用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

Meisuen,

The 協康暑期暫托班 (8月1-9日) 上午9-下午1 very cheap ah ! What they will do in the class ?

Also, pls check you email.

Ansonbb

funny,

pls check pm!

ansonbb,

e_mail 冇野收? 妳send 去 [email protected]!

協康暑期暫托班係灣仔而且已 full, 佢好似返幼稚園咁, 上堂, 排隊去厠所, 做手工, 唱歌, 遊戲, 食飯etc  好過佢暑期咁長留係屋企, 冇野學.

ansonbb,

pls cheuk e-mail! 我已收到啦, tks!

醒目開學勳章

Meisuen,

check PM.   

Meisuen,

Did you send me anything ? I didn't find in my e-mail.

Meisuen 寫道:
ansonbb,

pls cheuk e-mail! 我已收到啦, tks!

hi,funny,想問下你係藍田由見姑娘到見醫生評估,等左幾耐呀?我前日先去見姑娘乍,仲話我囝囝眼神接觸真係差啲 :cry: 唔知要擔心幾耐呢...

llcathy2004,

如果以我仔仔為例, 果流程是這樣:-
3/04 (20個月) 見姑娘
7/04 (23個半月) 見醫生做第一次評估及見社工排位
1/05 (30個月) 見第二次醫生&聽力學家&言語師

羊咩囝,

Why u need to see the doctor 2 times ? When is  or  start date for queuing the school / service ? 7/04 or 1/05 ?

唔該晒羊咩囝!即係等3.5月就見醫生,再等6個月見聽力學家,再等做訓練...真要命∼∼ :evil:  :cry:  :cry:

醒目開學勳章

姑娘話如果個case urgent (即情況真係好差), 會有可能比你早D見醫生!  如果你自己係出面做左任可評估顯示小朋友的情況真係差, 就盡快將此報告send比評估中心, 等佢地推快個期!

ansonbb

因為第一次見醫生時, 仔仔表現好差, 眼神接觸無, 再加上只做自己喜歡做的事, 喜歡排積木, 開門關門等動作.. 所以被醫生懷疑是自閉症傾向, 由於當時只得20個月, 醫生認為始終較細, 未能完全掌握, 所以醫生見議我們俾小朋友入讀幼兒園,希望他能早些學習, 半年後看他表現如何, 所以有第二次評估, 再加上聽力&言語測試.

第一次見醫生,就開始幫你排期,當時醫生見仔仔咁,就排了s位+早期, 但到今時今日, 早期都未輪到我!

到阿仔33個月時就輪到有i位, 因為這半年來進步不少,已撇除了自閉, 但到頭來都是沒要, 返回普通幼稚園+私人訓練, 阿仔實際學了八個月已追近同齡,只差三個月.

大家要努力, 一定要同仔仔做home training, 係好有效的

醒目開學勳章

羊咩囝,

Can you tell me your 言語師's information?  Thanks.

Funny,

Pls check email.

Ansonbb

羊咩囝,

Pls advise yr 言語師's information to me.

Many thanks.

我就係最驚佢有自閉傾向(真係訓唔安食唔落),見姑娘都話佢眼神接觸少啲,叫佢又唔應,呢方面你係屋企點train佢呢?
羊咩囝 寫道:
ansonbb

因為第一次見醫生時, 仔仔表現好差, 眼神接觸無, 再加上只做自己喜歡做的事, 喜歡排積木, 開門關門等動作.. 所以被醫生懷疑是自閉症傾向, 由於當時只得20個月, 醫生認為始終較細, 未能完全掌握, 所以醫生見議我們俾小朋友入讀幼兒園,希望他能早些學習, 半年後看他表現如何, 所以有第二次評估, 再加上聽力&言語測試.

第一次見醫生,就開始幫你排期,當時醫生見仔仔咁,就排了s位+早期, 但到今時今日, 早期都未輪到我!

到阿仔33個月時就輪到有i位, 因為這半年來進步不少,已撇除了自閉, 但到頭來都是沒要, 返回普通幼稚園+私人訓練, 阿仔實際學了八個月已追近同齡,只差三個月.

大家要努力, 一定要同仔仔做home training, 係好有效的

funny,唉...好矛盾啊,梗係希望阿仔情況唔嚴重啦,但又想快啲知道結果,一來有問題可以盡快治療,二來自己唔駛囉囉鬈...anyway,已等緊協康嘅心理醫生評估.

妳有冇參加協康short course, 好似我囝以前未有任何訓練就係順利果間協康有個入學預備班, 佢讀左之後, 眼神接觸好左, 又識排隊, 又識舉手認自己個名, 又識坐定定. 其實協康仲有好多short course 妳睇下個網有邊間岩妳 click here

llcathy2004, pls check pm.

Meisuen, 有冇打算生第2個小孩呀?

醒目開學勳章

When will you have 協康嘅心理醫生評估?  Is it specially for autistic assessment?  How much it costs?
‹ 上一主題|下一主題