生/B1尾生不宜讀B1呀B1A中學,似乎判C佢地今日既佢 就係 將來既佢,只要態度正確,讀書啫,唔一定要成為狀元先叫成功既~~~

現實上,亦見到唔少B2/B3生活躍於1仔中學,咪一樣考入U仲入唔錯既學系,1A中學並非個個都係強啫,讀書啫~~~

簽名被屏蔽

yovin 發表於 18-11-24 08:35

是但tag個熟人,手機必須tag人,無得自言自語。

尋日出鴨寮街整手機 ,咦! 竟然有耳筒買9元 ,售貨員話: 「9元都有好嘢,平嘅唔一定差喎,買番去試下囉, 唔啱嘅咪拋咗佢囉!反正9元。」

唔知9元嘅耳筒 與 成皮嘢 既耳筒有乜有別呢?大家都係耳筒,大家都會出聲。但我唔敢問啊 售貨員啊!實以為我玩野。

嗰啲專業器材影音公司從未見過9元嘅耳筒出現,原來天外有天,人外有人。

唔知左耳聽9元,右耳聽萬元,感覺會如何呢?真想試下

MrBeast 發表於 18-11-24 08:04
同意英文底子是英中的pre-req.  不過中文反而是我們最頭痛的,顧些失彼,又要pth, 唔放長綫釣大魚都唔得 ...
實際體會, 朋友仔女小學中文好英文差的, 上到英中中學都未必能保持中文好的優勢, 因為中學的幾乎沒有太多可單憑記熟就可取高分的部份(如默書),   所以上了中學中文不易保持.  反而小學英文好的, 去到英中較能集中能力在學習(追番)中文中史2科, 其它各科用英文就較易發揮, 不需科科追及查字典至深夜才可完成功課,  讀英中會較得心應手.   所以小學英強中弱在英中可能比想像中好.   

ANChan59 發表於 18-11-24 08:36
哈哈,我都係!

還有一點,我希望兒子識繁體中文及中華文化!
應該要識(非政治)。正如每次同外地人討論各地歷史文化,星人通常搭不上嘴的多。
‹ 上一主題|下一主題