用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
樓主: joey媽媽
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

我2隻仔ge所有暑期活動終於結束了, 明天起開始俾佢地溫吓書, 準備開學

可能這個暑假亞仔成日打 NDS 攪到近視加深
睇嚟要收起部機, 準備開學.

原文章由 tin_tin 於 07-8-30 00:58 硐表

有近視就要好好保護眼睛喇~~ 唔好好似我果個咁1年+100度

AGNESNG:
  你終於出場喇!我呢個暑假d仔女活動都好忙,仲要忙埋明天
我慘了~~又要繼續為學校當xx職務..唉~~都不知幾時可甩身,有機會見面再同你吐苦水,有時真身不由己,我諗你都明白我處境上星期多我搵過溜冰教練,因諗住9 月開始學番溜冰,誰不知佢話要過檔,去第二個場教,仲比而家學費貴一倍
我未比仔仔學游水呀!我相計劃出年一定要比佢學游水了..
仔仔今年班主任我仲未知,明天家長會可以知結果了..我都好緊張~~唔知會否新老師教呢?:cry:

原文章由 AGNESNG 於 07-8-29 15:07 硐表
Joey媽媽,

你一出o黎全部人即刻召集, 你威力真勁.
依家bk轉左畫面, 我依個老人家好似唔係好適應咁,真係少左上o黎.

[ 本文章最後由 joey媽媽 於 07-8-30 12:21 編輯 ]
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

joey媽媽,

你巳經做左學校xx都兩年,好多野都難你唔到啦!忙咪交比第二D會員幫手. 調動下law.

至於你怕阿囝會唔會轉班主任???就算轉都唔係唔好架. 你個仔都要接觸下另外多d面孔.佢第一年入小一適應o既野仲多,又老師,又同學,又環境...仲要細過依家兩年,係咪?依家只係適應新班主任, 碎料啦!佢得o既.

原文章由 joey媽媽 於 07-8-30 12:19 硐表
AGNESNG:
  你終於出場喇!我呢個暑假d仔女活動都好忙,仲要忙埋明天
我慘了~~又要繼續為學校當xx職務..唉~~都不知幾時可甩身,有機會見面再同你吐苦水,有時真身不由己,我諗你都明白我處境上星期多我搵過溜冰教練,因 ...

stellacl

check pm 啦!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

明天開學了! 祝小朋友學校生活愉快! 社交多多進步!

亞仔今早一叫就即刻起身, 成個準備返學咁既氣勢!!

原文章由 tin_tin 於 07-9-2 21:29 硐表

原文章由 tin_tin 於 07-9-2 21:29 硐表

我的兩個孩子上星期五證實染上水痘, 所以今天不能上學.:cry:

原文章由 mandylung 於 07-9-3 11:32 硐表
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

唉~~~我終於忙完到而家,可以上上來講下呀仔情況了
仔仔今年班主任係~~~教他一年班的電腦miss,而教仔仔數學的就是他的p.2的班主任 (佢好好ga),總括來說教他所有科目老師~我覺得ok ga 我都算滿意.至於可否順利升上p.4就要睇我仔表現了,因我相信問題不是老師方面,而是我仔自己表現的問題..

今年我仲打算開始訓練他們兩兄妹放學是由老師帶他們到我樓下
Lift 門口,讓他們自行回家(俗稱:歸程隊),而我就會係屋企望住閉路電視睇住他們搭LIFT上樓返自己屋企.我希望可以訓練我自己要慢慢放手及放心,所以都正開始要訓練他們獨立了....呢段日子...就是沒有媽媽陪放學的日子....:cry: 跟住我會係屋內等他們..而佢地要自己用鎖匙開門先可入屋...不過,條鎖匙只是會交由妹妹保管..

[ 本文章最後由 joey媽媽 於 07-9-4 00:17 編輯 ]
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

咁咪放個加長板暑假  !!  - ___ -

原文章由 sjmama 於 07-9-3 23:35 硐表
我的兩個孩子上星期五證實染上水痘, 所以今天不能上學.:cry:

Joey媽媽,
你囝囝d老師咁好, 幫你帶佢哋去到屋企樓下 lift 口, 你屋企距離學校好近ga?
我亞仔今年都係三年級, 但我未敢教佢自己上樓. 因為佢坐校車回家, 由車站到回家要經商場上平台至番到 lift 口. 怕佢途中在商場遊蕩 .

