用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 胃造口
go

[其他] 胃造口 [複製鏈接]

請問你地小朋友有無做左胃造口,想問幾時自己食返野?
   1    0    0    0

要睇咩原因要用胃造口,同埋進度,有人要一世用,有人大大下就甩咗唔使用

回覆樓主:

我仔一歲用緊鼻落嘅胃喉 , 因細個做過手術 , 醫生唔肯幫佢做胃造口 。 好煩 , 唔肯食 , “ 咪” 實個咀 , 我都唔知點算好 。
你小朋友咩情況

misti 發表於 17-2-15 14:20
我仔一歲用緊鼻落嘅胃喉 , 因細個做過手術 , 醫生唔肯幫佢做胃造口 。 好煩 , 唔肯食 , “ 咪” 實個咀 ,  ...

我小朋友係3個幾月插鼻喉,搞好耐都唔肯食,用左好多方法,又成日整甩見佢插住又辛苦。。最後9個月大個時決定做造口,諗住無喉仔頂住可以再練返口仔食。。而家20個月大

YYMacauda 發表於 17-2-24 18:11
我小朋友係3個幾月插鼻喉,搞好耐都唔肯食,用左好多方法,又成日整甩見佢插住又辛苦。。最後9個月大個時 ...

我仔就快13個月 , 都係唔肯開口食 , 醫生又因為其他原因唔肯幫佢整胃造口 。
咁做左胃造口食得好唔好啲?

misti 發表於 17-3-5 11:58
我仔就快13個月 , 都係唔肯開口食 , 醫生又因為其他原因唔肯幫佢整胃造口 。
...

擔想問下小孩咩事咁細個要用鼻胃管好慘咁⋯(emoji)

misti 發表於 17-3-5 11:58
...

做左係方便唔使成日驚佢整甩,都係唔肯。。要按摩多d口肌先肯飲少少水,一停左1,2日或者病又要氹氹下按摩...都想佢快d食,醫生個d答唔到幾時話可能叮一聲開"翹"食返

YYMacauda 發表於 17-3-10 17:49
做左係方便唔使成日驚佢整甩,都係唔肯。。要按摩多d口肌先肯飲少少水,一停左1,2日或者病又要氹氹下按摩 ...

唉…同我醫生講嘅野一樣 。

misti 發表於 17-3-14 17:56
唉…同我醫生講嘅野一樣 。

你小朋友幾大開始插鼻喉?吞嚥有無問題?

其實唔用口仔食野一排,好快BB就會唔記得點食,亦會產生厭悪。鼻喉會防礙訓練係事實,但造胃口始終係手術,真係兩難假設BB不太多是機能上的問題,想要BB食真係要多d試,如果你要返工會仲難。希望你BB會快d食番野

Laling 發表於 17-3-24 02:41
其實唔用口仔食野一排,好快BB就會唔記得點食,亦會產生厭悪。鼻喉會防礙訓練係事實,但造胃口始終係手術, ...

如果佢肯食一早就俾,乜都試過
唯有繼續試

YYMacauda 發表於 17-3-18 23:55
你小朋友幾大開始插鼻喉?吞嚥有無問題?

佢一出世就係icu住到4個幾月 , 一直都用胃喉,之後用到口飲奶就出院。但出院後一個月開始愈飲愈少 , 我就帶佢去返醫院 , 點知一個月冇重 , 同埋輕微脫水 , 醫生就要佢插返胃喉 , 直到而家14個月。
佢而家食粥代到一餐 , 但始終都唔肯飲奶 , 比親水或奶佢飲都好易 俗 親 。

misti 發表於 17-4-9 03:41
佢一出世就係icu住到4個幾月 , 一直都用胃喉,之後用到口飲奶就出院。但出院後一個月開始愈飲愈少 , 我就 ...

咁都好好呀…起碼食到粥。。唔抗拒
如果流質野可唔可以加形固粉開杰少少?

imsaige 發表於 17-4-9 04:16
jm 你做得好好呀~

咁除左醫生,有冇ST 跟緊你小朋友?

有呀…言語治療跟緊呀…
不過第一下放咩佢都係抗拒左先...
要氹同玩下先可以放

YYMacauda 發表於 17-4-9 17:53
有呀…言語治療跟緊呀…
不過第一下放咩佢都係抗拒左先...
要氹同玩下先可以放

我想問你呢 ,小朋友要讀k1 , 但仲有條喉咁點算呢?
阿仔而家15個月 , 我好怕佢幼稚園面試時仲用緊喉 , 冇人收要讀特殊學校

由於我女係早產b, 佢都住左成2年醫院, 用胃喉用左年幾二年, 因為佢吞嚥有問題, 所以唔比出院,  其間醫生提議, 不如開過胃造口, 等佢可以食好 d + 可以比佢出院.....我最後決定都係唔開, 慢慢用針筒比佢食......用左好多年時間, 而家佢可以慢慢咀嚼, 好開心, 由其而家見佢識用飲管飲水, 我開心到流淚. 想起當初唔比佢開胃造口係正確既, 如果開左胃做口, 佢就永遠都唔會用口去食野.  

過客 發表於 17-5-2 23:33
由於我女係早產b, 佢都住左成2年醫院, 用胃喉用左年幾二年, 因為佢吞嚥有問題, 所以唔比出院,  其間醫生提 ...

你好呀~ 我都有用針筒餵奶比佢飲 , 希望可以早啲甩左條胃喉啦!

回覆樓主

你好, 我想問你囡囡係有咩吞嚥問題?
我仔仔出世到兩歲三個月吞嚥都無問題,可以食到飯,飲到奶
但因為佢一歲多開始有抽筋,去年入院試藥大病後就有落錯格的情況,試過嚴重到肺collapsed。
想問你用什麼方法訓練囡囡吞嚥?有試過坊間的治療嗎?因為仔仔係想食嘢但耐何吞嚥的動作慢了一點......

Ckting 發表於 17-7-4 01:02
你好, 我想問你囡囡係有咩吞嚥問題?
我仔仔出世到兩歲三個月吞嚥都無問題,可以食到飯,飲到奶
但因為佢一 ...

我仔係好敏感同抗拒到而家都唔肯,係按摩等佢肌肉好d無咁敏感
我岩岩開始去試做顱底骨2次,暫停都ok,要試多幾次先知,想再試下針灸呀⋯
咁你小朋友食野飯個d都有落錯格?如果食奶個d加形固粉得唔得?或者每次細啖d
‹ 上一主題|下一主題