用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

原帖由 valmom 於 10-8-5 21:41 發表
S位一年得一個去主流學校.. 係指讀足3-4年S位, 讀到6歲既學生? 係過往既平均數據???
相信學校應該冇quota呢樣野. 入唔入到主流其實係睇小朋友既能力, 唔通有能力既小朋友都要佢入去非主流小學???

如果講銜接既, 的 ...

我都覺得係咁, 無理由一間學校得一個位, 明白晒, TKS!

大家好,好耐無上來留言啦~

因為阿仔,我先接觸到發展遲緩、特殊學校、傷殘........。唔經唔覺阿仔已經兩歲半,已入S位,但發展進度依然十分緩慢,(仲未識坐)相信好難追返,醫生亦有同感。

我追返d留言,先發現比起大家的小朋友,自己個仔情況差得好緊要,已經唔係一般發展遲緩;依家無咩望,只係望我唔好早死過佢,因為阿仔太需要照顧了。可能有媽媽覺得我消極,但我地已經盡力去幫佢,依然一d起色都無,所以要做好照顧佢一生一世的心理準備。

而因為細妹出世,令我有返生氣;當然,生多個並唔會令阿仔問題消失,但至少,令我的人生,從新得到方向。

atty,

恭喜晒又做媽媽... 可能阿妹既出現畀到D新刺激哥哥, 進步會快D呢~~~

其實由知道小朋友有問題個刻都預左要照顧佢一世... 所以都唔止一次覺得點都要生多個.. 唔好話係照顧個大既, 有個照應都好喇.... 始終親生兄弟姊妹, 有D野係代替唔到既..

不過老公始終對呢樣野有D保留.. 好多擔憂.. 我都明既...大既每一步都走得不易... 要再擔心多一個, 係壓力大D既... 不過, 我會繼續努力游說老公..

我都認為冇可能每一年s位學校只得一個入到主流小學, 如果係既話, 咁sccc既能力應該會比人質疑啦!

原帖由 urme1997 於 10-8-6 12:12 發表

我都覺得係咁, 無理由一間學校得一個位, 明白晒, TKS!

valmom,

你個女既進度而家點呀?

原帖由 valmom 於 10-8-11 14:04 發表
atty,

恭喜晒又做媽媽... 可能阿妹既出現畀到D新刺激哥哥, 進步會快D呢~~~

其實由知道小朋友有問題個刻都預左要照顧佢一世... 所以都唔止一次覺得點都要生多個.. 唔好話係照顧個大既, 有個照應都好喇.... 始終親 ...

atty,

我都係因為個女先接觸到呢 d terms 咋, 唔好灰心, 加油呀! 你有冇搵私家一齊做?

原帖由 atty 於 10-8-10 15:08 發表
大家好,好耐無上來留言啦~

因為阿仔,我先接觸到發展遲緩、特殊學校、傷殘........。唔經唔覺阿仔已經兩歲半,已入S位,但發展進度依然十分緩慢,(仲未識坐)相信好難追返,醫生亦有同感。

我追返d留言,先發現比起大家的 ...

youvanvan,

阿女一向都係比佢真實年齡既發展遲一年多D.. 佢繼續遲一年多D~~ keep 住進步, 不過都係遲一年~~ 好consistence

佢亦有晒terrible two有既野.... 有時D 朋友安慰我既時候話咪當阿女遲一年出世囉...

多啲發掘你囡囡的好處,咁你自然會多欣賞到她進步的地方。

原帖由 valmom 於 10-8-11 17:58 發表
youvanvan,

阿女一向都係比佢真實年齡既發展遲一年多D.. 佢繼續遲一年多D~~ keep 住進步, 不過都係遲一年~~ 好consistence

佢亦有晒terrible two有既野.... 有時D 朋友安慰我既時候話咪當阿女遲一年出世囉...
:wa ...

valmom,

咁即係進步得幾好喎!  keep 住一年照 percentage 黎計即係相差一路收窄啦, 大家加油呀!

我個女而家開始左朗研社 bb 學堂, d 老師話首先試左上一d啱佢智齡既堂先, 下個月可以讀突破四人小組, 希望對佢真係有幫助啦!

另外, 除左政府既物理治療同職業治療 (兩個星期一堂), 佢而家都開始上私人既物理治療, 但佢好抗拒, 成日喊同扭計, 導師只係一路迫佢, 我覺得咁迫法唔知佢吸唔吸收, 但佢又話我個女都可以接收到一d, 有進步喎, 真係唔知點算, 個價錢都幾貴, 成700蚊一堂, 講真, 一星期一次查實都 ok, 不過我真係想搵一個好 d 同真係幫到我個女既導師囉.大家有咩意見?  

youvanvan,

另外, 請問咩叫 terrible two??

Valmon,
返而係因為我老公,我至決定生多個。因為自從知道阿仔有問題,佢真係憂鬱左
自從細妹出世後,眼見BB一路路正常成長,我先生的笑容也漸漸多了。

雖然照顧兩個小朋友係辛苦左,但真係開心左好多!

youvanvan,

阿仔依家返緊全日S位,回家已經累到即瞓;所以無上私人了.......(其實阿仔已經唔可以話發展遲緩,因為佢連企同坐都好廢力,不過我同依度d媽媽傾開唔想走)

我有時都去腦傷條thread傾,雖然阿仔唔係CP,不過治療方面同腦傷無咩分別。(醫生話阿仔根本分唔到類)

atty, 你同仔仔都要加油呀!

