用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

slh,

我呀女佢自己食呀, 我會俾叉,匙, 筷子等佢自己揀黎用, 佢會自己食, 食完再問我地拎...
訓練廁所, 我會等佢好急時係廁所度.
同佢講:你係唔係好急?
佢答:係
你同佢講: 你要講我要痾尿/痾屎.  
佢就會講:我要痾尿/痾屎

你女女好叻呀~~有咁大進步, 我個女講野未係好得~

我個仔仔3歲,他慢着1年,他現在返緊耀能那邊。小班對他比較好,但其實最主要要看他自己的發展,密集式訓練其實只是幫他提供壹個好的學習環境。我們父母做到我們能提供的最好,至於他能否進步,只能祈禱上帝了。一起加油吧!他們是我們的骨肉,不管如何,我們都要不離不棄做到最好去照顧他們,對嗎:)

原帖由 wcbaby 於 10-9-24 11:44 發表
alicewangxia,

我個仔2歲5個月大, 語言表達同理解遲6-9個月, 最重要係佢成日唔應人, 希望番呢D班可以改善下!!!!!!你仔仔番HK OR KLN SIDE...

TTLUCKY,
我會停佢幼兒班, 淨係番密集式比佢, 反正同老師傾過佢都係周 ...

THX ALL ADVICE!!!!!!!!!!ADD OIL!!!!!!!

小朋友有學習遲緩的媽媽,我小朋友正等政府服務(E位),而家每週有做2次TRAINING(下午),你地話比小朋友讀普通幼稚園K1(上午/下午/全日班)好呢?
另外我打算比佢重讀K1的。

原因是什麼?

kennistong, 你最近點呀?
好耐冇見你了
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

請問可否給我耀能的聯絡電話 或 web site呀!  thanks!

http://www.sahk1963.org.hk

今日突然醒覺阿女原來出年9月就要申請入讀後年既小一喇~ 不過眼見阿女好似重有好遠先跟得番大隊. 所以都諗住搵D融合教育既小學. 不過, 原來有申請政府融合教育既資助既小學, 又真係有相應support既小學唔係好多.... 好多都係沽名釣譽. 求其有D野叫輔導下學生就算. 突然又再覺得好無助.

原帖由 valmom 於 10-11-18 21:53 發表
今日突然醒覺阿女原來出年9月就要申請入讀後年既小一喇~ 不過眼見阿女好似重有好遠先跟得番大隊. 所以都諗住搵D融合教育既小學. 不過, 原來有申請政府融合教育既資助既小學, 又真係有相應support既小學唔係好多....  ...

好耐冇上來lar~ 各位媽媽同你地d 小朋友好嗎?

valmon,
我同樣有你的問題~ 眨吓眼, 呀囡下個月尾又4歲了~ 同你一樣都系覺得呀囡好似同大隊相差好遠 (雖然已經可以爬得似d樣, 冇好似之前咁爬幾步就訓低) 宜家都未能自己行........  大小肌肉都系唔得~

唯一系講野好小小, 可表達到佢自己的意思, 不過有時都會講bb 話....... 而且間中有講句子???? 上星期姨媽問佢可唔可以帶埋姨媽去食飯, 佢初時答"唔帶", 跟住細姨媽又問同樣問題, 佢竟然答"我唔帶你地去", 真串......

不過, 呀囡可以選擇的學校比較少, 因為視障, 只有2間學校揀, 心光小學 or 恩望小學, 所以冇你咁煩惱~

你呀囡進度如何?

老師話其實呀囡在各方面都有進步, 不過就真系距離大隊幾遠, 好以朋友個仔歲幾已經識自己除鞋襪, 呀囡就早個幾月前至學識 (當然都系要大人少許幫助).

原帖由 valmom 於 10-11-18 21:53 發表
今日突然醒覺阿女原來出年9月就要申請入讀後年既小一喇~ 不過眼見阿女好似重有好遠先跟得番大隊. 所以都諗住搵D融合教育既小學. 不過, 原來有申請政府融合教育既資助既小學, 又真係有相應support既小學唔係好多....  ...

valmon
今日收到cac姑娘打黎, 佢地覺得之前報告唔OK, 要學校再寫報告, 要學校覺得囡囡適合出去讀 I 位 OR E位, 先會幫我睇下洗唔洗見醫生, 我聽完之後, 真係好唔開心 :(

urme

你打畀莫老師, 同佢傾下, 睇下佢有咩幫到你, 因為都係莫老師負責寫報告, 再畀主任佢地簽....

