用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖彼得小學 聖彼得小學
樓主: lucasluka
go

聖彼得小學 [複製鏈接]

請問校長有無話幾時會轉全日制呢 ??

原文章由 STH920 於 07-7-10 13:11 發表
我仔仔今年叩門入左小一(PM), 帶佢去interview果陣接觸過幾個老師都好nice.  而且我有朋友既小朋友係度讀都話學校各方面都好好, 包括校風同成績, 唯一係英文科會比同區其他學校深, 家長同小朋友會辛苦d去catch  ...

Hi STH920,

小女也是今年叩門入小一(PM), 7/12買書個日, 有位媽咪向我說認得我個女, 這個是你嗎?

可否告訴我你是怎樣叩門成功? 是否自行及統一也選它?
最後派了那所小學?  請恕太多問題.

小女讀上午一甲, 請問有無同學仔呀? 請多多指教!

Hi,

9月1日返學2小時, 是否要帶書?

Hi, MUMMYSIK,

係呀, 0個個應該係我.

我仔仔係1乙班, 你女女分去邊班?  

9月1日要著校服, 不用帶書包, 那天會是新生適應日同做briefing.

cheers,

原文章由 MUMMYSIK 於 07-8-17 16:28 硐表

Hi STH920,

小女也是今年叩門入小一(PM), 7/12買書個日, 有位媽咪向我說認得我個女, 這個是你嗎?

可否告訴我你是怎樣叩門成功? 是否自行及統一也選它?
最後派了那所小學?  請恕太多問題. ...

原文章由 STH920 於 07-8-30 14:43 硐表
Hi, MUMMYSIK,

係呀, 0個個應該係我.

我仔仔係1乙班, 你女女分去邊班?  

9月1日要著校服, 不用帶書包, 那天會是新生適應日同做briefing.

cheers,

:
Hi STH920,
9月1日才知道小女是一甲.

各位家長好:
想請問小朋友在聖彼得讀得開心嗎? 坊間一向說此校比較深,小朋友是否很辛苦?? 校園比較細,小息是否很迫 ??
唔該晒 !!

原文章由 karencl 於 07-9-8 08:18 硐表
各位家長好:
想請問小朋友在聖彼得讀得開心嗎? 坊間一向說此校比較深,小朋友是否很辛苦?? 校園比較細,小息是否很迫 ??
唔該晒 !! ...

Hi,

我囡囡讀得好開心, 可能開學初期, 功課不多.
而小女是小一, 未覺辛苦.

各位家長:
不好意思, 想請問課外活動是在那褢進行?  因為校內仲有上午班或下午班要上堂. 而在一次講座內說學校有很多不同的課外活動.
謝謝 !!

thanks mummy sik

Hi,

活動多在星期六課後至下午, 所以上下午班無關係,
有英文, Maths, 提琴班, 口琴....而管樂團在灣仔,
運動類和中國舞在石塘咀運動場, 若參加二種以上,
要安排吃午飯, 某一兩種有可能撞期.

MUMMYSIK,

因為其他活動的時間都就唔到, 我只係幫我囝囝報左英文~~希望抽到la.

係呢, 你幫囡囡報左mud野活動?

原文章由 MUMMYSIK 於 07-9-12 09:40 硐表
Hi,

活動多在星期六課後至下午, 所以上下午班無關係,
有英文, Maths, 提琴班, 口琴....而管樂團在灣仔,
運動類和中國舞在石塘咀運動場, 若參加二種以上,
要安排吃午飯, 某一兩種有可能撞期. ...

Hi STH920,

只選了英文, 但太熱門, 相信抽到的機會不大.
另要安排活動在星期一至五, 請問你的小朋友喜歡甚麼課外活動?

我仔仔鐘意珠心算, 依家已經學左年半lu.  佢又鐘意空手道, 不過我仲未搵到呢區有岩佢年齡玩既空手道班, 佢已經要求左我好幾個月la.:(

之前有學過鋼琴同畫畫, 不過都已經放棄左.  我想同佢報小提琴(因為我覺得男孩子拉小提琴個look好正:loveliness: ), 但又聽人講會另到個小朋友條頸唔好.:(

我覺得星期一至五好難幫佢安排活動, 因為11點已經要食lunch, 12點要上校巴lu.

你囡囡又點呀?:)

原文章由 MUMMYSIK 於 07-9-14 18:12 硐表
Hi STH920,

只選了英文, 但太熱門, 相信抽到的機會不大.
另要安排活動在星期一至五, 請問你的小朋友喜歡甚麼課外活動?

Hi STH920,

校巴時間通常會早到學校, 我囡囡在12:25便上校巴, 無辦法,
若要小朋行山道, 大人也辛苦.

昨天收到通告, 好幸運地抽中了1A組英語班, 你抽到嗎?

Hi,

My son is now studying P1B (am) class, when I check his
homework list from the website, I found that the
workload is a bit different from the other class (1A & 1C).  Do other mummies have this found out too?

原文章由 MUMMYSIK 於 07-9-18 13:20 硐表
Hi STH920,

校巴時間通常會早到學校, 我囡囡在12:25便上校巴, 無辦法,
若要小朋行山道, 大人也辛苦.

昨天收到通告, 好幸運地抽中了1A組英語班, 你抽到嗎? ...

Hi Helen

Pls check your message box :)

上午班和下午班

請問有無分上午班學生叻d還是下午班叻d?

HI,
各友好前輩, 聽講聖彼得會搬去聖保羅書院小學, 并改為全日制, 是否屬實啊, 如果係, 幾時開始呢?
另小女為第一名子女, 無宗教背景,現讀明愛凌月仙幼稚園, 係唔係無咩機會入讀此間小學啊.? 因聽聞要15分以上先有得諗, 我如果好想囡囡讀此間小學, 應該做些甚麼準備呢 請不吝赐教!

格蘭媽.

聖彼得新校址

請問有無人知聖彼得係唔係會搬去西環尾呀?
‹ 上一主題|下一主題