用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

各位姊妹:

新春快樂、身體健康,小朋友一日精靈過一日。

不過,我呢個新春唔係咁開心,因阿仔年廿九去醫院覆診過後,醫生就開咗癲癇藥要長期食,食藥幾天後副作用出現,包括倦怠、無胃口,甚至嘔吐。醫生講過如有紅疹出現,就要停藥即刻去急症室,但他又無,所以我唔知帶唔帶佢去急症室好,怕白等一場又唔受理,話係正常副作用咁點!下次覆診要四個月後。卒之帶了佢睇私家腦神經科,都要多謝BK 媽咪介紹的李烈基醫生(李柱銘弟弟),佢話醫院的藥份量太重,佢開輕咗5份3的藥,話如果再有嚴重副作用就要換藥,只需打電話給他講病情,然後家人攞藥就得。以後仍可由醫院跟進開藥。開咗一個月藥連診金都係$450,我重以為聽錯,$1450 至掛!腦科醫生收咁平,真係服務人群為主,唔怪得好多人輪候。

阿仔食咗份量輕些的藥,精神明顯好轉,無再嘔,胃口好番。好彩當機立斷帶佢去睇。

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

思佳媽咪,Joeymama,

病真是最困擾人的,祝孩子們和你們的身體都能快快康復!身經百戰的你們必能平安渡過!

Joeymama,

你實在太誇獎了!我今晚一定睡不著!多謝給我這新年祝願,我也想又靚又叻!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

思佳媽咪,

因為你太好人,所以你出路都會遇貴人.
我想問腦神經科是不是腦外科呀! 可否給我這個DR.資料呀?

思 寫道:
各位姊妹:

新春快樂、身體健康,小朋友一日精靈過一日。

不過,我呢個新春唔係咁開心,因阿仔年廿九去醫院覆診過後,醫生就開咗癲癇藥要長期食,食藥幾天後副作用出現,包括倦怠、無胃口,甚至嘔吐。醫生講過如有紅疹出現,就要停藥即刻去急症室,但他又無,所以我唔知帶唔帶佢去急症室好,怕白等一場又唔受理,話係正常副作用咁點!下次覆診要四個月後。卒之帶了佢睇私家腦神經科,都要多謝BK 媽咪介紹的李烈基醫生(李柱銘弟弟),佢話醫院的藥份量太重,佢開輕咗5份3的藥,話如果再有嚴重副作用就要換藥,只需打電話給他講病情,然後家人攞藥就得。以後仍可由醫院跟進開藥。開咗一個月藥連診金都係$450,我重以為聽錯,$1450 至掛!腦科醫生收咁平,真係服務人群為主,唔怪得好多人輪候。

阿仔食咗份量輕些的藥,精神明顯好轉,無再嘔,胃口好番。好彩當機立斷帶佢去睇。

AGNESNG,

腦神經科是腦內科,不是腦外科。

李烈基醫生電話:25262633  診所在中環永安集團大廈

Thank you!

思佳媽咪 寫道:
AGNESNG,

腦神經科是腦內科,不是腦外科。

李烈基醫生電話:25262633  診所在中環永安集團大廈

Hi Joey媽媽 & ALAL,

我巳經收到西九龍張証la!

大家妤:
My son is P.1 now. He study at 主流小學, every week need to Dict or Test, But ,His 中文,英文Dict
always 2X分!
The school let him to TEST FOR兒童學習障礙,
結果Maybe, He has some 問題?
Now what can I do?
I need to change school?
Which school is better than him?
How to teach them?
Please help!!  
Thanks

思佳媽咪

你找李烈基醫生也是明智。我曾介紹過一個
巳在方間e了成2年,e來e去都話唔妥的婆婆
去看李e生,婆婆看了他1個月巳好轉了7-8成。
婆婆都以為自己聽錯收費,唔信。以為隻耳朵
有事。

我認識佢一個以前曾為他工作十多年的姑娘,
她說李e生是全世界都幾難找到的好e生。
據聞他的行e宗旨是他的媽媽一直教導他的。

Melody :sleep:

代郵:

請問有沒有8-12歲已確診為亞氏保加症小朋友?城巿大學的學生現在進行一項研究,只需父母填寫一份問卷,再與小朋友面談約一小時,可於家中或在城大進行,完成後家長會有一份簡單報告。

因為我是代人問的,有興趣的家長請pm我,我會代為轉達。謝謝。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

各位,

我細仔9月要開始揀小學喇. 我想問如果想g多d 果間學校溶合位ge

tin_tin

我贊成同學校溝通下,亦可以睇下視學報告,不過有時就算學校好都要睇個別老師。加油啦!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

katelam

首先要知道小小朋友係咩問題,否則轉校亦解決唔到問題。另外學校可唔可以針對小朋友o既問題安排一d調適俾小朋友。

katelam 寫道:
大家妤:
My son is P.1 now. He study at 主流小學, every week need to Dict or Test, But ,His 中文,英文Dict
always 2X分!
The school let him to TEST FOR兒童學習障礙,
結果Maybe, He has some 問題?
Now what can I do?
I need to change school?
Which school is better than him?
How to teach them?
Please help!!  
Thanks

tin tin,

I will go to the school when there is open day.  I have gone to my targeted school twice since my girl was at K2.  I would also get a lot of opinions as much as I could from those parents whose children are currently studying there, no matter they are normal or special needs students.  Like kmwun's advice, I will search the school website and look into the section of 週年報告或視學報告,看看有否任何有關融合教育的資料和計劃等等.

In addition, the words of mouths from Heep Hong teachers and the teachers from her K3 kindergarten are also important.  Hope you will choose the right one for your kid.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

up

AGNESNG

遲咗少少,生日快樂,仔仔越嚟越叻    
星期五都重記住,尋日又美人痴呆。

kmwun,

多謝晒你! 你有心我都不知幾感動啦!

AGNESNG

感動就開心笑吓啦  

AGNESNG 寫道:
kmwun,

:
kmwun 寫道:
AGNESNG

感動就開心笑吓啦  

[quote]
AGNESNG 寫道:
kmwun,

[/quote]

各位:
   我剛剛完成搬屋了~~又是剛剛可以新屋到上網~~~而家忙執屋~~~遲d上來再同大家傾下仔仔近況先.....
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

AGNESNG
   生日快樂
     身體健康
是你生日或是仔仔生日呀!!!!     
kmwun 寫道:
AGNESNG

遲咗少少,生日快樂,仔仔越嚟越叻    
星期五都重記住,尋日又美人痴呆。
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P
‹ 上一主題|下一主題