用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

AGNESNG :
   我地著體育衫咋!上年都可以著自己衫,唔知點解今年唔得 :cry: 上年仔仔仲病了無參加party tim
  我呢兩日同今早仲趕緊工....而家仲包緊d小禮物等中午比佢地兩個放學派比d同學同老師......原先諗住明天聖誕party先比佢地派,但我老公話怕d家長趕住返大陸,明天返唔齊人派唔晒喎!!!!! 我而家又要去做包裝工人喇

我明天都會整可樂雞翼比佢帶返學校分享
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

我尋晚都係做包裝女工. 今日學校開x'mas party.12:00放學.我整o左一盆椰汁馬荳糕比佢返學. 佢今日著o左套聖誕老人衫,D同學都讚佢靚!

明天開始放假, 輪到我公司開party. 阿囝老公都會o黎食野!

joey媽媽 寫道:
AGNESNG :
   我地著體育衫咋!上年都可以著自己衫,唔知點解今年唔得 :cry: 上年仔仔仲病了無參加party tim
  我呢兩日同今早仲趕緊工....而家仲包緊d小禮物等中午比佢地兩個放學派比d同學同老師......原先諗住明天聖誕party先比佢地派,但我老公話怕d家長趕住返大陸,明天返唔齊人派唔晒喎!!!!! 我而家又要去做包裝工人喇

我明天都會整可樂雞翼比佢帶返學校分享

仔仔學校都係今日開party,早排同個廸廸尼員工朋友去廸廸尼玩,買咗d糖果、餅仔請同學仔食。今日著便服佢又要帶埋頂聖誕帽,真搞鬼

希望大家有個快樂聖誕
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

亞囡學校昨天已攪了聖誕PARTY, 今日開始放假。

由小一開始我都一樣也包一份份小禮物, 又係食物、小玩具, 今年特別額外預備了禮物送給幾位平日好照顧囡囡的同學, 大家開心下啦! 原來我們這裏的媽媽個個都好有心思

祝各位聖誕快樂及有一個開心的假期   

HOPE YOU ALL HAVE A WONDERFUL CHRISTMAS!        

Melody :sleep:

Hi, Stellacl ! I have a boy 6yrs old who has speech delay problem. I heard from you that you advise some of the vitamins can help child for their speech, eye contact and others. Because I always want to find some good vitamins for my son. But outside is too much to select , difficult to choose. Can you gives some good advise for me. Due to my son also wearing glasses. Which good vitamins for child is the best? Did some of vitamins must be brought from Dr. Can you send informations for me at my personal E-mail : [email protected]

Awaiting for your kindly reply. URGENT!
Thank you Very Very Very Much!

[size=small]我都 祝各位聖誕快樂!身體健康!今日冬至快樂!!同埋有一個開心愉快的假期!!好好享用喇~~~   

我仔超多功課,所以要每日慢慢清,加上放假後又即考默及月中又考試...所以呢個假期要幫佢重組下d課程.....好苦呀!

今早剛剛忙完一輪,整可樂雞翼比佢地帶返學校...點知自己又懶起身...差d遲埋到....而家衝完一輪,好累呀!有d想再訓返覺..但佢地12:00放學...心諗一陣唔知醒接佢地仲幣... 今晚仲要趕兩場晚飯...

AGNESNG :
我估唔到你識整椰汁馬荳糕喎!!!! 睇你而為負責食咋!真唔知你咁叻喎!!我就真反而唔識,你幾時教我兩招技巧呀!!!! 我又要食.......
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

kmwun
廸士尼員工朋友去買野是否有折ga...我10月份買了套票之後都已去了4次玩同幫仔仔做下d感統訓練了,而家仔仔總算又唔肯接觸唔肯玩,變成慢慢接受緊肯玩下了...所以都開始無咁晒$$$...你就好啦!!可以有朋友帶你入去..我都想呀!!!絃時約埋一齊迪士尼見呀!!!!

rachaelmum :
  真是唔講開,一講開原來真係有咁多媽咪一樣有這樣心思!!太好了   
我昨日d小禮物包上有紙仔貼埋同學名及祝福話,所以包裝需時,同時要幫我個女整埋...真不可大細超,所以用了雙倍精神之下...我而家想再翻訓了...真是好累呀!
送給幾位平日好照顧仔仔的同學,我老公都有叫我咁做,但我準備不來之下..都是留待學期尾再做番了...