不過都唔駛太唔開心, 因為你囡囡都有學校收左, 照去讀喇~ 最多自己辛苦D, 帶佢去協康個D既training. (in case CAC個邊唔肯轉阿囡出E位)

聽你咁講, 我對阿女出年轉到I位都唔係太樂觀.......因為阿囡係學校既表現實在太浮動喇... 個報告點都滿意唔到CAC...

對於呢個制度.. 有時都好無奈....

slh
我囡囡呢排就多左D句子.... 不過都係一時時... 我最擔心係認知方面 (D圖形, 顏色).. 佢進步得都只係一般... 我都唔知佢有時係真係唔識定係扮唔識, 特登講錯...

其實我都有擔心呀囡認知的問題, 我地有同佢數數字, 佢都可以跟跟吓講到五十至六十, 而認顏色除了紅/黃色, 學校已經教佢藍色同綠色, 不過又係一時得, 一時唔得..... 都唔知佢識唔識.   形狀就教了三角形, 正方形同圓形. 不過系屋企就做得唔好, but 姨媽話系學校做又好似識.....真玩死
最攪野系在家中認顏色, 攞紅色出黎比佢認. 有時亂咁答, 答我地 白 / 黃/紫/橙/籃/黑/綠........ 但佢又唔會答咗第二d野,....

slh,
你囡囡都好叻喇~~~
阿囡重係數緊1至10... 只係順住念個隻.. 佢好似唔知係數字咁... 重要次次都冇左"4"... 畀佢激C..

形狀依家好少少.. 圓形, 正方形同三角形都OK....

顏色, 佢最叻就講紅色同黃色.. 不過叫佢配對就10次有8次都亂黎... 問佢咩顏色又係10次得1次岩...

聖誕又黎啦, 你地有咩節目呀?
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

各位,可否讓我參加大家的討論, 和分享自己的問題和感受.
我囝囝在9個月大被確診為發展遲緩, 只有2-3個月大bb的能力. 我好難過, 時常問自己是否在懷孕期間做錯了什麼?或者是否自己前一世做錯了什麼? 或者

上個月(15個月大)時更被診斷患有癲癇症, 現在每天要食2種按制癲癇的藥.
現在他16個月大, 但只有5個月大bb的能力. 每日回家看到他亦覺得很擔心, 他能力沒有進步, 身型卻比同齡的bb
我係在職媽媽, 住沙田區, 請問有沒有其他媽媽知道沙田區有什麼社區資源可以幫助我和我囝囝.:-|  

hello chlohong
明白你的擔心!
我腦裡即刻閃左1 d資料出來, 唔知對你有冇用. 你可pm我你的tel no. 我地慢慢傾
原帖由 chlohong 於 10-12-21 11:22 發表
各位,可否讓我參加大家的討論, 和分享自己的問題和感受.
我囝囝在9個月大被確診為發展遲緩, 只有2-3個月大bb的能力. 我好難過, 時常問自己是否在懷孕期間做錯了什麼?或者是否自己前一世做錯了什麼? 或者…

上個月 ...

回覆 1# weiwai 的文章

Hi weiwai,

謝謝您的回覆. 我是新手, 不太懂得使用. 你可以覆我email 或 教我點PM嗎?

chlohong

回覆 2# weiwai 的文章

我的email:  [email protected]

原帖由 mabb 於 08-4-8 10:54 發表
阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo ...

你阿女既情況同我阿仔好似,唔知你阿b情況點?

開左個新post先發現呢度.一次過睇哂大家既post,先知道大家都為左自己個b而努力。
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 5656&extra=page%3D1
除左排政府CAC外,step亦做左評估 for S or E位,雖然睇左私人既物理治療師,但始終唔係專做發展遲緩既b,請問大家有無介紹,可否pm我。
係排到政府前,好想幫阿仔搵下其他專業既治療幫下佢。
‹ 上一主題|下一主題