用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教明德學校 測驗範圍?
go

測驗範圍? [複製鏈接]

怎樣同小朋友溫習?

2    0    0    0

醒目開學勳章

FM824 發表於 13-10-5 09:56
怎樣同小朋友溫習?
相信你們小朋友應試過小測了? 而小測的模式跟測驗卷相似.

另各科的工作紙也需要溫習

中文
除溫習課文外, 詞語, 造句也要溫.

(我想知中文範圍有冇一篇詩呢?如有得話, 當中的一些字解釋要記好, 又或者佢會比返篇詩你但就漏左洞要你填返個詞語

英文
GE Worksheet & Grammar Book 主力溫, 我記得測驗卷會有一篇 Writing (低級應是妨作句子)

數學
書本, 作業及小測紙不要忽視. 因有些題目會再出的.

常識
佢話會出時事題, 以小三為例是一篇報導, 再問你問題, 其實會同你測驗範圍有關的. 所以課本, 作業, 工作紙也要溫熟.

希望以上心得對你們有幫功啦.  

或者睇下有冇二年級家長作出補充. 因我小朋友已高小了. 模式應有少少分別呢

Bengylum  多謝!非常有用呀!  發表於 13-10-7 14:22

回覆:KJJ 的帖子

多謝妳的提点,thx!

10月5日星期六家長會,與老師在課室面談,觀看了一些孩子上課的幻燈片及舊考試卷的式樣。交流時有家長問到測驗、默書及考試等問題。
1D班中文賴老師回答如下,默書是以兩文方式讀默。
測驗及考試在上半年是會以兩文讀題及讀文的。即閱讀理解也是會先用兩文讀給孩子聽後再回答問題。問題也會是選擇題居多,會有作句。

英文老師說, 默書暫會是單字單詞形式,會預早一星期給孩子溫習,默有紅線的單字及詞。不用整篇讀默。
測驗及考試,形式與Test book差不多。文章不會與Test book相同,上半學期老師會讀文章及問題,選擇題居多,會有填充題。主要考理解及寫,不會要學生讀。

數學及常試課是王老師,她說同樣在上半年會讀題(應用題)。組合暫時要背加的組合,未到背減的組合。

所有一年級的考試及測驗卷相同。要多溫習各課的工作紙。「溫習工作紙是重之又重」這是老師多次說的一句話。
下半年就不會再有讀文及問題了。
家長會裡還有各老師說說各學生平時的感覺。

我記得的就哪麼多了,希望有幫助。

KJJ    發表於 13-10-7 21:57

回復 Simon88 的帖子

回覆:Simon88 的帖子

Thank You~

各位小朋友, 下星期尾轉涼, 要小心身體.  一定要有充足休息, 有健康身體, 讀書就事半功倍!  

謝謝Bengylum

醒目開學勳章

各位,

今日第一學期的測驗, 祝各位小朋友測驗順利!

期待 Oct 29,

Bengylum    已經念緊測完驗去 BBQ!  發表於 13-10-25 11:26

回覆:KJJ 的帖子

看過中文小測卷很心寒, 温習了也不會懂做.....

回復 sa1124 的帖子

分享下, 有咩唔識呀?  大家一起念念方法!  

引用:回復+sa1124+的帖子 分享下,+有咩唔識呀?+

原帖由 Bengylum 於 13-10-25 發表
回復 sa1124 的帖子

分享下, 有咩唔識呀?  大家一起念念方法!
填充題, 重組句子,小朋友懂的字很少, 題目的字非課文生字, 跟書温習了, 也不懂做,很氣餒

醒目開學勳章

sa1124 發表於 13-10-25 10:37
看過中文小測卷很心寒, 温習了也不會懂做.....
不要氣餒, 小一本身應有讀卷的.
建議有時間多看圖書, 可以增加字庫,

還有預習是很重要, 在授課前先備課, 到上堂會加深知識呢.

加油呀. 今次唔得, 仲有三次機會比你拉勻.

中文科除了要學識生字, 還要看看課文後教的語句練習, 正正教怎樣用標點符號及作句例子.

我有少少心得, 不妨叫小朋友記一記一些有用的作句, 到一出題時, 可以即時寫出來.

e..g ..... 一邊......一邊.....

小明在家還一邊看電視, 一邊吃水果

中文卷大致上出題都係有幾個範疇.

- 詞語運用
- 標點符號
- 仿作
- 改寫句字
- 重組句字
- 閱讀理解

你理解到以上範疇, 知道小朋友那一方面弱再加以輔導, 應會有進步的.

記住佢地只係小一生, 考試路還很漫長呢, 不要灰心, 不然小朋友見你不開心, 他/她也不開心呢

Bengylum    發表於 13-10-26 17:02

語文, 是 "浸" 出來的!  如 KJJ 所講, 多讀圖書一定有幫助.  每天給他讀一兩個小故事, 你和小朋友一起努力吧!

回覆:Bengylum 的帖子

謝謝你們的分享。

醒目開學勳章

Bengylum 發表於 13-10-26 17:10
語文, 是 "浸" 出來的!  如 KJJ 所講, 多讀圖書一定有幫助.  每天給他讀一兩個小故事, 你和小朋友一起努力 ...
很認同, 語文要"浸"出來

學校每天也有閱讀課時間, 雖則比較短, 但我覺有用, 因同輩之間會互相影響, 大家分享下睇什麼圖書, 推介再借來看. 很好的.

初小階段父母相伴一起前進. 再慢慢放手.

每天抽時間一起讀圖書, 十五分鐘都好, 日積月累, 你會發現效果好好的.

派了常識和英文測驗卷, 常識科好似有D 深呀!  

回覆:測驗範圍

常識科比較多生字,佢地未能咁快認到,所以我囝有部份都是亂填的

醒目開學勳章

常識真係要多寫生字, 唔寫唔記得D 字點寫

係呀!唔識寫+唔小心=扣晒分
‹ 上一主題|下一主題