用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

簽名被屏蔽

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

stellacl,

我以為你去o左旅行未返o黎添. 因為你好耐無上o黎.
依家似乎仲有兩個中堅份子仲未見到.
一個系joey媽媽, 一個係kmwun. 哈哈!

AGNESNG

wewangwang,
Your son's blog is wonderful.  He can describe the journey in details.  The vocabs are difficult.  Even secondary school students may not do as good as what he did.  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

wewangwang

個blog好正 星期六日同仔仔一齊慢慢睇。

stellacl

希望快d好番!

angnesng

近來開始忙,只知道會越來越忙,要努力加油!近來好開心,因有一日要出差,我唔係好敢同仔仔講,驚佢又好大反應,只係有d唔心無發脾氣、無喊。真係好叻仔。12月尾返下葵涌做個評估,仔仔理解唔錯,連有d比喻都知唔係真o既,雖然未講得清楚係點解,但聽到言語治療話有進步已經好開心。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Hi friends,

個blog 內容係啊仔寫,重點

wewangwang,

你仔仔d英文好叻呀!! 佢d英文係bin she 學ga?      

wewangwang

你個小朋友成個英文人咁,七歲巳經寫得咁好。

Melody :sleep:

kmwun,

Please kindly check your PM.

gigi2
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

wewangwang,

Your son's blog - only a word to say :    [size=xx-large]勁!   
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

各位,

多謝你地讚我個仔,攪到我都有D唔好意思   

tintin,

都無話點教,睇得多英文故事書自然就識寫

wewangwang :
   是真的,您仔仔真好叻呀 雖然我仔仔都無你仔仔一成功力~~但您可以比左個目標大家....原來我地d仔仔係可以叻到咁 真是飲得 落啦

如果我仔仔功力有你仔仔一半...我諗我已發夢都識笑了
你都唔使唔好意思喇~~~呢d係您自豪同努力付出既成果   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

AGNESNG:
  我返來喇 一陣去見精神醫生睇下佢對仔仔既見解點先,我會問佢而家仔仔行緊條路會否錯∼∼是否應轉特殊學校...
  頭先先上完言語治療堂...同佢查詢左好多野同時佢對仔仔都有d建議分析..因我而家已有一星期一堂.暑假後我都諗住跟返佢..佢無直接回答,只是暗示佢係全港最貴...(我都聽過你老公講佢好似要收$800一堂45分鐘)
AGNESNG 寫道:
stellacl,

我以為你去o左旅行未返o黎添. 因為你好耐無上o黎.
依家似乎仲有兩個中堅份子仲未見到.
一個系joey媽媽, 一個係kmwun. 哈哈!

AGNESNG
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

gigi2

your turn to check la !

gigi2 寫道:
kmwun,

Please kindly check your PM.

gigi2
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun,

Got it and thanks!

joey媽媽,

係暗示係全港最貴即係唔會衰得去邊呢. 你囝間學校又幾落本喎! 好事o黎o架, 搵到個好o既, 物有所值o架.努力

加油 !

AGNESNG:
   我只係知佢話我學校好遲搵佢,同時又肯花錢請佢來,仲可以一星期來一次學校幫學校服務..因為佢話佢去人地d學校一個月一次或兩星期一次而已....

不過,我自己都有覺得學校有d重視我睇法...好似昨日我剛剛又上完治療堂,除了輔導老師陪同上堂外,特殊科主任亦有抽時間到來觀察....以往是無的...唔知是否我上次係她面前喊過下,所以佢地都有d落力幫下手呢?

近呢兩日我開始留意沙田公立學校...可能唔排除稍後日子要轉校的話,我想轉呢間特殊學校之中的名校.....只是我唔排除的可能性諗法...

至於果日見完精神科醫生..佢無安排我仔照腦,叫我再觀察先..佢話寫紙轉介好簡單,但準確性不高.因為如果有癲癇殘餘的話就check到,否則是唔準...
仲有我再叫佢比社交班比我,佢話暫時無班適合仔仔住.
我問佢仔仔是否需要食專注力藥..佢話都可以一試...即停唔食都得,早上食了半粒有效集中四小時..但我而家都未比佢試..因我諗住下星期一先開始,今星期有得輔導老師觀察期先,下星期開始試再睇變化有否分別先再決定會否繼續食藥維持佢嘅集中力

joey媽媽,

我仔跟你仔SAME CASE.上個星期覆診都給他開專注力藥..

AGNESNG
   係咩~~又估唔到喎!我諗住自己開先例tim...又唔見你溜冰時提既
   我就主動叫醫生比~~因言語治療師叫我問下醫生需唔需要仔仔食~~但醫生話無所謂可以試~~咁你仔試左未呀??

星期日大家帶出來參詳下

joey媽媽,

溜冰時都未去覆診. 係星期二去的, 我果日放工先知, 之前什麼都不知道.

呀仔星期三開始食.

係今個星期先對.

AGNESNG 寫道:
joey媽媽,

我仔跟你仔SAME CASE.上個星期覆診都給他開專注力藥..
‹ 上一主題|下一主題