用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

原文章由 hui1206 於 07-7-9 21:42 發表

我仔仔上年面試有八百人interview ,今年唔知有幾多人???

雖然好多人interview,不過因為係直資,取錄咗唔可以參加統一派位,所以除非對優才係firstchoice,如果唔係都會有好多家長會放棄註冊. 而且優才都比好多私校早收生, 亦都好多家長先註冊hold住個位直到甚至開學時先放棄學位,所以我覺得如果first round唔得都唔好放棄, 機會一定有,最緊要有誠意. good luck!!

AFSL2007, 淡然

唔該晒你o地呀~~  我會盡量放鬆o的~

因我阿B 其實本來應該係讀緊K1, 但因跳o左班... 所以
我都驚佢面試時會比較輸蝕......:-| 所以.....

不過都知道緊張都唔會有用. 得力在乎平靜安穩!!
各位就o黎interview o既家長, 一齊努力保持心境平靜呀!!

原文章由 AFSL2007 於 07-7-9 13:17 發表
Hi 野野芄,

不用太緊張,當面試時,你可坦白告訴老師你帶帽的理由,相信絕不會因此而影响面試結果,面試的內容才重要呢!老師多會提問申請表的內容,家長對學校的認識,請稍作溫習;不過,個人認為、小 ...
耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22

[/quote][quote]原文章由 野野芄 於 07-7-10 00:42 發表
AFSL2007, 淡然

唔該晒你o地呀~~  我會盡量放鬆o的~

因我阿B 其實本來應該係讀緊K1, 但因跳o左班... 所以
我都驚佢面試時會比較輸蝕......:-| 所以.....

不過都知道緊張都唔會有用. 得力在乎平靜 ...

希望野野芄同鎮痛貼都會有好消息返黎.
誠心希望!

Hi kaka皇后,corliss_yu,

我囝囝8月出世,由菲傭帶大,男孩的語言能力多已比女孩差,所以囝囝自小的表達能力也比同齡弱,幼稚園的評估報告也一直如是。我在申請表上也有提及這點,但他一直是個好動開心兒,或因這樣,優才也收了他。

所以,不要太早擔心,我個人認為最重要令小朋友(及家長)放鬆,將小朋友真真實實展現他們的才能及性情。不過怎樣令小朋友保持正常狀態,我對囝囝有時也沒有辦法!!!

AFSL

原文章由 kaka皇后 於 07-7-9 21:00 發表
corliss_yu
我都係同你咁諗,因為我個細女,重要輸舌d添呀

如佢今早寄,明天都會收到啦:cry:

今日係最後一日喳車由大埔送阿仔返旺角, 送左足足一年, 真係有d唔舍得.  咁有記念性既行程, 阿仔都摞住部相機影足全程, 出d相同大家分享下我地呢個咁有記念價值的旅程啦.

1. 上高速公路,

2, 在吐露港偶遇心愛的跑車,

3, 到馬場附近開始想落雨喇,

4, 好快又到左慣常塞車的地方, 不過今日好少車, 唔洗塞,

5, 終於見倒龍尾,

6, 同往日一樣,自動繳費都要排長龍,

7, 仲要落好大雨添,

8, 往時在呢個位, 都要塞一陣,

9, 出左隧道, 仲有雨,

10, 呢個位次次都要聽兩盞紅燈,

11, 今早的亞佳老街居然暢通無阻,

12, 轉入旺角喇, 見倒個同學仔都返緊學,

13, 早到左爸爸經常同我係度講道理,

14, 唔該晒, 爸爸,

15, 到左喇, 同學仔等緊我.  Bye!

16, 呢張係放學時影既.

軍魁星:

D相對我好有紀念價值,因為前兩日我都搬左出九龍住,新居仲好近MK GT,見到你D相令我好懷念Tai Po.Thanks!!

原文章由 dabbycheung 於 07-7-10 19:05 發表
軍魁星:

D相對我好有紀念價值,因為前兩日我都搬左出九龍住,新居仲好近MK GT,見到你D相令我好懷念Tai Po.Thanks!!

你搬左? 仲快過我.

原文章由 corliss_yu 於 07-7-10 20:21 發表
kaka皇后 :
星期六就 interview ,我好緊張呀 !! 我唔睇好阿囡。
不過,我一早就買了一些甜頭冧囡囡,等阿囡 interview 時,心情靚靚。

你收倒信?

收到信喇、時間都好啱我哋:

原文章由 corliss_yu 於 07-7-10 20:30 發表
軍魁星:
我估你是一個很感性的人。

我聽日去check下信先.

哈哈, 我個仔就係.

軍魁星
收都啦,係星期日11:30,你呢???

我今日收到信, interview 時間在星期六上午 11:30
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原文章由 kaka皇后 於 07-7-10 21:09 發表
軍魁星
收都啦,係星期日11:30,你呢???

我未知, 我明天先去收信.

軍魁星
可能我好遲交表,所以要"吞"都星期日:-|

等你消息,祝你好運 :

原文章由 軍魁星 於 07-7-10 21:17 發表

我未知, 我明天先去收信.

軍魁星,
你d相影得好靚呀,仲好有紀念價值. 我囝囝返多三日學就幼稚園畢業啦, 我都好似你咁好懷念上學果段路程(行咗兩年啦), 所以近日都帶埋相機影佢地唱校歌. 等我都係校外影下先, 因為之前無影過. 我好似比囝囝更加唔捨得...hehe
我囝囝每個不同階段的開始和結束, 我都會幫佢影好多相, 所以電腦d記憶體都滿咗, 要唸方法處理. 我唸你都會有好多相, 有無好方法指教下呀?

大家好!!!

我係15/7 9:00amSun 面試ah!!!我先生上個月請定14/7假 ,宜家臨時臨急改期我都驚佢冇得放???
好緊張ah! profolio又尚未完成!!!!又唔知著乜衫???
囝囝又需要恤衫西褲ma????請教路!
囝囝in我反而冇乜擔心!!!
我係驚自己同先生in果part緊張到唔識講野咋!!!

Bluecat

我覺得學校係睇小朋友的表現多d既.當日我地都係得我一個見副校長,都無影響喎.

當務之急係完成profolio先,學校都係問返申請表的問題,衣著都唔係最大關鍵,當然要著件個小朋友鐘意既衫啦,如果著到太隆重就唔好,聽講大圍面試時有好多機會一組小朋友一齊玩架,著到綁手綁腳好難舉手答問題架.

原文章由 Bluecat 於 07-7-11 05:51 發表
大家好!!!

我係15/7 9:00amSun 面試ah!!!我先生上個月請定14/7假 ,宜家臨時臨急改期我都驚佢冇得放???
好緊張ah! profolio又尚未完成!!!!又唔知著乜衫???
囝囝又需要恤衫西褲ma????請教路!
囝囝in我反而冇 ...
‹ 上一主題|下一主題