用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

各位..

我地又展開新的一頁喇

溫馨小link---噚日冇上黎/追唔切part 2可以refer呢度

[size=medium][url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=767666&forum=7#13353417]2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

親愛的....

我跟住妳嚟新屋報到 ~~~

(有嘢做, 晏D再傾)

好啦....咁晏d再傾過:idea:

[quote]
heiheikeikei 寫道:
親愛的....

我跟住妳

報到。

marisaya,

冇得溫就算囉。

唉!自從小朋友上了小學後,好多個人興趣都冇

報到

陽光下的禁區﹕九龍塘小學
劉天賜

我最初唸的「貴族」小學是九龍塘金巴倫道的九龍塘小學,地方很大,有一個沙地足球場,房子是金字式瓦頂磚屋。現在回憶五十多年前的事,只記得幾樣,都是這所小學的德智體群美教育的成果,恐怕現在沒有這樣的學校了。

第一樣是,入學之後先教紀律。首先是排隊,每朝早有十多分鐘的全校體操堂,體育主任站在台上唱口令做動作,小學生們依據動作體操,沒有馬虎的。早會在另外一處沙地集合,列隊要求整齊,小學生要看前面同學膊頭,拉準所站位置。要求立正,休息動作做得準確,個個學生都依照訓令做,沒有搗蛋壞分子。現在回想起來,只有一個原因,就是學校選學生嚴格,學生質素比較良好而已。怎看得﹖原來收二十五元一月的學費。五十年代初,請一個媽姐湊官仔只是二十元而已,二十五元之數頗巨,入學者的家庭質素較高,受教程度大矣。

第二樣為入學之後要守秩序及禮貌。老師入課堂,眾生起立鞠躬九十度,齊聲稱呼老師早安,一絲不苟,動作一致。進入教員休息室,先站好才可以鞠躬,必恭必敬,不敢大聲說話,出來時也須如此。進入圖書館不敢張聲。平時在走廊上不能奔跑,被糾察隊發現,罰站在藤圈中不得移動。全校學生都學好了服從及遵守嚴格校規,校長、訓導主任並不常見,學生一見校長,如見天主般肅立。現在還記得校長姓葉名不秋,穿藍布長衫的中年婦女。

第三樣記得是國語堂,教國語老師是訓導主任,姓鄭名錫壽,中年胖子,說外江話。不必嚴肅,學生很怕他但不恨他。上課時說故事,記得他說過「羅賓漢」傳奇,也有讓孩子比賽國語唸課文,我經常與另一位外江同學作最後決賽,那位同學姓徐名尚雍。

這三年在九龍塘小學唸書,識了多少字﹖忘記了。只訓練了遵守秩序的生活習慣,要服從、要有禮貌。最重要的是,喜歡上學,喜歡同學、老師和校長﹗

九龍塘小學給我的記憶很多,真感謝家父安排我在這所小學讀書,正如前文所說﹕小學一年級是人生中最重要的一年,從這年開始,便要度過悠長的「學校生活」,如果小孩子對學校這個文明社會建制感到討厭,將面對的角色,如老師、校長、同學沒有好感,那便糟透了﹗他一生的學業便要走崎嶇的路。

九龍塘小學教的東西不是甚麼生字,唸甚麼書本,只記得要背誦的是﹕「九因歌」(乘數表),當歌仔教好易上口,小孩子齊聲背唱三五遍必識。

其他「通識」則在早會堂上由老師教授,由一位年紀六十過外的老師劉老草教導。中國歷史故事是九龍塘小學「必修課程」﹗每星期一早會,學生在東部小廣場上集合,樹蔭下,聽取校長葉不秋女士、訓導主任鄭錫壽先生教訓。然後,小朋友最喜歡的劉老草老師講故事。那時,老人家上台講歷史故事,例如﹕荊軻刺秦王、曹子健七步成詩,小學生如聽收音機中的「方榮講古」,十分留心。方榮乃上幾代的講古佬,當時在榕樹頭講古,此乃中國農村社會民間消閒娛樂節目。五十年代,麗的呼聲請他在空氣中講古,非常動聽。劉老師好像是前清士子,談話吐字清楚,有一種「吟

Marisa,
Pls check PM

marisayg,

自從上次講完後都唔見有派返嚟嘅蹟像喎, 請問妳係唔係有???數學卷, 可以的話, 可否send 份俾我呀.....謝謝.   

kc

good afternoon everyone,

想問妳哋係唔係全部媽咪都.........記得交"家長日"嘅粉紅色意見書呀?...........寫手冊未有提及, 我又"思覺失調"睇佢唔到, 搞到亞囡無交三日.........希望今日唔好寫手冊欠交, 等聽朝交返...........亞囡好鬼驚......老師寫手冊架........   
kc

kc,

你係唔係講工作纸呀?
我send咗比你啦!Please check email.

Cassey 寫道:
marisayg,

自從上次講完後都唔見有派返嚟嘅蹟像喎, 請問妳係唔係有???數學卷, 可以的話, 可否send 份俾我呀.....謝謝.   

kc

marisayg,

嘩, 睇完篇文章, 我覺得好開心能夠比亞女入讀這家小學, 而我也一早決定 細女都會讀這家     

hhkk,

唔該哂, mock test paper 收齊了 many thanks

marisayg,

都麻煩你 send 數學張習作紙比我, 我都好似無喎

Dear rubyngan,

Please check email.

marisayg,

係呀, 係工作紙呀.....唔該哂!

kc
[quote]
marisayg 寫道:
kc,

你係唔係講工作纸呀?
我send咗比你啦!Please check email.

搬呀搬,好出力咁搬咗黎喇。

rubyngan & marisayg,

家長日當日我都響流動壁報板睇到呢份"劉天賜曾到九龍塘小學一遊"文章, 覺得呢間學校無論師資, 校舍, 教育理念同方針, 學習風氣及紀律都兼顧得好平均.......相信學校能夠掌握到小朋友在學術, 運動, 藝術及創意潛能發揮到出嚟...... 我以前就無呢D咁優質條件嘅教育喇.......   希望呢一代真係要懂得珍惜.......

rubyngan,

嘜妳已經係兩子之母......嘩! 我真係好敬佩有兩個小朋友或以上嘅媽咪架  .............好似hhkk, sac.wen, 9s........未有盡錄.......

kc  
rubyngan 寫道:
marisayg,

嘩, 睇完篇文章, 我覺得好開心能夠比亞女入讀這家小學, 而我也一早決定 細女都會讀這家     

hhkk,

唔該哂, mock test paper 收齊了 many thanks

hi tungtung mama

嘩, 你好多才多藝呀, 你會做的, 我全部都唔識做喎,   

之前人人都說, 上小一時會好忙, 我都唔多明, 現在就真的好明白了, 唯有早起遲瞓,...不過有時頂唔住, 周六或日就瞓多d[quote]
tungtung-mama 寫道:
唉!自從小朋友上了小學後,好多個人興趣都冇

mariasyg,

Thank you for your sharing!  Very excellent!  Where do you get it?  I copied it for my husband to read tonight!     
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)
‹ 上一主題|下一主題