用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

回覆:剛1歲證實發展遲緩(4歲8個月讀左s位1年了,進步好多)

我無睇呀!我會上網睇返,其實我唸有時係未必搵到原因!你地有無check過話甲狀腺素唔夠都會影響到發展慢

銘豬媽 發表於 14-10-22 20:08
大家有冇睇剛剛過的星期一鏗鏘集呀!好值得睇呀!我小朋友22個月大了都係發展遲緩,原因不明!本打算唔再查 ...

我都有睇啊, 我仔又未至於咁嚴重, 但睇完都有D感觸, 唔知阿仔大個左係點

今朝發覺阿仔起身又變返軟99, 一pat野咁, 退步左, 又會咁嘅, 係咪岩岩起身會未warm up啊?
唉, 尋晚先發現佢學識左新野精伶左, 仲開心左一輪, 諗住佢問題應該不大, 只係大肌發展慢少少, 好快追得返, 原來都唔係咁嘅..........

引用:Quote:銘豬媽+發表於+14-10-22+20:08+大家

原帖由 bbcheung53 於 14-10-23 發表
我都有睇啊, 我仔又未至於咁嚴重, 但睇完都有D感觸, 唔知阿仔大個左係點

今朝發覺阿仔起身又變返軟99, 一 ...
你唔好太擔心,大肌肉需時間鍛鍊。回想起1歲都未識企,現在兩歲多走到我追唔到。

回覆:剛1歲證實發展遲緩

S位第二年,開學兩個月,雖然各方面都有進步,但以佢大小肌情況,仍然需要PT&OT特訓,留在體障組係最適合。水療堂第三個cycle開始,第一堂已經有驚喜,就係識踢水。行路穩陣左好多,己經放到手上樓梯,下一步就係落樓梯。

小肌:明顯ready可以寫字。我亦跟OT上堂,學點幫阿仔揸筆,今個月開始用前2指揸筆,佢手指無咩力,用水筆易出色,增加成功感。佢揸筆「吊起」,要係佢寫字時,輕力按壓,令手婉貼近紙面寫字。模仿到簡單字型寫出黎,倒如T、O等,複雜字型就用「點」或以空間輔助(見圖寫F字)先寫到出黎。

言語:語言複雜左,成曰問點解,唔合理既事情會懷疑發問。開始講到學校上堂情況比我知。

認知:A-Z大階熟哂,開始學小階,中文認字繼續認,始終未寫到字,要曰日溫,死記中文字,但佢有動機學習,又記到,已經不錯。
顏色終於好準確地認到紅、藍、黃色,慢慢戒除「蘋果紅」、「香蕉黃」輔助語句,而直接講出:紅色、黃色。

5歲喇!阿仔繼續比驚喜我,5歲生日前一星期,突然識得哂所有顏色,小手肌進步到搾筆用前2指,畫到一朵朵花。

回覆:methy 的帖子

你仔仔叻左好多,有好大進步

回覆:剛1歲證實發展遲緩(5歲認到顏色、畫到花朵)

加油

我想問s位會唔會好似幼稚園咁有得出去表演

引用:我想問s位會唔會好似幼稚園咁有得出去表演 +

原帖由 szenana 於 15-01-06 發表
我想問s位會唔會好似幼稚園咁有得出去表演
S位日程同普通幼稚園差不多,只係多左治療師堂。我仔係教會學校,每年都參加教會大型活動,佢係學校玩鼓班,每年學校開放曰同戶外教會活動都有份表演。
就算能力差d,都有老師1對1磅實表演,學校主任攪好多活動,訓練學生自信。

回覆:methy 的帖子

你仔仔係唔係讀屯門堂???

回覆 methy 的帖子

仔仔嘅每個驚喜,都係你努力嘅回報,
媽媽,繼續努力加油~

恭喜Methy仔仔的大大進步,努力係可以換來成果,我都要加油加油!請問Methy針灸有效嗎?點解後來停左呢?謝謝!

