用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

HOLONGMAMA ,
我影果日係夜晚九點幾,佢就黎休息,所以要第二日先去攞,如果你早d影,我諗等半小時倒就有喇卦。

yypiano,
我正話同亞仔出咗去影相喇!原來一個鐘有得攞,不過我趕住走冇攞到,過兩日先取    亞仔勁唔合作,影咗成10張先揀到張好小小 :evil:  :evil:

HOLONGMAMA,
唔緊要啦,影數碼相之麻,影好多都唔怕,唔嘥菲林既,而且影相果個都預咗影小朋友係要耐少少架啦,唔好自責,亦唔好比壓力阿仔。
我果yy,之前想同佢去前些少果間快x美影,次次行過佢都唔肯制,又喊又扭,就咁拖咗好耐都無影,所以我先至諗住自己整張專業少少既拎出去曬。之前佢in幼稚園d相全部係我搵自己影果d相叫曬相鋪曬既,又無background,又唔專業,真係遺憾,今次諗住佢大少少,可以影喇卦,差d都影唔到架喇,好彩佢對呢間野無戒心,先至成功咋。 :

係呢,你去到果邊,有無留意到隔離有間茶餐廳,佢d蛋撻好正,唔甜,好好味,佢d菠蘿包和菠蘿油仲好出色添呀。下次去到,不妨試下,好多人買,一陣就賣晒。

Hello 各位禮賢媽咪,

我個女04年12月出世,而家好初步咁同佢搵緊幼稚園。因爲係細仔,我都係諗住同佢試下考07/08,如果唔得就下一年先。

禮賢係我其中一間心水學校,睇完咁多媽咪對禮賢既評價,我對呢間學校既信心都大咗,更有興趣搵多D資料。請問各位媽咪可否分享一下最初報名的情況?要幾時遞申請表?幾時interview?又會唔會有Open Day可以參觀一下?

Thanks a lot!

noelor,
我個仔又係12月細仔,佢舊年考唔到,好彩今年考第二次終於考到咋!幾驚佢冇書讀呀!禮賢每年大約10月份可以上網download 報名表,1月3日interview,我記得好似冇open day,但有學校網頁www.krs.edu.hk,得閒睇吓

noelor 寫道:
Hello 各位禮賢媽咪,

我個女04年12月出世,而家好初步咁同佢搵緊幼稚園。因爲係細仔,我都係諗住同佢試下考07/08,如果唔得就下一年先。

禮賢係我其中一間心水學校,睇完咁多媽咪對禮賢既評價,我對呢間學校既信心都大咗,更有興趣搵多D資料。請問各位媽咪可否分享一下最初報名的情況?要幾時遞申請表?幾時interview?又會唔會有Open Day可以參觀一下?

Thanks a lot!

我去年約八九月開始留意幼稚園的報名時間表及行程, 禮賢約十月初有一個日是開放日, 時間約在星期六上午, 但對象是升小一家長, 內容亦是介紹小學的.

而取幼稚園的報名表的時間將在十月中,網上下載的 交表在十一月初, 一月頭面試, 一月尾有一日是農歷年的節日活動, 開放給已交註冊費的幼兒參加.

我孩子是03年11月的細b, 亦是報了很多間幼稚園的, 命中率不足一半, 最後選了禮賢, 禮賢是最後一間面試的, 可能他有面試經驗, 因此, 要訓練孩子的面試經驗最重要, 心情及臨場表現都很重要.小小經驗分享

焯媽媽 寫道:
我要問下我老公, 再話比大家聽!!

之前幫焯焯報幼稚園時, 要用大量相片, 都係自己影相的, 因為當時他年紀實在太少, (不足兩歲), 在相舖裏不肯影相, 唯有自己影, 自己晒相囉!!

我老公話他用一個自製証件相的軟件做edit相片的工序的.

2006年禮賢K1
>>AM<<
1) Holongmama===朗朗 (荃灣) DEC,02
2) 龍柱 === 龍柱(黃大仙) Dec, 02
3) TungTungB===彤彤 (慈雲山) Feb,03
4) leekim===昕昕(太子)Oct,03
5) dns=====Mavis(美孚)Jan,03
6) 焯媽媽 =====焯焯 /男 (土瓜灣) NOV, 03
7)Chunshek===碩碩/ 男 (元朗), Mar,03
8)kllp ===== tim/boy (tsuen wan) Dec, 02
9) Sallymum === Sally (Shatin) Sep, 23
10)UBABY=====Jade/girl (Sham Shui Po) Aug 03
11) kaman729===元亨(男)現在住屯門遲d 可能 住 太子
12)yypiano===yy(girl)Oct.03

>>M<<
1) Carmanbb=== Tse kai to/boy (tuen mun)oct,03
2)tyty=======Christy/girl (Kwun Tong) May, 03
3) chingchingfather === Hoho (TKO) Dec 03.
4) kaman-wingyee === Karina (Tsing Yi) Aug 03
5) mendynam ===== 穎穎 (Yau Tong) Jul 03
穎穎媽媽

穎穎媽媽,

你好!!歡迎你!

