用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾神父教會學校(小學部) 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!
go

各位瑪利諾神父既家長分享吓啦! [複製鏈接]

各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!

我囡囡今年9月會入讀小一, 好希望可以同多些家長交流吓!

Re: 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!

我個仔明年升 P.2 啦.  

Hi Patgan,

妳好呀! 唔好意思,因之前剛公司多野做,又有些感冒所以咁遲才回信,好開心可以認識妳.其實我想請教這學校的程度深不深呢?因我囡囡同學的家長話此校只係功課多.但我從補習班導師表示唔算多.所以希望可以請教多些資料,加深了解.另外,本人是在職媽媽及沒有人可照顧佢,所以希望能搵到一間有責任心的搵託管班,因囡囡會下午留在補習社而時間都較長.見到學校對面有救世軍,但又聽聞去搵託管班,會易學懷,不知好唔好呢?請指教,謝謝!  :

Hi,

功課多少,要視乎你囡囡的自律性,如可以自行做功課,就不算困難. 一個學期有一個測驗,一個考試,每星期中英文要默書, 每個學期要唸五篇古詩文(at least), 並要 online 做中英文功課(課外). 長假期 (e.g. Christmas & Lunar New Year) 要做專題習作(有分計).

Patgan

芝芝媽,

您好!我的女兒都是九月入讀小一, 是否上午校呀?

LQ

謝謝Patgan的資料, 我囡囡係一個係要人push既小朋友, 我買了些習作給她做, 每次都要睇實佢才做. 但老師俾佢做的呢, 就好快可以做晒, 可能佢有壓力因要同老師交代.不過我自己想法(當然唔係絕對)係學校老師俾功課的數量及要求, 或多或小都可以反映對學生既教學態度, 因老師俾得多米等於佢又要做得多. 其實最緊要係老師態度,是否有愛心及家長既合作, 小朋友都唔知咩叫多咩叫小, 同班既同學仔個個都係咁做架啦!現在我最担心的事係我要返工, 所以要搵託管班. 都唔知點搵間好, 最怕佢會學懷呀!   

芝芝媽

Hi LQ,

係呀我囡囡係上午班, 唔知會否編到同一班呢? 等8月既家長會之後再傾傾係那班呀! 不過就算唔同班都一樣咁高興認識妳. 以後多些分享呀!

芝芝媽

各位瑪利諾神父既家長,

如有時間,可以大家交換 exercises, test papers & exam papers...     

Hl,
小女亦是今年讀下午一年班!真擔心她能否應付到功課?因她不能常常專心上課。

Hi,

不用擔心,只要適應到就可以. Patgan

我細仔讀此校小三, 升小四. 校風與成績都不錯.

係呀! 唔好咁担心呀, 我個囡囡都係好大意唔專心, 不過佢係高班時遇同好老師及父母多些鼓勵佢,之後就有改善了.所以我覺得最緊要係老師既態度同家長既鼓勵, 相信會無問題的. 我地一齊努力啦!   

芝芝媽

Hi,

我仔讀此校升小二,下午班。多多指教。

妳地好呀!
我想請問吓如 p1 應買大書包定係細書包呢? 因我同事話佢囝囝讀個間好多野要袋, 提議我要買大. 但我去過睇, 睇中DR.KONG 個$199 細書包好FIT我囡囡身高及$又FIT我喎, 所以好想請教吓!   謝謝  

芝芝媽

不需太大啦. 個隻我都見過, Okay ar...
Patgan

唔該晒Patgan! 咁我就放心去買了.  :wink:

係呀,最緊要個書包本身唔重。我用緊SPI,因為書包本身都幾重,所以放咗十本八本書之後,對一個小一的小朋友來說,都幾重㗎㗎架。另外重要拿食物袋,水壺等,都要一些時間去習慣。
Patgan,
好高興認識你。
話咁快就p.2喇,九月又嚟努力喇,好好enjoy埋呢個暑假喇………係我哋。

Wai Mummy

yes, 努力呀. Patgan   

我亦買了DR.KONG細碼書包,都OK喎!

我女女 P.1-2 用 SPI 細碼書包 , 另加美勞袋 ( 枱紙, 圍裙 ,其它手冊有寫入面要帶 d 咩 ) , 小食袋小息帶去操場既 ( 水壺,小食盒,濕毛巾,紙巾 ) , 不過星期 5,6 要比定個袋佢可能 d 功課袋唔晒入書包 , 另外老師會要求有 file 放 work sheets 的 , 係咁上下 , 大家比心機丫 ^^  有時間就幫手做家長 EE 丫, 今年會有好多 EE d 仔女會離開 ,  妳地要加入丫 !!

carlo
‹ 上一主題|下一主題