用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅小學男女生比例, 師資, 程度
go

德雅小學男女生比例, 師資, 程度 [複製鏈接]

我個女而家K2, 預備報小學, 想問下各位家長實況.

一班係咪得好少男生, 男生升中情況如何? (因我仲有個細仔, 要諗埋)

老師係咪好嚴? 嚴得黎會唔會有偏心 / 偏私的情況?

學習程度: 每日大約幾多功課? (包括改正等等)
英文係咪讀高一級?

膳食OK嗎?

對母校有情意結, 好想個女去讀, 但又要諗埋個仔.
不過最緊要係想知實際情況係點, 謝謝.
   2    0    0    0

引用:我個女而家K2,+預備報小學,+想問下各位家長

原帖由 Baby_Mak 於 13-08-09 發表

一班係咪得好少男生, 男生升中情況如何? (因我仲有個細仔 ...
你的母校也不清楚嗎?
我地九月至讀小一,見冇人答你,我就將我打聽回來的告訴你。

男仔一向少,但今年以我所知最少有十多個。升邊間中學就睇成績與運氣,不能一概而論。

英文依然教高一級。

老師聞說有愛心和耐性,25人一班左右。

功課與一般小學相約。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:我個女而家K2,+預備報小學,+想問下各位家長

原帖由 Baby_Mak 於 13-08-09 發表

一班係咪得好少男生, 男生升中情況如何? (因我仲有個細仔 ...
我都係德小校友呀!我當年真係少男仔到不得了,而家我有仔,都有考慮德小,因為校網好,但又怕仲係咁少男仔,會比女仔蝦。有無家長可以有多d分享?

引用:Quote:原帖由+Baby_Mak+於+13-08-09+發表我

原帖由 Pklkenny 於 13-08-30 發表
我都係德小校友呀!我當年真係少男仔到不得了,而家我有仔,都有考慮德小,因為校網好,但又怕仲係咁少男仔 ...
今年每班都有7-8個男仔。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

有冇人知點解今年有成7班咁多?同埋點解變左大班(35人)?

引用:有冇人知點解今年有成7班咁多?同埋點解變

原帖由 bb1225 於 13-08-30 發表
有冇人知點解今年有成7班咁多?同埋點解變左大班(35人)?
唯一的解釋是今年真係好多人報讀,好少人放棄學位。

回覆:virgokaren 的帖子

因為2007金豬年出生率超高,好多間学校也加開班!

回復 virgokaren 的帖子

多班不是問題,德雅一向是小班教學,我就因為小班才揀德雅。現在變了大班,有些不太開心!

引用:回復+virgokaren+的帖子 多班不是問題,德

原帖由 bb1225 於 13-09-01 發表

多班不是問題,德雅一向是小班教學,我就因為小班才揀德雅。現在變了大班,有些不 ...
好多人都有同感,但已一心一意讀德雅,再加上老師說學校會投放多些資源和照顧給小一,所以,俾D信心學校。
另有人會放位,可能每班會少番幾個呢!

開左學仲有人放位?

我還想講,學校這麼細,有足夠課室嗎?7班小一,一路升上去仍是7班!

醒目開學勳章

引用:回復+virgokaren+的帖子 多班不是問題,德

原帖由 bb1225 於 13-09-01 發表

多班不是問題,德雅一向是小班教學,我就因為小班才揀德雅。現在變了大班,有些不 ...
我大女兒在德雅小學時都是三十幾人一班,多少少人老師一樣教得好好喎。

選擇德小,除了校風外,教學方法(教材及施行教授方法)是重點。

回復 Yukyuk 的帖子

多謝您的講解.  只是怕女兒年紀小, 有不明白時, 不善於表達.  我相信德雅老師是有愛心的, 否則, 我也不會選.  

另外, 想問下其他家長, 學校說7:45 回到學校上早讀課. 是否一定要出席? 我正考慮自己帶女兒回校, 這樣可以遲些出門, 讓女兒多睡一點. 坐校車(6:45上車)實在太早了.

謝謝!

但我十分不滿.  由於我手上有2間OFFER, 我揀德雅原因為係因為小班.  我開學前多次向學校查詢每班的人數.  每次的答覆均是25-28人.  因此我揀了德雅.  直至OD當日我只是多咀直接再向副校長查詢, 請問今年小一會有多少班及每班人數, 副校說有七班, 但人數未定 (當時我已有一些奇怪), 我再問咁約數會多少人, 副校長回覆是25-28人.  直至我在此BK MSG見到原來有35人????? 點解學校唔一早講.  我明白金豬年出生率高, 多班多人在所難免但這是作為家長揀選學校其中一個重厘的考慮因素.  而我放棄的一間同樣是一間好學校,,所以我好生氣.

引用:但我十分不滿.++由於我手上有2間OFFER,+我

原帖由 FP602 於 13-09-02 發表
但我十分不滿.  由於我手上有2間OFFER, 我揀德雅原因為係因為小班.  我開學前多次向學校查詢每班的人數.   ...
Me too我同你一樣稔法!有少少失望

我都有少少失望和唔開心,認為小班教學,點知今年變了,放棄了其它offer。

回覆:caribbean1 的帖子

我都同你哋—樣覺得太多人,但得知今年聖方濟45人—班,宣道40人—班,聖三—约28人一班而開了五班,條氣順d,再加上今日接女放學時,佢話好開心好玩,話想讀到六年班因為老師好好。(可能佢聽到我打算叩其他學校小二津校,因有妺跟尾)。但聽到她的説話,我相信只要佢開心好夠,辛苦d都值得

大部份家長都身同感受,我都放棄左第一志願去讀。
教學法,校風我是不懷疑的。
只是地方太細,小朋友連活動範圍都細左,所以都有D失望。
只希望佢學到野,返學開心就心滿意足!

bb1225 發表於 13-9-2 07:00

開左學仲有人放位?
唉!對吾住,冇人放位不特止,有D班仲多左一兩個返學。原來佢地只係冇返迎新日。

我個果班都係多左1個,而家36人一班!真係希望双班主任可以照顧到。小朋友能在愉快環境中學習,享受學校生活。
‹ 上一主題|下一主題