Joeymama,

講開亞囡, 她前天突然同我講:

囡囡: 媽咪, 我覺得天父就好似廚師焗cookies咁, 有時會唔
           小心焗濃左d曲奇, d有問題的小朋友好似肢體傷殘、
           弱智(其實我知佢想話自閉, 不過講唔出口)咪係焗濃
           的cookies law!

當時我都唔知點答, 唯有同佢講:

天父就是知道每一位daddy,mummy的口味, 他知道有些daddy,mummy 會很喜歡很愛這些特別小朋友, 咪送這些特別的小朋友給他們law

rachaelmum :
  呀囡d比喻法好正喎!!我覺得都幾有道理...即天父做人都不能十全十美..派到比邊個就比邊個...等如排隊攞cookies 一樣,無得揀,一出爐時比到你你就要...

老實講:我都係鐘意食d少少燶的cookies..香口d

Joey媽媽,

呢幾年都有叫屋企人o黎開party. 食物大部分都係自己一手包辨, 最衰我屋企細, 想請你o地o黎企都無位企啦!

AGNESNG

AGNESNG :

屋企細大都無所謂,最重要可以打開門招呼人.... 今年我都是去人屋企開party咋..因為我懶拾屋...唔可以叫人來我屋企玩.....我屋企真好.... 所以.....唔招呼人住,唯有出去打攪人囉
  鬼叫自己懶拾屋~~又唔係打理家務嘅人....想請工人...但又唔捨得咁.....呢暈真係無自己辦法   

joey媽媽

係呀,成六五折,反而高級少d折。我都希望有機會約埋一齊去玩,不過因為要閒日至可以帶人入,要請假能難就d。我稔緊海洋公園因為幫仔仔申請左殘疾人士登記証,我同仔仔有半價,抵d嗎!

joey媽媽 寫道:
kmwun
廸士尼員工朋友去買野是否有折ga...我10月份買了套票之後都已去了4次玩同幫仔仔做下d感統訓練了,而家仔仔總算又唔肯接觸唔肯玩,變成慢慢接受緊肯玩下了...所以都開始無咁晒$$$...你就好啦!!可以有朋友帶你入去..我都想呀!!!絃時約埋一齊迪士尼見呀!!!!

Dear all

希望新一年大人小朋友都有進步,最緊要係開開心心     

剛剛從韓國回來﹐滑雪很好玩﹐仔仔懂溜冰學得易好多。不過跟團和其他的小朋友一切真是有些壓力﹐(以前未試過)﹐不過領隊很好人﹐領隊同我講話MUD小孩都見過﹐我的小孩不算太過特別。

希望大家新年進步﹐開開心心﹐身體健康>

A BELATED WISH ! HAPPY NEW YEAR 2007!

p.s. I am very happy these recent months due to my girl's improvement!       

WISH ALL CHILDREN KEEP ON IMPROVING A LOT A LOT AND GET THEIR BREAKTHROUGH IN ALL ASPECTS!  
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Hi,Happy new year.希望大家新年進步

我也從歐洲回來了,個trip好豐富,好好玩.

我整緊個blog,係我仔的旅行日記. 有興趣睇下

http://hk.myblog.yahoo.com/wanghei-mylife

對我們來說, 最開心及受用的祝福語莫過於是"新年進步"了!

Congratulations! gigi2

[quote]
gigi2 寫道:
A
p.s. I am very happy these recent months due to my girl's improvement!       

wewangwang,

仔仔的blog看過了, 等待著追看呢!

[size=x-large]Happy New Year!!

‹ 上一主題|下一主題