用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

deleted

回覆 TTEE1819 的帖子

想請問INPUT了所有基本資料之後是否就會有一個10位數字的UCAS ID 了? 謝謝

jiang_rabbit 發表於 22-8-29 14:56

想請問INPUT了所有基本資料之後是否就會有一個10位數字的UCAS ID 了? 謝謝 ...

我要問一問我孩子先。
如有其他家長知,請代答,唔該哂。

longlokma 發表於 22-8-18 16:16

想請問你,.如果係香港報UCAS仲會唔會收到conditional off ...
Yes, for students who have already got their A Level results in 2022 or earlier, 會直接收到 unconditional offer

jiang_rabbit 發表於 22-8-29 14:56

想請問INPUT了所有基本資料之後是否就會有一個10位數字的UCAS ID 了? 謝謝 ...
Yes, you'll get your UCAS ID after basic registration, can upload documents / make your college choice later.

回覆 giver 的帖子

Thank you very much!

longlokma 發表於 22-8-18 16:16

想請問你,.如果係香港報UCAS仲會唔會收到conditional off ...
our friends 係香港報 UCAS , and Yes, 會收到 conditional offer , provided their Hong Kong schools also can upload their predicted grades to UCAS (before the application deadlines).

jiang_rabbit 發表於 22-8-29 15:26

Thank you very much!
Pleasure. All the Best     

giver 發表於 22-8-29 15:22
Yes, for students who have already got their A Level results in 2022 or earlier, 會直接收到 uncondit ...

明白曬 多謝你

回覆 小時了了 的帖子

同問?

謝謝信息。但是剛剛create account之後,看不到UCAD ID 呢。是要輸入buzzword開始申請了之後再輸入個人基本資料才可以看到嗎?

最後, 前日星期六同 agent Zoom 詳談時即時 agent 代為開咗 UCAS account.

昨晚搵返孩子 passport, 原來已過期, 依家要續領申請 passport

Personal statement 暑假時孩子已寫了第一稿, 前日順便俾咗 agent 等佢慢慢睇及俾意見, 然後孩子再修改

學校 reference letter 計劃中, 正在思考搵香港學校班主任寫, 定係搵加拿大嗰間網校寫, 因為孩子會以加拿大 OSSD 成績報英國大學

PS: Agent 開完  UCAS account 後, WhatsApp 講我知 password, 所以, 之前我非常擔心及唔想用 agent 原因係驚整個申請過程只有 agent 知 (因為e-mail 及 password 只有 agent 知), 我好被動完全唔知 agent 做到邊. 但原來, agent 用咗孩子 e-mail 開 account 及告知埋 password, 我可以隨時 login 入去 UCAS 度睇. agent 依家咁樣, 我非常安心了 (雖然個 agent 每次覆我, 我要等幾個鐘以上才可以約到時間同佢傾).

giver 發表於 22-8-29 15:25
Yes, you'll get your UCAS ID after basic registration, can upload documents / make your college choi ...

請問係咪要有齊晒資料(例如Predicted Grade, Reference Letter) 才可以開戶口報大學校?

另外是否一定要同一時間報晒五間學校?可唔可以分開逐間報因為仲研究緊中, 只有三間大學一定要報,應唔應該等齊晒先開戶口報學校?

Bigmowmow 發表於 22-9-7 15:39
請問係咪要有齊晒資料(例如Predicted Grade, Reference Letter) 才可以開戶口報大學校?

另外是否一定要 ...

只填基本資料,已經開到。我孩子在summer入哂基本資料,已有UCAS number。

揀邊間,可以分開submit。

Bigmowmow    發表於 22-9-8 11:21

UCAS 我昨日填咗大部份,依家欠 Durham University 嘅College 暫時未有得填,passport number(因已過期), reference letter 及 personal statement 呢4項未填,其餘資料我填哂了

小時了了 發表於 22-9-8 07:58
UCAS 我昨日填咗大部份,依家欠 Durham University 嘅College 暫時未有得填,passport number(因已過期), r ...

你填定個女填呀?

poonseelai 發表於 22-9-8 08:04
你填定個女填呀?

嗯! 我係直昇機/怪獸家長, 細細聲 "我填"

P.S. 我驚女/agent 㨂錯 2024 年入學; 又或者 BA Geography 㨂錯 Bsc Geography; 什或㨂錯 Foundation +BA Geography = 4 年, 又或者㨂錯 Foundation Geography

回覆 Bigmowmow 的帖子

Thanks for your reply !

小時了了 發表於 22-9-8 07:58
UCAS 我昨日填咗大部份,依家欠 Durham University 嘅College 暫時未有得填,passport number(因已過期), r ...

知唔知你女幾時會有Predicted Grade 和Reference Letter. 我問仔幾時有,佢話唔知, 激死,皇帝唔急太監急

Bigmowmow 發表於 22-9-8 11:29
知唔知你女幾時會有Predicted Grade 和Reference Letter. 我問仔幾時有,佢話唔知, 激死,皇帝唔急太監 ...

如我用 OSSD 成績及網校,9月尾就有 reference letter, 而OSSD 成績10月尾有Grade 12 Final Result 4科,12月應該可以有齊全部6科分數。如果大吉利最尾2科趕唔切出 Final Result, 呢2科喺 UCAS Result 可以入 pending, 咁大學應該以已有嘅 Grade 12 Final Result 嗰4科出 Conditional Offer
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