各位媽咪你們是否由學校訂購課本呢?
有無去書局格價?書包及課本及雜費開埋一張支票定分開三張呢?     

焯媽媽 ,
你好 其實依家我同我老公都仲係十五十六諗僅比個女讀禮賢or大埔道崇真 因為兩間都係下午班(轉唔倒上午) 唔知有無媽咪都係同我一樣諗僅呢兩間學校呢
穎穎媽媽

dns,
係分開三張支票的。
我無去書局格價,我諗相差唔大,加上自己懶,費事去搵。所以係透過學校買方便d。

mendynam,

I also got offers from these 2 schools...since I was offered a place for pm class (Tai Po Tsun Chun)... so I have no choice but KRS

I think some am places will be released from Tai Po Tsun Chun after the second time registration (mid may??) but the problem is you have to pay the school fee to tsun chun for the chance
該用戶已被刪除

2006年禮賢K1
>>AM<<
1) Holongmama===朗朗 (荃灣) DEC,02
2) 龍柱 === 龍柱(黃大仙) Dec, 02
3) TungTungB===彤彤 (慈雲山) Feb,03
4) leekim===昕昕(太子)Oct,03
5) dns=====Mavis(美孚)Jan,03
6) 焯媽媽 =====焯焯 /男 (土瓜灣) NOV, 03
7)Chunshek===碩碩/ 男 (元朗), Mar,03
8)kllp ===== tim/boy (tsuen wan) Dec, 02
9) Sallymum === Sally (Shatin) Sep, 23
10)UBABY=====Jade/girl (Sham Shui Po) Aug 03
11) kaman729===元亨(男)現在住屯門遲d 可能 住 太子
12)yypiano===yy(girl)Oct.03
13)Tung'sMum==Ka Ka (Whampoa), Nov, 03

>>M<<
1) Carmanbb=== Tse kai to/boy (tuen mun)oct,03
2)tyty=======Christy/girl (Kwun Tong) May, 03
3) chingchingfather === Hoho (TKO) Dec 03.
4) kaman-wingyee === Karina (Tsing Yi) Aug 03
5) mendynam ===== 穎穎 (Yau Tong) Jul 03

穎穎媽媽,

我亦有朋友女兒讀祟真, 我只是認為很貴, 好似要成3000多元一個月, 其實如果條件差不多的話 (例如有直屬私小,校網相約, 學校環境, 老師等因素), 我們便分析口啤!!

我對禮賢無認識的, 只是在網上看到對它的評價, 但我有朋友的朋友在禮賢教, 我的朋友極力推荐這幼稚園,(她的女兒讀英基),另我有位同事, 她有機會接觸禮賢小學的學生, 學生表示很喜歡這間小學, 而學生們的英文水準很高, 因此, 我想禮賢亦是不錯的選擇.

我不是想影響你的決定, 只是想分享個人經驗, (或見聞?)

焯媽媽

Tung'sMum 寫道:
Hello,

My girl also enrol the a.m. class in coming September, 06.

Her name is Ka Ka (Whampoa), Nov, 03

Nice to meet all of you.  

Tung's Mum,

你好, 我孩子亦是03年11月bb, 我剛好亦是住在黃埔附近, 不知道我們的孩子會否同班?

另我現在煩緊坐校車的問題, 擔心車程太長的話, 焯焯未必適應到. 因此我想自己帶他返學的. 再想想吧!!

焯媽媽

醒目開學勳章

我想問又一城是否有小巴去禮賢??

穎穎媽媽,
歡迎你   
我都好同意焯媽媽的講法,如果兩間都條件差不多的話,我會揀學費平嗰間,留返d$$俾佢學其他課外活動仲好喇!禮賢係教會學校,又有教會資助,比較非牟利;我仔都考到祟真pm,我個人覺得間學校好商業化,校長好hardsell 同聽聞d雜費都好勁 :tongue:  

tyty,
响又一城向前行一個街口就有架小巴會經禮賢架

tyty,
從又一城沿達之路向下行,不多遠就到禮賢,不必坐車。
‹ 上一主題|下一主題