用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Montessori 交流
go

Montessori 交流 [複製鏈接]

女兒1歲,打算俾女兒參加蒙特梳利playgroup, 自己上了一些家長班,看過一些書,有應用部分所學,覺得很有用。有冇其他媽咪也有研究蒙特梳利教學法,一齊交流下。

有興趣可PM 開谷討論。
   25    0    0    0

回覆:Dadagaga 的帖子

請問你在哪裡上家長班?
我聽過有一機構,他們有全套Montessori 教材(up to age6), 家長班,home visit ,..要4萬幾,對我黎講over budget, 又唔知佢地係唔係montesorri 協會認可機構,亦有諗過自己去讀一D認可課程,起碼知道真正嘅教學方法同點樣可以apply 落小朋友身上,點樣去"help them to help themselves"。如果有相同理念嘅家長我都想一齊硏究一下

回覆:rolandmcdon 的帖子

我上infinity @ Kowloon tong, 其他學校我未研究,因為我在職媽媽,要方便,我知道infinity 有一個證書課程,上堂加實習,$20000左右,我考慮中,但它上課時間我要上班😔

引用:我上infinity+@+Kowloon+tong,+其他學校我

原帖由 Dadagaga 於 15-02-27 發表
我上infinity @ Kowloon tong, 其他學校我未研究,因為我在職媽媽,要方便,我知道infinity 有一個證書課程 ...
我都有考慮過實習呢個問題...有時諗唔知用annual leaves 得唔得/夠唔夠

回覆:Montessori 交流

我自修了一些外國的montessori course。老實,我只在意教仔,有無cert不重要。我在家也是盡量蒙教的。

回覆 rolandmcdon 的帖子

都上好多日,AL 可能唔夠
不過佢內容好豐富,我未決定BB是否上蒙校,但個人覺得教小朋友有用,所以自己學咗先

引用:回覆+rolandmcdon+的帖子 都上好多日,AL+

原帖由 Dadagaga 於 15-02-28 發表

咁你上咗之後感覺如何?係用英文上堂?我上網見到佢地有foundation course for parents,你之前係唔係聽呢個course?

引用:回覆+rolandmcdon+的帖子 都上好多日,AL+

原帖由 Dadagaga 於 15-02-28 發表

我報讀遙距蒙教,孩子也有報讀蒙教playgroup,十四個月大,最大得著是自理和專注力。真心推薦。也希望大家多交流。
面書上有港澳媽媽蒙教Group,有好多資訊分享的,有興趣可Join呀。

引用:Quote:原帖由+Dadagaga+於+15-02-28+發表回

原帖由 lambeanmama 於 15-02-28 發表
我報讀遙距蒙教,孩子也有報讀蒙教playgroup,十四個月大,最大得著是自理和專注力。真心推薦。也希望大家 ...
可否分享一下遙距蒙教課程的資料?有興趣了解下。謝謝

引用:我上infinity+@+Kowloon+tong,+其他學校我

原帖由 Dadagaga 於 15-02-27 發表
我上infinity @ Kowloon tong, 其他學校我未研究,因為我在職媽媽,要方便,我知道infinity 有一個證書課程 ...
infinity有個課程是AMI認可的,上完有cert,不知道上完之後是否可以找到相關工作?有無資料分享下?

引用:Quote:原帖由+Dadagaga+於+15-02-28+發表回

原帖由 lambeanmama 於 15-02-28 發表
我報讀遙距蒙教,孩子也有報讀蒙教playgroup,十四個月大,最大得著是自理和專注力。真心推薦。也希望大家 ...
搖距課程好唔好?邊間認可機構?

回覆:happyhealthymin 的帖子

呢個係我想報讀的課程,但我打算自用,所以沒有理會是否找到工作

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+15-02-28+發

原帖由 happyhealthymin 於 15-02-28 發表
可否分享一下遙距蒙教課程的資料?有興趣了解下。謝謝
我修讀的是: http://www.montessoritraining.net。
有興趣可經尖沙咀YWCA報讀。

另外仲有好多。你google打Montessoru Distance Learning會出好多選擇。

希望幫到你。

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+15-02-28+發

原帖由 rolandmcdon 於 15-02-28 發表
搖距課程好唔好?邊間認可機構?
好唔好要睇你目標係咩。如果只打算自己教仔用,我覺得好夠。如果想考牌,我覺得唔得。
個course係NMAC搞,香港的YWCA係partner。讀完不會有牌的。

引用:請問你在哪裡上家長班? 我聽過有一機構,

原帖由 rolandmcdon 於 15-02-27 發表
請問你在哪裡上家長班?
我聽過有一機構,他們有全套Montessori 教材(up to age6), 家長班,home visit ,.. ...
好認同,本地教材真係好貴
淘寶質素差好遠

自問係working mum 即使自己上完堂,但响屋企時間始終唔多

係咪出面上堂加屋企都有一樣理念咁教先work?

引用:Quote:原帖由+rolandmcdon+於+15-02-27+發

原帖由 chekenken 於 15-03-01 發表
好認同,本地教材真係好貴
淘寶質素差好遠
我都係working mom, 睇書取理念,再上網搵免費資源,其實好多好夠。pinterest同google好多。

回覆:Montessori 交流

引用:阿仔喺臺灣讀蒙氏幼稚園,又平又正 +

原帖由 awah112 於 15-03-02 發表
阿仔喺臺灣讀蒙氏幼稚園,又平又正
你就好啦。香港蒙校好貴

引用:Quote:原帖由+awah112+於+15-03-02+發表阿

引用:阿仔喺臺灣讀蒙氏幼稚園,又平又正 +

原帖由 awah112 於 15-03-02 發表
阿仔喺臺灣讀蒙氏幼稚園,又平又正
台灣邊間?第時都諗住佢係嗰邊升學?

‹ 上一主題|下一主題