用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

foon :

佢現在先開始學習寫字, 暫時見到每天都有1頁的生字寫,不過是"一"字, 老師都會打電話給我問他在家時, 寫字情況, 因都會留空一行在家寫.

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

kyma,

下....好似真係有d.....會唔會到升p1個陣仲未識寫自己個名架...你知啦我地d在職媽咪無咁多時間教佢地寫字架......

各位媽咪, 你地會唔會有d擔心呀?????  :cry:

kyma 寫道:
foon :

佢現在先開始學習寫字, 暫時見到每天都有1頁的生字寫,不過是"一"字, 老師都會打電話給我問他在家時, 寫字情況, 因都會留空一行在家寫.

kyma,

sorry呀, 呢日有咩function呀?

kyma 寫道:
JacquelineHo :

我從『屯門啟思』的活動表, 查看到是2004年10月23日,如有變,再通知您.

Foon
Sorry 呀, 因在公司,唔係好方便,錯漏百出, 是開放日,大輿花園啟思.

kyma

JacquelineHo :
您今年要入表了, 其實現在都可遞表.

由 JacquelineHo 寫  

各位『屯門啟思』的媽咪,

囡囡出年3歲半入K1,我想問問我應該幾時入 form,會否有 open day 等的 program,我想了解多 D !

Tks. for help!

Foon :
睇您真係好擔心, 我想您在為您囝囝報讀這間幼稚園時候,都應該知道,唔主張3歲開始寫字,教統局都有指引,因為幼童的小肌肉尚未成熟, 過份催谷,更有反效果, 我就是見到我個姪兒,佢好喜歡返學,但是在k1巳經要寫字, 他做工課做到哭,所受到壓力,我們明不明白.
啟思教育理念,是愉快學習,學識學習,主動學習,我囝囝都很喜歡聽故事,會自動說有工作要做.

佢都是這3日先開始寫字.比些時間,我希望唔會嚇怕您們.

其實我都有些擔心,怕寫錯了,影響了其他媽媽決定.

foon 寫

kyma,

下....好似真係有d.....會唔會到升p1個陣仲未識寫自己個名架...你知啦我地d在職媽咪無咁多時間教佢地寫字架......

各位媽咪, 你地會唔會有d擔心呀?????  

kyma,

我知啟思主張活動教學, 唔係水咕咕教書既, 只不過我有d擔心咁o者.  聽完你咁講, 我都無咁驚.....

不過我都知小朋友學野急唔來既, 最好都係循序漸進比較好..不過阿仔d功課成日都要我地參予, 有時真係好唔得閒.. :evil:  :evil:

kyma 寫道:
Foon :
睇您真係好擔心, 我想您在為您囝囝報讀這間幼稚園時候,都應該知道,唔主張3歲開始寫字,教統局都有指引,因為幼童的小肌肉尚未成熟, 過份催谷,更有反效果, 我就是見到我個姪兒,佢好喜歡返學,但是在k1巳經要寫字, 他做工課做到哭,所受到壓力,我們明不明白.
啟思教育理念,是愉快學習,學識學習,主動學習,我囝囝都很喜歡聽故事,會自動說有工作要做.

佢都是這3日先開始寫字.比些時間,我希望唔會嚇怕您們.

其實我都有些擔心,怕寫錯了,影響了其他媽媽決定.

heiheima咪 寫道:
DuncanMaMa,

幾日沒有上來, 現在先覆你, sorry 呀.
hei hei 個妹提早攞出來, 所以現在已經踏入4個月大了.
係啦, 你買定一份玩具等你同bb 出院, 你同個仔講是妹妹買來送哥哥, 你個仔就會好接納個妹的, 我都係咁做真係work o架.

1314,

我個仔同嫲嫲住所以唔駛搭校車返學, 過了去個星期二, 學校搞了個搭校車環繞學校一圈, 點知hei hei 第日放學喊晒口要搭校車放學, 佢話同學仔都去了搭校車真係比佢激親.
原本我個女都想用"汶"字, 但後來夾唔到其他字, 所以放棄了用"汶"字了.

heiheimami:

睇個女既家課冊,老師話芊芊在參觀校車時非常開心同興奮,落車時仲識得排隊添。我覺得佢學得有禮貎左,因為我幫左佢之後識得講"唔該"(雖然之前我地已經有教佢),最surprise係跟住仲自己講埋"唔使客氣"(呢樣屋企無教,一定係老師教)。芊芊九月一日開始全程搭校車,估唔到佢返學個程無喊,仲同我和婆婆bye-bye,我諗係因為佢之前半個月搭放學個程已經熟習左校車司機叔叔同D小朋友,所以無陌生感,呢個方法可以供其他媽咪考慮一下。

醒目開學勳章

Haemon 寫道:
Hi mcdullyiu,
屯門有2間啟思,one is in Tai Hing Garden Phase 2 and another one is near Golden Coast.I'm also thinking which one should I chose for my son(OSCAR and 啟思) ,as I'm living in Tai Hing Garden and 啟思 will be much more convinent for me.But I want my son to learn more English............
Have you apply for OSCAR???Which one are you going to apply ???N1 or K1???International or normal one???

HELLO,Haemon,
我個女下年先2歲,所以會報N1,
OSACR﹙國際班﹚係我的心水選擇,
不過見到啟思好似又幾好,所以都在選擇中!

