用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞 ...
go

導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞 [複製鏈接]

佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔開心,佢係唔聽話,但得18個月咋:naughty,點解要咁講,好hurt:
   1    0    0    0

引用:佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔

原帖由 sunnymama2 於 14-02-10 發表
佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔開心,佢係唔聽話,但得18個月咋:naughty,點解要咁講,好hurt: ...
What does she mean?

Don't.think a proper.teacher would say that!  If she isn't a prooer teacher with education training or background, you should probably just ignore these unconstructive useless feedback.

回覆:導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞

What kind of playgroup is that?  Most of the time those instructors are ill-qualified

將來嘅野,神仙都講唔埋啦,佢憑乜咁揀。

佢都好direct 下。

點解會甘講?18個月大,睇到d也?專家話幼童3歲前表現,與日後智能發展系無關。她身為導師,甘樣講好不負責任。

不過,如果系我,系吾開心之後,都話想吓自己小朋友有無做左d也野,令一個假设心理正常的成年人,講e甘既說話。

有則改過,無就move on,個playgroup ,就一定吾會再讀

What happened exactly

其實嗰個唔係一般playgroup,學生係家長,導師係男人,主要教家長點樣control小孩,會講吓育兒理論,了解小孩每個階段的發展,上佢堂要遵守佢的規矩,唔係飲水時間就唔可以飲水,好嚴格

上堂阿仔唔收我控制,要食兩個奶咀,但導師只比食一個,咁我唯有聽佢話收起一個,但阿仔奶咀一個也能少,好似毒癮發作,拼死爬去我背囊揾奶咀,我又拉唔開,過程持續有幾個字,跟住佢放棄唔揾,要水水(喊到氣喘),咁我就緊係俾水佢飲,但比導師話我破壞規矩,但佢喊到要嘔喎,呢個時候規矩真係咁重要?

mandytanghk  18個月要咁?如果咁會變壞, 咁我諗呢個世界有90%都係壞人.  發表於 14-2-10 15:04

引用:其實嗰個唔係一般playgroup,學生係家長,導

原帖由 sunnymama2 於 14-02-10 發表
其實嗰個唔係一般playgroup,學生係家長,導師係男人,主要教家長點樣control小孩,會講吓育兒理論,了解小 ...
我之前都上過一個浸大搞的$900兒童心理學課程……老師叫什麼语記得。成日叫人add佢facebook group。

·我上了4堂,發覺個所謂導師不知所謂,成日自吹自擂多年在特殊教育工作的經驗「分享」。對上堂的家長語带侮辱,輕蔑。

實際教學幾乎零。成日聽佢上堂寸人,說話低俗,作威作福,超討厭。

這個所謂導師和這裹的家長比,簡直就可以用冇料來形容。

浪費我時間……

回覆:sunnymama2 的帖子

希望你不要太不開心,你有冇聽漏佢講如果你唔教就。。我估我地上同一個老師堂。我知道佢好直,但我認為佢夠直接。佢話我個女任性,絕對正確,依家唔教,第時無得教-同意!佢話小朋友一定壞,如果依家唔教就有聽過。愛和堅持吧

引用:上堂阿仔唔收我控制,要食兩個奶咀,但導師

我只可以講規矩是要遵守,但小孩要守那些規矩是由父母,因应小孩的能力,理解力,生理需要等去訂製。

還有對小朋友的要求應循序漸進……佢一味軍訓式「管束」是不行的。

如果你也覺得你小孩不受控,那就花點心思幫他戒懷習慣。

坦白講嵗半巳經不是BB 了。一早應戒奶咀。

你希望他3嵗時是怎樣現在就開始潛言默化,從曰常生活開始,着手調教。

要預畤間的。到你考幼稚園時就是收成期

18 個月試下比颜色筆比佢自娱

sunnymama2 發表於 14-2-10 13:57
上堂阿仔唔收我控制,要食兩個奶咀,但導師只比食一個,咁我唯有聽佢話收起一個,但阿仔奶咀一個也能少, ...
之前母嬰健康院有個3p課程比父母上的,小孩兩歲便可報名,有時間find out 下,正所謂三歳定80, behaviour 和價值觀e加唔搞好佢,大個d會好煩。

多謝大家的意見,我會好好檢討自己係唔係太縱,其實我老公比我還要縱個仔,好多教法都唔一致,爺爺嫲嫲又錫到燇,所以我都唔知點!

回覆:sunnymama2 的帖子

歲半的小朋友,開始能說話和用身體語言表達意思,但始終仲細,自制能力有限,而且小朋友的專注力很差,只能集中精神一段短時間(5-10分鐘),上堂佢可能唔鍾意個老師,覺得悶等,就會食奶咀/啜手指,來安撫自己的情緒。佢未戒奶咀,你唔俾佢食,一定會喊爆,戒奶咀係返屋企做,唔係上堂做嘅事。

回覆 sunnymama2 的帖子

你有呢個awareness,都係得著,好事!

‹ 上一主題|下一主題