用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 楊文蔚以特異功能入女拔,再入讀港大,現職模特 ...
樓主: jiljill
go

楊文蔚以特異功能入女拔,再入讀港大,現職模特   [複製鏈接]

nucleotide 發表於 24-1-19 11:52
真係唔識欣賞「現在」的姜濤
初出道時形格還可以
現在真係……

唔明有師奶,婆婆,見到佢會激動尖叫,大喊大叫,會唔會公司請人助陣?
買粉絲?
好少關注娛樂媒體,
若果係真粉真係唔明咩心態。

Rpp 發表於 24-1-19 11:57
唔明有師奶,婆婆,見到佢會激動尖叫,大喊大叫,會唔會公司請人助陣?
買粉絲?
好少關注娛樂媒體,
有機會有人助陣......

Rpp 發表於 24-1-19 11:57
買粉絲?
好少關注娛樂媒體,
以前的張國榮,陳百強,星味濃郁,呢一代冒起的真是望塵莫及

nucleotide 發表於 24-1-19 12:02
以前的張國榮,陳百強,星味濃郁,呢一代冒起的真是望塵莫及

搞到好似香港無人才咁。

有市場, 有商品, 無市場, 就淘汰

heidya 發表於 24-1-19 12:07
有市場, 有商品, 無市場, 就淘汰

只可以講新生代受韓潮影響深遠,[陰柔」特質的男生,他們叫青春氣息,再看「12 怪獸」一言難盡。

mimi1102 發表於 24-1-19 10:58
唔好意思, 100頁個post 我冇睇晒, 唔知我有冇重覆人地講過的說話.

我覺得唔應該假設運動好的人, 讀書一定 ...
100頁個post 我都係某些重點野隨便回應一下,

我都唔會話運動/音樂好的人讀書唔會一定唔好,那版衹著眼於運動/音樂優而讀書一般去什麼學校既問題,的確有家長所講有同學仔係讀書又叻運動又叻,但這個叻既定義範圍係好廣,玩得體藝都係想可以去到世界性範圍,唔係衹係留在校際這些普通人才,現今見到大部份都係做唔到好似何小姐那種人才範疇,能去到呢啲情況,或好似張生咁放棄學術面向體藝,咁先係好佩服佢地.

Rpp 發表於 24-1-19 12:29
只可以講新生代受韓潮影響深遠,[陰柔」特質的男生,他們叫青春氣息,再看「12 怪獸」一言難盡。
...
商業考慮, 市場中E 怪獸, 製造廠就生產怪獸, 只要賣錢, 我唔怕您笑話

heidya 發表於 24-1-19 12:42
商業考慮, 市場中E 怪獸, 製造廠就生產怪獸, 只要賣錢, 我唔怕您笑話

有道理,我地老野跟不上新生代的節奏,雙贏關係。

jiljill 發表於 24-1-19 09:08
猴子爸曾提此人,我覺得她的經歷也頗有趣,值得家長反思。

成績好的學生少了一個學位,香港多了一位模特, ...

如果以她的情況,我覺得是DG和楊是雙贏,她當時入學時已經是香港代表隊,DG要的是名,而她又肯降級重讀,在DG而言是冇得輸,而楊應該也知道自己將來想點發展,選一間名校畢業也有利她自己知名度。

但係如果轉入名校但將來是以學業發展為主的,我就不太讚成為左入名校而要降級兩年重讀。

TAIOU4    發表於 24-1-19 13:21

Rpp 發表於 24-1-19 12:54
有道理,我地老野跟不上新生代的節奏,雙贏關係。
市場供求問題, 時代在變, 唯金錢不變, 萬變不離其宗

猴子爸 發表於 24-1-19 10:23
我就是这个意思。很多传统名校的F2-F5, 大把人离开,学校通常都是宁缺勿滥,不会随便收插班生, 所以学位 ...

係得你有寫重點:

留級2年

咁會產生幾個問題:
即係楊唔留級讀原校根本冇可能入到港大?
--> 港大係用運動員通道收楊?
    --> 楊跟本唔洗留級2年都入到港大?

--> 楊之前間中學考乜成績?
    --> 楊之前間中學教得差所以要留級2年?
        --> 楊唔讀女拔就一定考唔到好成績?
            --> 楊讀女拔就唔洗補習?

可能楊入港大由頭到尾都唔關女拔事
亦都唔洗留級2年
不過讀多2年就可幫女拔拎多2年獎
飽讀書的生意人真是太聰明了...

TAIOU4 發表於 24-1-19 13:17
係得你有寫重點:

留級2年
在其他访问中,杨提到她赚钱付补习费,特别是中六,全方位补习。可见,她本身应该学术不太出色,但用功,有斗志,希望在女拔也不太落后,DSE可以有OK的成绩。我相信按她的情形,在原校的话,不可能在原本的时间线考DSE能够有够好的成绩入港大,但在DGS,新的眼界,高的标准,加上她本身的努力,才能成就现在的事情。

回覆樓主:

今朝開個會就50個回覆,大家都好努力呀。

猴子爸 發表於 24-1-19 13:24
在其他访问中,杨提到她赚钱付补习费,特别是中六,全方位补习。可见,她本身应该学术不太出色,但用功,有 ...

印象中hkpapa好似上載過一條短片,講楊文蔚係以運動員獎學金入港大。

至於佢文憑試考成點,至今係一個迷。如果有人知嘅可以分享一下。

只要體藝收生限制在一定的比例以內我覺得無可厚非,甚至是好事,可以讓其他同學接觸到各方面的人才,體會到學校的多樣性。社會都是多樣的,成功成材的道路千萬條,小朋友在學校階段就認識到這一點是好事情。

jiljill 發表於 24-1-19 13:37
印象中hkpapa好似上載過一條短片,講楊文蔚係以運動員獎學金入港大。

至於佢文憑試考成點,至今係一個迷 ...
香港大學(港大)推出新的「頂尖運動員入學計劃」(Top Athletes Direct Admission Scheme),破格以運動員的體育成績為入學的主要條件,希望鼓勵更多傑出運動員加入港大家庭。网球黄泽林是一个例子。没什么人会有杨的DSE成绩吧。现在重点是连HKU这个计划都以“體育成績為入學的主要條件“。HKU似乎与你为敌。

回覆 creambun 的帖子

我身邊不少大學first hon 畢業朋友, 結婚生仔就做full time mom, 咁駛唔駛交還返個學位同scholarship出黎?

猴子爸 發表於 24-1-19 13:24
在其他访问中,杨提到她赚钱付补习费,特别是中六,全方位补习。可见,她本身应该学术不太出色,但用功,有 ...

大開眼界
見識到同學們個Level而佢o地入到名校都係要出去補習
下個結論就係除o左可考A Level外
入到名校其實同普通學校都係冇乜分別
最大別就係見到一班全港最高Level o既同學點補習同溫書

不過又咁講
如果楊冇努力
唔知可唔可以完成HKU Marketing課程
唔通又可以用運動員通道畢業
結果冇GPA冇得做相關工作所以去做Model?

ucw 發表於 24-1-19 10:11
回覆 jiljill 的帖子

你講漏幾點:

根據維基,楊小姐2018年(入咗港大)之後,體育方面已經再冇任何突出嘅成就,同2023年跟腱受傷好似冇乜關係。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