你地有無開whatsapp group
因我睇唔哂咁多post
阿仔都比醫生話佢發展遲緩
今個月22號見 CAC啦!
我都擔心自己接受唔到事實

5歲4個月了,S位第二年既下學期。

幾個月前覆診左兒科,醫生安排左打鬆筋針,見左相關醫生及物理治療師,覺得阿仔雙腳整體係低張,但腳跟以上某d位係過緊。決定試小腿位置打鬆筋針&打石膏,同埋安排整到上小腿位置既腳托,已經去了矯型科倒左模。
阿仔已經可以上樓梯唔使點扶,但落都仲係未得。呢排可能長高了,重心唔同左,行平路跌多了,去一次街至少仆一次。

說話能力不錯,星期一回校,能夠講得出星期六日去過邊到玩&講出感受。(老師要求我將星期六日去過邊寫給她)

小手肌能力爆緊出黎,能用剪刀剪紙條,不過時間不能太耐,幾分鐘就手痛。寫字仍然係以「臨摹」方式先寫得出個字,仍然係寫緊ABC階段,但認得哂英文大小階,中文認字興趣都很大,認得不錯。

引用:+本帖最後由+methy+於+15-4-23+18:02+編輯+

原帖由 methy 於 15-04-23 發表

5歲4個月了,S位第二年既下學期。
Methy仔仔進步好多,大家加油呀

扶康會都有相關服務幫倒手。

看到樓主實在太勤力,又有耐性!!

我仔在一歲時發現感統問題(本體、前庭不足,聽視觸敏感)、肌肉張力不夠、言語delay最少半年及大小肌肉都不能協調。兩歲半時沒有上N班,我選擇自己上堂自己編制的時間表每日訓練他,帶他到公園等。至今他已四歲,自理能力非常好,平衡力正常了,但在學校(K1)比同學打會慢一拍先識舉手告訴老師! 非常不喜歡寫字,治療師只叫我買練力膠去訓練三指力,再玩遊戲練空間感,治療師是個非常有愛心的哥哥,他不主張太多訓練亦幫我令阿仔追回半年言語delay,不過我自己見 阿仔坐姿不好,經常會"僕"著檯上,行路拖著腳行,因每星期只能返一次感統訓練,又想每日在家訓練他指力與肌肉張力,想請教還有什麼方法可令指力及身體肌肉張力好些? 謝謝!! 自問訓練了兩年有點疲累,無乜耐性了

我想要私人物理治療,按摩,水療的資料

引用:看到樓主實在太勤力,又有耐性!!我仔在一歲

原帖由 chingcheang-ka 於 15-05-06 發表
看到樓主實在太勤力,又有耐性!!

我仔在一歲時發現感統問題(本體、前庭不足,聽視觸敏感)、肌肉張力不夠、 ...

大路小手肌訓練你應該都識,適合我阿仔既小手肌訓練未必適合你小朋友,入左S位(特殊學校)我都交哂比S位治療師教,回家我跟著同佢溫習,做相關教材,等阿仔多點新鮮感。

治療師建議買可較調度既書枱,令阿仔個頭唔會成日太低,k1時(3歲8個月)雙手完全無力,腳都未上落到樓梯,所以集中練大肌,小手肌主要貼貼紙,蓋印仔,玩大力膠。認讀中英文字。

k2上學期上到樓梯,落未得,小手肌由點點點連線開始。治療師開始教搾筆寫字,一點畫去另一點咁練,寫A-Z,都係臨摹方式寫(前一兩版posts有相分享過)

最近下學期開始就玩多d軟泥膠,整字(見下圖),練空間感,幫助好大,佢中文字認到哂無問題,但寫唔到,因為難既中文字要轉彎,佢9筆2虎先免強寫到。手指開始有力,但5隻手指+手碗既協調未係好得,所以要咁練,咁練可認顏色,長短,筆順,空間感,字結構,遲d小手肌開turbo,佢就會識寫。

另外玩多d併圖,我仔由3塊開始,玩到12塊,慢慢上。玩lego,小型d既,我砌紅黃綠,由上而下,叫佢跟住砌。

‹ 上一主題|下一主題