原文章由 joey媽媽 於 07-9-4 00:03 硐表
唉~~~我終於忙完到而家,可以上上來講下呀仔情況了
仔仔今年班主任係~~~教他一年班的電腦miss,而教仔仔數學的就是他的p.2的班主任 (佢好好ga),總括來說教他所有科目老師~我覺得ok ga 我都算滿意.至 ...

sjmama

小朋友病固然辛苦,但大人重辛苦,大家都要保重,早日康復!

[ 本文章最後由 kmwun 於 07-9-4 15:53 編輯 ]

joey媽媽

正一係老師好、學生好,仔仔讀書讀得開心,媽咪都靚d!

原文章由 joey媽媽 於 07-9-4 00:03 硐表
唉~~~我終於忙完到而家,可以上上來講下呀仔情況了ops:" />
仔仔今年班主任係~~~教他一年班的電腦miss,而教仔仔數學的就是他的p.2的班主任 (佢好好ga),總括來說教他所有科目老師~我覺得ok ga 我都算滿意.至 ...

[ 本文章最後由 kmwun 於 07-9-4 15:53 編輯 ]

sjmama

我個仔班有個同學仔都剛出完水豆,媽媽無帶佢睇e生。
佢話一向好少同佢個女睇西e,多數用中國人家傳
nature healing

佢話今次佢係路邊摘<水豆樹葉>煲水沖涼,同咪佢話煲
<然西>水沖涼最有效。d水豆好快謝! 水豆樹都幾難去搵,
但如果有興趣一試,可以去supermarket 買<然西>沖幾日。

祝你仔仔囡囡get well soon!

Melody :sleep:

sjmama
HelloMelody 講得啱, 用莞西煲水沖涼好有效, 加埋買枝"獵梅油"擦下會快d 好.

原文章由 HelloMelody2007 於 07-9-4 18:35 硐表
sjmama

我個仔班有個同學仔都剛出完水豆,媽媽無帶佢睇e生。
佢話一向好少同佢個女睇西e,多數用中國人家傳
nature healing

佢話今次佢係路邊摘煲水沖涼,同咪佢話煲
水沖涼最有效。d水豆好快謝! 水豆樹都幾難去搵,
但如 ...

mandylung  , kmwun 及各位

不是真的已實行到放學歸程隊,一陣我老公仲要同老師傾下先.因為昨日我同輔導老師講要訓練他跟學校隊回家,輔導老師極力1反對我這樣做,因佢擔心仔仔中途問題.而社工方面都可以接受比我仔仔試下呢種方式,如唔得先叫我再安排家長接放學...所以而家同校方都未傾點數,...(但我老公話...一定要試..因此中有呢一日我地要放手,何況我們都是用遠離的監測方式)

至於,仔仔班主任,佢仲未睇得到我個仔,因為班中有一個更要照顧的同學,(他是比較多動,但不是有障的)所以我仔仔未有可以得班主任的照顧住....呢個班主任不惡的(所以我都有擔心,因我仔一定睬佢都傻)而且呢個班主任仲教他好多科目,如:中文,常識,聖經,電腦及週公堂)唉~~個仔又未鍾意肯寫字.呢個三年班都未知可挨到幾耐.......?

sjmama :
     仲有d人話不可吹風ga...不過,我都不肯定..其實我兩個細路已細個時打了防水痘針,所以暫都未出或可能不會出..呢個煩惱暫時我可以休息下..你都要小心身體,好好照顧他們呢?努力吧!

joey媽媽
    繼續努力啦!  你囝囝和我亞仔今年都係三年級, d書深咗好多, 亞仔見到本常識和中文, 就大叫 "嘩, 咁多字點算呀...媽?"
今年要作文啦, 成50-80字噤作, 都唔知亞仔掂唔掂
唉 ~ 唔擔心得咁多! 最緊要佢同d同學相處到.  

原文章由 joey媽媽 於 07-9-5 11:07 發表
mandylung  , kmwun 及各位

不是真的已實行到放學歸程隊,一陣我老公仲要同老師傾下先.因為昨日我同輔導老師講要訓練他跟學校隊回家,輔導老師極力1反對我這樣做,因佢擔心仔仔中途問題.而社工方面都可以接受比 ...
‹ 上一主題|下一主題