用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

hi 好耐冇上嚟啦 ...................  
耐到連自己果版都石沈大海,無影無蹤    
點解"特殊"呢度會變左得返2頁  :cry:  :cry:  :cry:

JOANNA722

我果隻 一般9點零就訓~~我就12點先訓~~都有3小時私人時間嘩哈哈~~ 加埋番工 當然唔止啦~

我join左 skw 家長資源中心playgroup都成年喇~~ 50蚊堂咋 ,社交小組咁囉~~另自費上st囉~~ !! 攀石班健樂會有呀~不過要等我果隻夠三歲先~~即係下期喇! 不過我地果間ot係玩攀石架好似~~~

JOANNA

呵呵自從軒出世之後, 我已經無晒私人時間架啦

你有幾何見到我夜晚浦出黎架

regina

你係上邊, 搵返所有的page出黎, 如果吾係, bk只會show吾知最近30日的page出黎架咋

hin ma
多謝你既指點,大恩人,請受小女子2拜    

joanna,

我都係得晚上仔仔訓左至有私人時間(好在仔仔早訓), 日間都係bun bun一樣, 買"食送", 做家務, 湊仔返學放學.......

regina,

搵返你想搵既topic未?如果唔係問問呢度既版主---承媽啦...

陸美媽

hinhinmummy 寫道:
JOANNA

呵呵自從軒出世之後, 我已經無晒私人時間架啦

你有幾何見到我夜晚浦出黎架

前幾晚同老公嘈交﹐老公話做完一日野好辛苦﹐想返到屋企休息下都唔得﹐冇私人時間﹐話好耐冇睇戲食飯游水打波....話我好叫佢難得有日早返黎就同個女玩下﹐唔好剩係掛住上網睇書睇電視。我話我都冇私人時間﹐你而家唔陪多D個女﹐等大個左你想陪佢就難﹐到時佢可能鐘意上網睇書睇電視﹐找朋友仔傾計去街﹐嫌你阻住晒。居然話我要求多 ... :evil:

其實呢D對話重複過數千百次....

啊女一次問我你唔嬲爸爸喇﹐我話我“支力”到冇力嬲啦。

REGINA

吾駛客氣

justjust

呵呵, 你終於感受到兩個小朋友的幸苦啦 同埋老公吾願幫手的痛苦

係隔離屋, 見到你個工人d野.........唉...............吾通呢個世界上真係無好的工人? 定係我要求高?

Helen,

Tks!  

siubchuma

[quote]
HelenMrs.Lau 寫道:
SEE~~~~http://www.christian-action.org.hk/2clothes/index_c.htm [quote]
My name is Anthony

JOANNA722 寫道:
晚上比"衰仔纏身",  點上到來..

Joanna

其實我覺得呀仔識"纏身"呢招, 係好事黎架喎. 你望都望佢纏住你, 要你同佢玩啦.
我隻仔不嬲都識用呢招, 依家仲發展埋"煩音"~無錯係望佢講多d野, 不過有時真係覺得有少少煩. 當然我唔會叫佢收聲, 最多叫佢: 你個口抖下啦/食緊野就唔好講野喇.

mamee

mamee,

你個口抖下啦

呢招幾好WOR﹐我都有叫個女食緊野就唔好講野﹐有時問佢野佢會話佢食緊野﹐唔得閒答我地﹗

hinhinmummy,

工人.... 初時我都要求高﹐而家換左咁多個﹐又冇咩人肯揍兩個﹐所以我都隻眼開隻眼閉算啦。

"i位"老師叫我多d訓練囝囝的眼神接觸, 有什麼好題議?

mamee
我都好想啊仔有奪命煩音呀!

just just
我老公有係, 放假都唔會比好多時間同啊仔玩, 最多係咁椅同佢玩下騎牛牛, 捉住佢等佢大叫, 玩d無謂野, training 教佢野就唔駛指意, 自己死去訓覺, internet , 話佢最叻就扮頭痛! 有次話佢, 佢就話啊仔返左一日學已經好辛苦, 你比佢休息下, 唔駛...........     

four44
playroung 幾時開班, 我都想報.

陸美媽, four 44
你地個仔感早訓, 咪無時間"做工課"  

hei 媽
今日學校有talk, 關於升Primary School 問題, 認識左個a仔家長, 佢個仔現在4歲, 都係3 歲入讀s位, 讀左一year , 現左識講野了, 我地都要努力, 耐心d等等等等................加油........       

你可以在小朋友有要求時,提醒佢要望住你的眼睛講,有需要時用手幫將他的頭轉到能望到你的方向,或者用手放在他雙眼旁邊(好似馬的眼罩)幫他望你的眼睛。當然你跟他說話時亦要望他的眼睛。提醒他不望別人的眼睛,別人就不知道你是在跟他說話。不妨不理他如果他沒有望著你說話。開始時望的時期會較短可能只望一眼,或小朋友會把頭轉側眼睛斜視你,要耐心一點慢慢可以改善。當然他有望著你說話就要誇張d讚下啦!

12312 寫道:
"i位"老師叫我多d訓練囝囝的眼神接觸, 有什麼好題議?
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun:
我成日都會做此動作, 但好似成效吾大. 頭痛      

JOANNA722

10月班抽晒喇~~要等下期 有料通知你~~

亞仔未有功課~~~~~~~嘻!! 我地都懶 等學校叫先!

joanna,

奪命煩音......我都等緊呢日呢 :cry:

仔仔依家都夜左訓喇 (8點半訓), 平時放學返到屋企都5點幾, 所以要係3個鐘內沖涼, 仔仔食飯, 我地食飯, 做學校功課, 做早期功課 (睇返早期本手冊, 每份功課要做4次), 都好趕......

早期下星期至開始正式上堂, 唔知一次會有幾多份功課呢

陸美媽

hinhinmummy,
You becomes 王國長老 ah!

陸美媽,
陸美仔學校有功課 la? He's N1, right?
Thomas has 4 homework in the weekend. His I-seat nursery seems quite demanding. The homework includes English worksheet, Maths (2 pages), Project worksheet and information collection, newspaper discussion. The I-seat homework is not yet start. Woo...I'll be very busy throughout the weekends!  

TIN_TIN

我係長老好似已經係幾個月前的事啦, 依家先發現

軒都抽中左社文小組, 10月開始, 我無打去問過, but軒個書包仔夾住張收條比我, 我諗抽中左啦卦.

all

去完放孔明燈, 識左兩對夫婦, 佢地的小朋友分別都係評估為a傾..........大軒軒一年度, 有一個讀緊第2年s位, 一個讀緊普通位+早期.

好叻, 好似普通的小朋友一樣....................佢地還話, 佢地上年都係度讚人地果d小朋友叻, 自己果個就............今年到我們讚佢果個, 甘出年就到人地讚我們果個架啦.................比心機d呀.

還有.........軒軒星期六幫我拿返d面呀

一早帶佢去公園, 係lift度撞到我老公阿哥阿嫂, 跟住我叫軒軒叫人, 叫x伯伯啦, 甘佢就'惡'高頭, 叫'x伯伯', 跟住我話, 叫埋'x伯娘先得架', 跟住佢個頭又'惡'高, 寧向'x伯娘'果度, 叫'成伯娘'.  有望人架

跟住'x伯伯'又問, 你去邊呀甘早? 佢又望住'x伯伯'話'去公園'................好開心呀...........

吾係copy cat, 人地問佢野, 佢識答呀.............. 還要望住人講呀   
‹ 上一主題|下一主題