用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

新開張 [複製鏈接]

希望各位媽咪進來交流下啦.
   0    0    0    0

Hi, is your kid studying in LKW Primary School? Which class?

My kid is in P1.

Are your kid in P1, too?

Hi, 大家好,
我個仔都係今年P.1F班, 多多指教.

Hi, 你地好!
我個女係2年班的,多多指教!
我地原先係95區有個係好些媽咪一齊交流的,去年只有我同tabotabo係梁x華的,今年多了你兩真好呢!
你地相對於循環周適應嗎? 係今年新行架,不過去年學校並沒有提及過,所以我地不太適應...

原帖由 rolitatse 於 08-10-6 13:04 發表
Hi, 大家好,
我個仔都係今年P.1F班, 多多指教.

回覆 # 的文章

你好啊.  真開心找到同校同學.

也都請你多多指教.

可以找到同校同學的媽咪, 感覺幾好.

因為我們一進p1 就是採用循環周的方式了,所以適應上沒什麼問題.

想請問你, 是不是p2 的同學仔已經同 p1 的同學仔不同啦? 即是重新分班? 唔該晒先.

原帖由 hayamama 於 08-10-6 23:16 發表
Hi, 你地好!
我個女係2年班的,多多指教!
我地原先係95區有個係好些媽咪一齊交流的,去年只有我同tabotabo係梁x華的,今年多了你兩真好呢!
你地相對於循環周適應嗎? 係今年新行架,不過去年學校並沒有提及過,所以我地不 ...

係呀!呀女去年是1A班的,今年卻是2C班,好同學都給打散了;也沒法子。
十月尾就要測驗了,記得早點開始溫習呀!

原帖由 chingtinglin 於 08-10-6 23:45 發表
可以找到同校同學的媽咪, 感覺幾好.

因為我們一進p1 就是採用循環周的方式了,所以適應上沒什麼問題.

想請問你, 是不是p2 的同學仔已經同 p1 的同學仔不同啦? 即是重新分班? 唔該晒先.

...

我想問十月測驗, 中文會測d咩? 唔知點同佢溫...

一年班應該係學緊普通話併音,所以測驗主要係會考佢地識別嗰幾個聲韻母。小女之前係幼稚園完全無學過普通話,我都有擔心佢,但係佢都算pick up得唔錯。我第一次同佢溫習普通話時甚至同佢講:媽媽完全唔曉普通話併音,幫唔到你,所以你上堂時必須加倍留心,努力學習,因為返到屋企我教唔到你。 結果呀女呢科嘅成績最好,考了滿分,反而英文都無咁好成績。

原帖由 rolitatse 於 08-10-9 14:11 發表
我想問十月測驗, 中文會測d咩? 唔知點同佢溫...

回覆 # 的文章

唔該晒, 但你囡囡邊個老師教?我阿仔果個老師好似唔係幾好

小女的普通話是施老師教的。有些人好像是朱老師教,她的聲綫很高音,人有點惡,發音卻很標準。那你的仔仔習慣嗎?

原帖由 rolitatse 於 08-10-13 14:43 發表
唔該晒, 但你囡囡邊個老師教?我阿仔果個老師好似唔係幾好

終於考完測驗了. 可以鬆一口氣.

今天是萬聖節party. 希望各位的仔仔女女玩的開心d.

原帖由 hayamama 於 08-10-13 19:55 發表
小女的普通話是施老師教的。有些人好像是朱老師教,她的聲綫很高音,人有點惡,發音卻很標準。那你的仔仔習慣嗎?

大家好像 聖誕快樂. 好耐冇上過黎啦.
我個仔d普通話好左好多呀, 好開心. 我要佢做我小老師, 而家佢日日教我. hehe! 阿仔係楊老師教嫁. 佢話老師勁惡. 但佢而家冇驚佢啦.

仔仔的中文都進步好多, 看來當時貪近選擇這間學校是對的.

哈哈..

祝大家新年進步, 新春如意啦..

天啊! 明天就要考口試了, 媽咪開始小小驚了!!

原帖由 chingtinglin 於 09-1-5 21:14 發表
天啊! 明天就要考口試了, 媽咪開始小小驚了!!

我都驚, 但阿仔一d都唔驚. 激死

係啊. 仔仔一點都不緊張,還想著要看"鹿鼎記". 真是...激到飛上天.

昨天終於考完英文oral exam and 中文oral exam.
問仔仔考成點,他說沒問題,只是錯小小,那我就由他了.

今天考電腦....

越來越覺得是我在讀小學了..

Hello 大家好,
唔好意思呀,我都好耐無上BK。我個女又係迷上了"鹿鼎記",晚晚都要追! 好彩已經做完,但為了不影響她,我地唔再係呢段時間開電視,結果連一集Laughing哥都未睇過!  
上次嘅考試成績好嗎?估唔到咁快又到了第二次測驗了。記得舊年呀女升P.1後,自己好緊張,四次嘅測驗同考試我都會在期間請兩,三個鐘頭假早走,返去同呀女溫習吓。初初都唔知點同佢溫好! 只係不停地叫呀女睇晒d書,後來有媽咪教我自己就出d英文,數學問題比佢做,但係中文及常識就無咩頭緒! 幸好佢都考得幾好,P.1考獲全級三甲;而剛剛第一學期考試就僥倖地考獲全級第一 (其實都有點意外,因為自己覺得'我地兩個'都無以前咁認真!)
聽日又開始測中文啦;大家都要比心機呀!

原帖由 chingtinglin 於 09-1-8 12:08 發表
係啊. 仔仔一點都不緊張,還想著要看"鹿鼎記". 真是...激到飛上天.

昨天終於考完英文oral exam and 中文oral exam.
問仔仔考成點,他說沒問題,只是錯小小,那我就由他了.

今天考電腦....

越來越覺得是我在讀小學了.. ...
‹ 上一主題|下一主題