用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

TICK得小仲死火)))))))) 好似我個咁 仲死!! 冇咩野TICK 即係未學得住!
你打比私人ST傾傾啦!

hinhinmummy 寫道:
44)

我終於收到st目標啦

語言前技能
目光接觸
專注力
輪流作轉
遊戲技巧(假想遊戲)
溝通意願(發聲)
模仿能力(口型/發音)

語言理解
問句 : 以聲音回應要吾要/有/無等問題
詞x : 形容詞/動物/家私
2-3個重要元素的口頭指令

語言表達
雙詞短句 : 自行使用.e.g. 食飲玩
社交用語
其他詞x : 使用含有兩/三個字動詞
三詞句子 : 人物 + 動詞 + 物件

發音 :
口肌訓練
呼吸/發聲協調(吹氣)

_______

oh, 幾乎張form上邊有的野都tick晒..........真係甘差?

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

ST ME 2
st 寫道:
only few ticks. And my girl need to use pictures for communication ( communication book)!!

ST

我想copy s位果張target比私人st看就真..............

你地tick 得多又 , tick 得少又 !

hinhinmummy,

Don't cry la! My girl is also small size and she is always lining top 5 in the class!   

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

hinhinmummy

知道問題,有方向,即是有辦法、有希望。你稔吓張表上有啲問題我地都有啦,不過我地掩飾得好少少咋嗎!一路都見小朋友有進步,咁百尺竿頭都重要繼續進步。加油啦!

44)

我終於收到st目標啦

oh, 幾乎張form上邊有的野都tick晒..........真係甘差?

每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

簽名被屏蔽

唔游水做其他運動囉﹐跳舞﹐踏單車﹐羽毛球﹐兵乓球﹐溜冰﹐咩都好﹐精神好D﹐身體好D﹐消耗多D﹐又食多D。

gigi2

你又整喊我啦

我比佢學左兩年架啦

佢識蛙式 & 自由式架啦已經

but上年開始, 佢一swim就中耳炎, 跟住鼻竇炎, so我先stop之麻

係啦﹐唔剔俾你咪冇目標﹐唔知點做﹖

D項目list出黎好似好多﹐但通常會一次過做到幾項﹐繼續努力﹗

想問﹐乜野係輪流作轉?

簽名被屏蔽

Hinhinmummy, gigi2,
Don't cry! my girl is very tall, (1.48m though 8 years old) and she is always the one who sits on the last seat of the class. And she often complains to me why she is so tall and wishes herself will be shorter...  Her shoes size is 38 now   It is very difficult to buy black and white 番學鞋 for her...
gigi2 寫道:

Don't cry la! My girl is also small size and she is always lining top 5 in the class!   

大陸有一種中成藥叫喘除根,針對气管敏感 (哮喘)。暑假回福卅時鄰居介妱,因為食好佐佢幾十年的哮喘。 阿女試過一次,幾好,兩次就停咳同呼呼聲。媽咪昨日回去,會買多一盒下周出來,有興趣試下話我知,叫佢買埋給你地。
[quote]
stellacl 寫道:
hinhinmummy

我仔仔都有氣管敏感 (哮喘), 女女又有鼻敏感, 我自己2樣都有...我地睇開個耳鼻喉專科, 尖咀同cwb都有診所, 藥靚效果好, 如果你要, 我可以pm比你.[quote]

Just Just

輪流作轉 - 應該係例如有 sequence 敢玩, 阿A 玩完, 到阿B, 到阿C.....阿C玩完到返阿 A.....

其他 mommy , 啱唔啱????

CAROL

YES

MICKEYMA

吾駛啦, 我今年比佢試左三伏天............暫時看...............touch wood, 我要試多兩年看下佢個情況點先

好開心呀, 軒軒今日派返手冊

佢今個月中心學習/行為表現
再吾係only 0(在學習中), 多左4個tick, 雖然好小, but都叫做有進步.

另外每月的學習主題
6樣中有4樣係能自行完成
1個能在手勢提示下完成
1個能在口頭提示下完成

另外老師comments返黎話佢可以主動伸手取或說出'要'.......呵呵

好嘢, 軒軒叻叻, 希望佢快d比人踢出校.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

hinma,

咁快見到好成績, 軒軒叻仔       

陸美媽

hin hin 好0力仔呀!
我琴晚睇番阿仔今個學期既手冊,ST TRAINING 目標得6個TICK咋  :cry:  :cry:  :cry: 教甘少

軒軒叻仔    繼續加油   
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

嘻嘻

多謝各位ee的鼓勵!

今日去左執埋隻牙仔的手尾.........呵呵, 借公公盾, 又借尿盾, 總之就係吾想入醫務所...................結果...............係吾駛整, 因為醫生上次已經話隻牙仔鬆鬆地, 點知今次去到, 鬆到就黎甩, 醫生話吾好攪佢, 隻牙其實已經c左, 而又杜左牙根, 無晒d菌, 就有得佢自己甩, 我問佢甘樣會可吾會影響左第時d恆齒吾夠位出? 佢話吾夠位都無辦法, 因為依家係做吾到任何野   

第時coo牙吧啦.............

不過今日軒軒好叻仔呀, 婆婆買左一pack吾同colour的boat仔比佢, 佢識得晒全部的colour, 紅色,藍色, 黃色 & 綠色

唉............不過我daddy跟住話, 啦,依家咪識講野law, 上年喊得甘淒涼, 依家咪識law, 個個發展都吾同..................唉.............老人家覺得無事, but講極佢又吾明
‹ 上一主題|下一主題