用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

hello [複製鏈接]

hello,I wish to meet anybody who the children in maryknoll father school, my daughter in 1C class.
   0    0    0    0

你好!我仔仔在1D

hello! 仔仔返学開心嗎?  my daughter 比較文靜, 到現在才認識了3位朋友. 仔仔有沒有參加課外活動?我報了普通話朗誦和口風琴.  今天功課多嗎?  I feel OK!

hi, cmk094

我仔仔同你女女同一班架, 都是1c, 好高興認識你, 多D contact 吧!!

我由仔仔 <自行分配>成功後, 一直好想認識同校的小一家長, 互相分享大家自己小朋友的另一個成長階段的興奮心情, 我相信只有你們會明白呢!哈哈 ^ v ^

hi, 雙寶媽媽,

好高興認識你, 多D contact 吧!!

原帖由 cmk094 於 09-9-10 22:58 發表
hello! 仔仔返学開心嗎?  my daughter 比較文靜, 到現在才認識了3位朋友. 仔仔有沒有參加課外活動?我報了普通話朗誦和口風琴.  今天功課多嗎?  I feel OK!

我仔仔都算開心,功課暫時都唔算多,我都幫佢報咗普通話同圍棋班。

原帖由 wince_612 於 09-9-11 08:55 發表
hi, cmk094

我仔仔同你女女同一班架, 都是1c, 好高興認識你, 多D contact 吧!!

我由仔仔 成功後, 一直好想認識同校的小一家長, 互相分享大家自己小朋友的另一個成長階段的興奮心情, 我相信只有你們會明白呢!哈哈 ^ ...

好開心能認識你們,多多溝通啦。

醒目開學勳章

大家有無報校際朗誦節呀? 小一生多唔多人參加.
:-o

原帖由 FungBBMaMa 於 09-9-11 21:40 發表
大家有無報校際朗誦節呀? 小一生多唔多人參加.

我仔仔都報咗名,是普通話詩詞獨誦。
不過好像要家長自己訓練,我都唔知要怎樣教仔仔。

醒目開學勳章

雙寶媽媽,

有d quota for學校 阿公俾$ + 訓練, 另外有d是家長俾$+個別老師自願同學生訓練既, 你可以問下老師會唔會幫手訓練.另外你駛唔駛俾$學校.

原帖由 雙寶媽媽 於 09-9-12 00:01 發表

我仔仔都報咗名,是普通話詩詞獨誦。
不過好像要家長自己訓練,我都唔知要怎樣教仔仔。

:-o

你們有沒有join 學校義工? I only join 陪吃鈑, 由28/9-
2/10 .beacause this is my annual leave.   I wish to understand my daugter condition.

我參加了講故事義工,不過就還沒有接到確認通知。

我都參加左講故事義工

cmk094媽媽

你的小朋友是1C班吧!!

你叫你小朋友小心呀, 教他有咩事記得要同老師講!  

因為我仔仔星期一在學校比小朋友用常識書打到眼睛的上下眼皮流血及瘀了。我好唔開心, 我仔仔好怕事, 無即時話比老師聽, 我返黎見到佢瘀左同傷口先知, 從傷口直線落便知道差D入眼睛啦!

原帖由 wince_612 於 09-9-16 07:59 發表
cmk094媽媽

因為我仔仔星期一在學校比小朋友用常識書打到眼睛的上下眼皮流血及瘀了。我好唔開心, 我仔仔好怕事, 無即時話比老師聽, 我返 ...

wince:

這件事我昨天才知道,因為我的女女也是這件事的主角之一,
我打电問Miss Wong以瞭解事件, 你的小朋友是否姓Lee. My daugher is Koo, my daugher feel sorry.  I explained to her, if anything happen that should inform Miss.

原帖由 wince_612 於 09-9-16 07:59 發表
cmk094媽媽

因為我仔仔星期一在學校比小朋友用常識書打到眼睛的上下眼皮流血及瘀了。我好唔開心, 我仔仔好怕事, 無即時話比老師聽, 我返 ...

我仔今天返來都話給我聽,話佢隔離的同學成日打佢,無喇喇就打,今天被老師看見,那個同學被老師鬧。但是我仔話打佢已經好多次了。

我教佢,如果個同學再打佢,就即刻大聲說sotp and 即刻話給老師聽。

wince

hello!26/9 的家長日你會否出席,剛巧這天我是放假,我們有机會互相認識啊! next week begin full time , 希望小朋友可以適應,

cmk094

Hello, 26/9 的家長日我會出席, 好開心到時見到你!

下星期開始要返全日制啦! 我都有少少擔心, 擔心食飯時, 仔仔會好唔習慣D 食物同 用餐形式, 仲要得半小時呢! 一定會食得好少啦, 所以我會準備D其他食物在書包內呢!

其實這件事對我仔仔是一件好的成長經歷, 雖然被5 個同學打, 令他受傷同發左2 日惡夢, 好心痛, 但令我知道我身為媽媽, 有好多野原來仲好需要教導他, 例如:同同學相處之道, 動口不動手..等等, 此終他們在幼稚園的生活都是跑跑dump dump, 我仔仔好鍾意同小朋友玩及好想識朋友, 但我只生一個, 他性格怕羞同內向, 所以他都唔知道點同朋友產生話題同溝通, 所以我唸我需要下多D功夫啦!哈哈!

不過, 我估唔到你女女, 都是主角之一, 我見到你的留言, 嚇我一dump呢!!哈哈!  我地真有緣呢! 他們好像都坐在附近, 我唸他們一定會成為好朋友呢! 哈哈

其實, 小朋友玩的時候, 一定會受傷的, 好正常.  我地教他們玩其他更好game及溝通技巧, 便OK 啦!

原帖由 cmk094 於 09-9-17 09:44 發表

wince:

這件事我昨天才知道,因為我的女女也是這件事的主角之一,
我打电問Miss Wong以瞭解事件, 你的小朋友是否姓Lee. My daugher is Koo, my daugher feel sorry.  I explained to her, if anything happen that ...

昨天我協助1 D 吃午飯, 他們也十分乘,只是幾位小朋友吃得慢. 因是適應期就算over 35minutes 也可繼續吃,吃完的可以自由活動.  今天放学後my daughter 会學口風琴,希望don't too tired.

我都想做送飯義工, 看看他們D飯餸是否OK? 睇仔仔鐘唔鐘意食?

你覺得D小朋友鍾意嗎?

原帖由 cmk094 於 09-9-22 13:26 發表
昨天我協助1 D 吃午飯, 他們也十分乘,只是幾位小朋友吃得慢. 因是適應期就算over 35minutes 也可繼續吃,吃完的可以自由活動.  今天放学後my daughter 会學口風琴,希望don't too tired. ...
‹ 上一主題|下一主題