用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 合一堂學校 2015年入小一(揮手區)
go

2015年入小一(揮手區) [複製鏈接]

Hello

0    0    0    0

回覆:SIGN 的帖子

報到! 你小朋友幾多分入呀? 小女廿分有幸入到。感恩!

回覆:2015年入小一(揮手區)

我仔仔都是20分入了

好高興認識你

咁即係我地兩個小朋友會做同學! 你係舊生廿分定係宗教廿分?

係宗教分,你呢?
希望我們小朋友在這間學校裡讀得開心!
我們互相勉勵吧!

舊生。以前得舊校舍,而家將另一間學校合併,非常好。個教堂都好靚。希望我地小朋友好似我以前咁開心讀書,亦都考到心儀中學。

係呀!我曾经去參觀過校舍及教堂,感覺都好好,課堂都好大,因為是小班教學,一班最多只有27人,所以相當夠用。操場就有兩個,雖然是细细地,但都夠用。

上次我註冊時,專登等放學時間,有留意到小朋友的品行,他們的確好乖好乖,我好安心。

我最欣賞這間小學有功課輔導班,每日小朋友能在學校做完功課,返到屋企就有足夠時間玩,同屋企人又多些溝通,又可以早些休息,這真是太好了。

希望多些爸爸媽媽見到這個帖子,讓大家能日後互相守望,畢竟小朋友要在這裡渡過6年歲月呢。

好奇問問。點解自行選校你唔揀區內D一線名校嘅? 有宗教分有得搏喎。

首先我是跨區的。另外我發覺好多人都手持20分或以上,所以報名校不著數,博不過。合一堂自行收生最少都要20分才可以入,15份都不可以啦。基本上合一堂理念與我相同,校長曾經說過不會放棄每個小朋友,每個小朋友都有獨特之處能夠發掘,老師又有心教學。加上升中成績okay,所以我就選取這間學校。

你以前是在這裡畢業,我相信你對這間學校有歸屬感你才會選擇它,或是你还有其他建解呢?

我個區是深水埗,有些喜歡的學校自行收生起碼要有20分,有20分还末必一定有得入,我幸好冇報自己個區

九龍城/何文田區有好多傳統名校,合一堂能令妳跨區揀佢而唔揀傳統名校,一定有妳所鍾愛之處。我就因為無宗教分只有舊生分,所以仲會有機會抽,15分報其他小學實扯白旗。而且九龍城區中學網唔錯,加上我當年D同學仔師兄好多都入到心儀的中學包括我自己,所以係呢度讀,應該唔會好似名校有超大壓力,但學業仍有保證; 小朋友應該係一個開心快樂嘅學習環境,有自信地成長。

有無15分自行入?

引用:有無15分自行入? +

原帖由 makm@ 於 14-12-15 發表
有無15分自行入?
你小朋友15分入左?

不是,看看明年有無機?

引用:不是,看看明年有無機? +

原帖由 makm@ 於 14-12-17 發表
不是,看看明年有無機?
區內有好多名校,點解你會揀合一堂呢?

報到。

你好!好高興認識你,小朋友是男还是女?

是舊生?兄姊讀緊合一堂?还是宗教分入到呢?

引用:首先我是跨區的。另外我發覺好多人都手持20

原帖由 SIGN 於 14-12-12 發表
首先我是跨區的。另外我發覺好多人都手持20分或以上,所以報名校不著數,博不過。合一堂自行收生最少都要20 ...
hi 我想問下合一堂宗教分有無指明要邊個基督教教會先有架?

只要是基督教巳okay, 自行收生時要呈交子女的受浸纸或奉獻禮證明,我當時還遞交了教會的書信,證明本人和子女有恆常參加團契及兒童主日學的資料。

‹ 上一主題|下一主題