用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

很有參考價值,規則清晰,用數字說話,有說服力

猴子爸    發表於 23-12-21 16:19

回覆樓主:

謝謝!建議多加一項數據在頂項:全港日校考生CEM 5+ %

參考資料:

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE23_PressRelease_C_Full.pdf

godfreychoi 發表於 23-12-21 16:27

參考資料:
这些学校都是英中,在收生时收了超过85%是全港成绩前列四成的学生,如果用全港日校考生CEM5+%作为benchmark, 好像不太搭配。

猴子爸 發表於 23-12-21 16:31
这些学校都是英中,在收生时收了超过85%是全港成绩前列四成的学生,如果用全港日校考生CEM5+%作为 ...

可以考慮在CEM平均分排名之外,增加中英數單科成績學校排名

swh2020 發表於 23-12-21 16:45
可以考慮在CEM平均分排名之外,增加中英數單科成績學校排名

是的,当总表再不需要修改后,我会列出中英数分别的排名,很简单,只是excel sorting 而已。
现在起码要等LSC出报告,不知道还有没有其他学校是会公布5+成绩?

godfreychoi 發表於 23-12-21 16:27

參考資料:

日校2023年CEM5+ 11.9%
截至目前有數據的英中皆較日校水平佳

日校2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
考生 41,121人

中文5+ 11.02%(4,381/39,738)
英文5+ 10.31%(4,210/40,816)
數學5+ 14.43%(5,857/40,584)
--------------------------------------------------------
CEM5+ 11.93%(14,448/121,138)
通識5+ 9.71%(3,933/40,524)
主科5+ 11.37%(18,381/161,662)

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat23_5.pdf

猴子爸 發表於 23-12-21 16:48
是的,当总表再不需要修改后,我会列出中英数分别的排名,很简单,只是excel sorting 而已。
现在起码要等 ...
這個不應該說是DSE排名,應更加大字標題寫明**有公佈DSE 5+ 排名榜**  無謂被人誤解,錯誤利用這些數據.例如被人看到筲官全港DSE排名43....

HK-MAN 發表於 23-12-21 17:13
這個不應該說是DSE排名,應更加大字標題寫明**有公佈DSE 5+ 排名榜**  無謂被人誤解,錯誤利用這些數據.例如 ...

要令人完全不会误会,可能要等到全港一百多间英中都公布5+,到时候排43就真是排43?但等到那时,应该是200年后。(“命硬”的歌词)倒不如现在有几多,做几多,升中家长会明白的。

而且,选择不公布5+的学校,从某个角度看,也是自己放弃被看见的权利,所以也是公平的处理。

猴子爸 發表於 23-12-21 17:17
要令人完全不会误会,可能要等到全港一百多间英中都公布5+,到时候排43就真是排43?但等到那时,应 ...

同意。永遠沒有人人都滿意的排名,資料對家長有參考價值即可,況且我見到你在表格下方有footnote解釋。

BACY 發表於 23-12-20 21:19
咁快已經見fb有人攞嚟用

果個PAGE真係把鬼!!!

個主持唔出聲. D網友又亂黎既

日日都有D 9588既人出POST問我個仔/女可唔可搏1A

bananaGi 發表於 23-12-21 17:35
果個PAGE真係把鬼!!!

個主持唔出聲. D網友又亂黎既

我見到有個叫CyC嘅網友,好大大力反對呢個排名,好似踩到佢條尾咁,而佢寫嘅嘢,熟口熟面,好似呢度某會員咁。
不過冇所謂啦,總之有一定數目嘅家長認為有幫助就值得做啦。上年係DD仔,下年可能係另一位,總之認同呢件事又有時間嘅人,咪出力做吓個表啦,其實背後靈魂人物係Poyau, 有佢提供數據真係好方便!

猴子爸 發表於 23-12-21 18:13
我見到有個叫CyC嘅網友,好大大力反對呢個排名,好似踩到佢條尾咁,而佢寫嘅嘢,熟口熟面,好似呢度某會員 ...

我認得佢,有佢講冇人講,一個字「煩」

UniKitty 發表於 23-12-20 14:48
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝分享。不過GH新的大樓還沒有投入使用。

唔駛投入使用,風水呢樣嘢就係咁

猴子爸 發表於 23-12-21 15:38
"所謂前10,20定30! 都唔會有好大差別"例如目前排第8的SPCS跟第18 的SSCG有没有分别?排第4的QC跟第24的 ...
我只係話唔會有好大差別,唔係話無,亦冇講過冇用!而同時提出另一個重點讀書靠自己,有不對嗎?我都係用家,睇尼啲排名睇咗好多年,確係一個參考,但認真唔會覺得有好大差別!
你問SPCS同SSGC有冇分別,我真係覺得冇大分別,唯一大分別係SPCS多個學制選擇。吖!校服都有差別

蛋白超人 發表於 23-12-21 15:03

咁老實講,第1、2同其他學校真係有D差別嘅,第3至第15個 ...

我同意第一、二係公認同其他學校有距離,咁都係未100%33222,所以去到邊間中學都好,俾心機讀,成績才是自己的

bettyay 發表於 23-12-21 19:44
我只係話唔會有好大差別,唔係話無,亦冇講過冇用!而同時提出另一個重點讀書靠自己,有不對嗎?我都係用家 ...

對不起,我根本沒有同你爭辯的意圖,只係解釋件事而已,閣下實在不必太敏感。
似乎對這個排名比較有負面情緒嘅會員,都係冇公佈5+嘅學校家長,對嗎?

猴子爸 發表於 23-12-21 19:48
對不起,我根本沒有同你爭辯的意圖,只係解釋件事而已,閣下實在不必太敏感。
似乎對這個排名比較有負面情 ...
點解有尼睇法?我沒有同你爭辯的意圖,也沒有任何負面情緒啊!睇排名重唔重同覺得讀書靠自己,2者應該可以共存吧!

點解你會覺得但凡有其他睇法網友就係你口中冇公佈5+的學校家長?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

猴子爸 發表於 23-12-21 22:08
呢位家長,稍安勿躁,天氣寒冷,保重身體,中學排名,乃身外物,小事小事,你有意見,我有睇法,正常不過 ...
謝謝,比家長一個參考!正常的家長也知道這個表並不完整,不會被誤導。

猴子爸    發表於 23-12-22 10:03

UniKitty 發表於 23-12-21 10:31
唔係哦。A同B的學生考的科目係唔同,A學校大多數學生係選6科,B學校學生就選7科多一些。這些選科的數據只有 ...

看來需要澄清一下,BPS 所有學生中四時都是4C + 3X,不是限制學生選3科而是限制選4科 (舉例: PCB + M1/M2)。

UniKitty    發表於 23-12-22 10:13
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