請問有無人知道九龍塘正校的書簿費, 茶點費及學費是多少? 另外, 校車去鑽石山區又要多少錢呢?

yanyan-fish 寫道:
請問有無人知道九龍塘正校的書簿費, 茶點費及學費是多少? 另外, 校車去鑽石山區又要多少錢呢?

yanyan-fish:
九龍塘啓思的半日班學費一年$25,542,分11期交。至於其他費用,唔知呢度有無九龍塘正校既學生家長可以回答呢?

我個囡昨天派了兩隻CD,其中一隻就是她在學校經常唱的歌仔,我一播她就很熟悉的跟住唱,仲有兩本書仔有晒D歌詞,媽咪可以陪佢一齊唱添。真係佩服趙鈞鴻博士呀,大部份D歌都係佢作架。

學校昨天派了一疊興趣班的資料,唔知各位有無收到?我會幫個囡報英語班和創意音樂班,聽舊生家長話英語班最搶手最快爆滿,各位要報好快D手啦

1314,

知唔知幾時開始報名呀?  我都有收到, 不過未正式睇過....唔該你俾多d資料我呀.....thanks...   
1314 寫道:
學校昨天派了一疊興趣班的資料,唔知各位有無收到?我會幫個囡報英語班和創意音樂班,聽舊生家長話英語班最搶手最快爆滿,各位要報好快D手啦

foon,

個疊資料最尾夾左一張報名表,填妥連同支票放番入小朋友書包度,老師自然會收到。所有興趣班每間分校都有開班,睇番你個間分校既上堂時間啱唔啱,同埋有D班啱K1-K3,有D就只啱K3上,我報個兩班都啱3歲小朋友上。記住係先到先得架,所以要報好快手啦。

啓思係委託"國際關注教育機構"辦呢D興趣班,大家可以click入http://www.eoiea.com.hk/eoiea.html了解詳情。

Hi all,

I am very interested in 啟思 and believe in their teaching method. However, I also concern about their Eng. and Chinese standards when comparing to other traditional schools. Can any of you share with me what you think of 啟思's standards? How may Eng. and Madarin lessons do they have per week?

Thanks,

Phoebe

1314 ,

咁就弊啦, 我最快先可以聽日報名呀.....如果已經full 左, 會好失望架.... :cry:  :cry:  :cry:

我有"立"到好似有鋼琴班, 我想幫阿仔報, 希望仲有位啦.  你係全職mami?  你介唔介意幫下我睇下邊d岩k1既活動呀....咁我今晚返屋企即刻可以決定報咩....唔該你啦.  如果你都係在職mami, 咁唔使啦, 我驚阻你做野, 我放工第1件事就睇資料先~~....thank you very much!        
1314 寫道:
foon,

個疊資料最尾夾左一張報名表,填妥連同支票放番入小朋友書包度,老師自然會收到。所有興趣班每間分校都有開班,睇番你個間分校既上堂時間啱唔啱,同埋有D班啱K1-K3,有D就只啱K3上,我報個兩班都啱3歲小朋友上。記住係先到先得架,所以要報好快手啦。

foon,

鋼琴班只啱K3上,我報個兩班都啱3歲小朋友。其實我依家返緊工,不過長期開住BK既網頁同你地chit chat咋。啓思係委託"國際關注教育機構"辦呢D興趣班,大家可以click入http://www.eoiea.com.hk/eoiea.html了解詳情。

1314,

thank you!  你俾到好多資料我呀!  我唸阿仔報既會同他囝囝既一樣.  我唸好多媽咪都會報呢2班呀....要加油快d先得...   

你係邊返工呀?  我都係一路做野一路上bk睇下chat下咁啦, 我地以後可以多d上來呀?  我記得你住shatin, 得閒過來一齊飲茶, 上次講左都未約tim...   

1314 寫道:
foon,

鋼琴班只啱K3上,我報個兩班都啱3歲小朋友。其實我依家返緊工,不過長期開住BK既網頁同你地chit chat咋。啓思係委託"國際關注教育機構"辦呢D興趣班,大家可以click入http://www.eoiea.com.hk/eoiea.html了解詳情。

foon:

唔駛客氣,我都希望利用呢個渠道同各位啓思家長交流意見。無錯我住沙田,而我office就喺火炭,返工放工都好近。咁你呢,係咪住屯門,駛唔駛出巿區返工?

phoebe6:

囡囡開學時,班主任同我講話K19月先開始有英文課,我暫時都未知佢地教英文同普通話未,等我了解下先。唔知有無其他家長或舊生家長知道呢?

1314 ,

我都係上左bk先知道好多野, 真係唔錯呀..
你就好啦, 返工放工咁近!  係呀, 我住tm, 不過要出kowloon返工, 都幾遠架, 好彩搭車都好快, 幾方便啦...
你個返學ok嘛?
1314 寫道:
foon:

唔駛客氣,我都希望利用呢個渠道同各位啓思家長交流意見。無錯我住沙田,而我office就喺火炭,返工放工都好近。咁你呢,係咪住屯門,駛唔駛出巿區返工?

好似k3先會有外籍老師教英文呀????   
phoebe6:

囡囡開學時,班主任同我講話K19月先開始有英文課,我暫時都未知佢地教英文同普通話未,等我了解下先。唔知有無其他家長或舊生家長知道呢?
‹ 上一主題|下一主題