原帖由 atty 於 10-8-19 14:45 發表
youvanvan,

阿仔依家返緊全日S位,回家已經累到即瞓;所以無上私人了.......(其實阿仔已經唔可以話發展遲緩,因為佢連企同坐都好廢力,不過我同依度d媽媽傾開唔想走)

我有時都去腦傷條thread傾,雖然阿仔唔係CP,不過治 ...

小朋友發展遲緩(2.8個月),言語/認知慢左一年,有做ST,9月讀全日K1,若進度唔理想,打算明年重讀上午半日K1+下午Training大家可否比比意見,安排是否OK?

有無中心同課程好介紹?

上門training效果好嗎? 我小朋友係st中心好唔合作,成日想走。

to fatpam

fatpam

我仔仔也是这个情况,但我们就送他去一个儿童中心上学,每天3个小时,这样会对他这个年龄适合些,希望可以帮到你。

fatpam小朋友會唔會好累呢? 上晝返學已經要用佢好多精神同體力... (對一般小朋友黎講, 可能上晝返學, 下晝再學野都有精神), 但對我地特別既小朋友, 佢要跟上大隊其實要付出好大既精力同體力... 不過我都只係擔心唧... 可以試一兩個月, 睇下小朋友可唔可以應付到. 到時再決定...

至於上門訓練, 阿女未試過. 佢既私人PT唔係同佢做運動, 而係做一D好似推拿咁既野.. 我都唔識形容... 醫院既PT叫個D做另類治療. 阿女都係次次都喊.. 都喊左成兩年幾有多... 依家先叫好少少... 我就由得佢喊, 最多佢做完我再TUM番佢...
其他治療總會有唔合作既時候, 不過我都係由得佢畀治療師話下. 不過, 阿女其實算好彩, 佢既治療師無論係醫院學校定係私人既都好錫佢, 亦都係D好有心既治療師. 有時我覺得都係人夾人..

至於terrible two, 其實係小朋友成長期既一個階段. 通常發生係小朋友識行冇幾耐, 開始識講唔好, 同開始有自己主見既時候. 呢個時候係家長眼中係會覺得好難搞.. 不過係必經階段. 有心理學家甚至形容呢個係一個人既成長過程中第一個反叛期... 10幾歲個陣個個係第2個...

各位媽媽好呀!我個b(2yr7mth)上星期終於做咗個全面評估, 結果都係在語言及認知能力慢了, 語言得12-18個月, 認知就有2yr..現家排緊i位, 醫生話應該出年9月先k1位..年底先有語言訓練..呢段期間, 我比個仔返n1班, 其實一路都知阿仔講嘢差, 年頭己開始返playgroup..2yr先開始多d音, 但冇一個係有意思. 現家就多了一點, 爸爸, 媽媽, 婆, 姨, 要, 食, 我, 呢堆字就成日講..但連埋一齊講就唔得..之前一路都感到壓力, 經常周圍睇資料, 上playgroup, 希望做到咩就做..好吃力, 但今日見到呢post, 原來有咁多媽媽一齊為自己的b而努力, 又有返力量...

Hi 各位媽媽~ 好耐冇上呢啦~

valmon , 想問你是否找私家的幫囡囡做評估? 因為我有問過學校, 佢地只是每個學期初時同呀囡set 學習目標同學期尾時有報告佢是否有達標, 但從來冇提過佢的智齡有幾多, 發展遲了幾多?  

其實心中自知佢同同齡的小朋友系有段距離, 不過總是想清楚究竟遲咗幾多~

youvanvan,

其實上個學期尾,學校寫回來的報告, 說呀囡在言語理解同表達已經有明顯的進步, 已經好清楚老師的指令. 而且已經可以說出自己的需要 (尤其是要食野.  可以表達 " 媽咪, 我要食簿荷朱古力雪榚/ 魚包(柳)包/丁丁面 等, 不過d發音唔系好正).  而且也有明白一些日常的用詞, 好像我地問佢洗唔洗食早餐, 佢會答要食丁丁面/魚包包.  

我地放工返黎, 同佢講我返黎啦, 佢會答你返黎拿~ 你問佢錢錢有咩用, 佢會答買野食/ 買糖糖......

不過她的体能就冇咩進步, 仍舊未識行, 但可以爬兩,三步, 老師說她應該距離識行還有一段很長的路~ 真系唔知幾時佢能夠自己行.......

HELLO~第一次入黎
我個女有發展遲緩9個月~1年(語言同認知), 排緊I位, 我個女岩岩3歲, 黎緊返K1, 社工話最快都要出年先有位, 我個女會返下午班, 諗緊同唔同佢報早上一0的興趣班, 可否俾0的意見, 因為我都唔知可以點做...
呀女有時可以唔使午睡, 唔係好專心, 不過舞蹈同唱歌同手工都好鍾意.
‹ 上一主題|下一主題