用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 楊文蔚以特異功能入女拔,再入讀港大,現職模特 ...
樓主: jiljill
go

楊文蔚以特異功能入女拔,再入讀港大,現職模特   [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 24-1-19 13:49
大開眼界
見識到同學們個Level而佢o地入到名校都係要出去補習
下個結論就係除o左可考A Level外
[p=30, null, left]由於在學界跳高比賽一跳成名,被教練賞識,楊文蔚便由地區中學轉到名校拔萃女書院就讀,雖則需重讀兩年,學業成績仍很難趕上同級學生。她憶述自己中學時期會時刻帶着一本單詞本,把不會的英文單詞都騰抄在上面,方便自己重讀溫習。

[p=30, null, left]「那時候連早會都聽不懂,同學之間也都是說英文,幾乎所有的科目都需要補習趕上。」補習的錢從何而來?沒有父母金錢援助的她,需要自食其力,故由中四開始她便在社交平台開設網店(IG Shop),每逢周末便要北上探望母親的她,靠批發內地衣服回港售賣,以維持補習這一筆額外開支,更要同時身兼客服、網店模特等,提供上身圖吸引顧客購買。

[p=30, null, left]2018年的访问

回覆樓主:

至於係因為狀態下滑、定係走線成功,轉跑道玩,就不得而知喇。

回覆 mimi1102 的帖子

真心, 運動叻、讀書又好既人都好多, 我覺得可能因為運動能夠令一個小朋友比一般人更刻苦、更努力、更有毅力達到成功, 所以讀書+運動好, 唔罕有喎!

而一間學校如果要揀尖子, 一個級10無特別技能, VS 另一個級20但全港學界亞軍, 可能會揀後者, 因為後者學術同運動兼備。

其實美國大學都係同樣做法, 當你IB有44分、45分時, 佢未必收你喎, 可能會收+俾scholarship給一個IB 41分+游水贏過大獎既人。外面世界事實係咁樣運行。

回覆樓主:

如果有認識楊小姐嘅朋友可以深入分享一下,就功德無量喇。

回覆 jiljill 的帖子

1. 因為香港女子跳高紀錄,係佢喺2017年台北創立 (1.88 m)。

2. 2017-2023年佢跳成點,如何類推到女拔2011年,或者港大學2014年收錯佢? 願聞其詳。

yianleen 發表於 24-1-19 13:55
回覆 mimi1102 的帖子

真心, 運動叻、讀書又好既人都好多, 我覺得可能因為運動能夠令一個小朋友比一般人更 ...

Deleted

回覆樓主:

我覺得呢個題目可以分開兩部分,第一份部分係女拔應唔應該收特異功能人士;第二部分係以運動員獎學金入港大讀工商管理(驗係運動科學)有冇問題。當然,第二部分係假設佢文憑試成績唔好。

回覆樓主:

用家話以前一半一半嘅時候,已經爭崩頭。依家縮淨兩班,競爭更加大。

回覆樓主:

我估計縮班嘅原因係教育局規定IAL嘅學生人數,唔可以多過DSE嘅學生人數。由於好難控制中途退學學生嘅數量,所以出此下策。

佢唔止 2023年受傷,再之前幾年(大概係 2019年開始) 一直受傷患(斷了右腿阿基里斯腱)及漫長的復康影響,未能參加比賽。仲有,佢而家仲係全職運動員,幾乎每日都仲有操練。Model 只係兼職工作,因為樣貌及身型而被睇中,同大學成績無關

B.B.BaBa 發表於 24-1-19 14:51
佢唔止 2023年受傷,再之前幾年(大概係 2019年開始) 一直受傷患(斷了右腿阿基里斯腱)及漫長的復康影響,未 ...

佢文憑試同大學嘅成績點樣你知唔知?

1. 不如你直接問佢本人。個人資料,一般網友唔知。

2. 就算知,何苦要針對港隊運動員證明自己的立場是正確 ? (Which 佢嘅例子 cannot)

ucw 發表於 24-1-19 14:58

1. 不如你直接問佢本人。個人資料,一般網友唔知。

討論啫,唔係針對。

jiljill 發表於 24-1-19 15:12
討論啫,唔係針對。

你這個post 正確來講係針對性討論

creambun 發表於 24-1-19 15:15
你這個post 正確來講係針對性討論

所以我頭一個Reply都好理性咁差唔多將所有可能性寫晒出尼中喎

係唔知第二個Reply所寫o既可能性會唔會又中呢?
頂尖運動員入學計劃太特殊
一年先收幾個人
計唔計GPA可能真係得本人先知
唯有睇下佢之後會唔會做返本科工作去斷定佢GPA啦

照樓主邏輯:成績好的學生少了一個(神校的)學位!

係咪應該要公道啲講,女拔咁多優質運動教練老師,比啲只懂讀書嘅入去,咪浪費晒啲運動方面嘅資源?運動叻嘅學生咪少咗學位?

返主題。

1. 你要證明中學收特長生 (aka 特異功能) 擠佔學業成績好的學生升讀傳統名校機會,楊文蔚不是好例子。因佢係插班,除非嗰級女拔收爆205人,否則無擠佔效果。收爆都係keep住有人走,你好想入咪繼續報插班

2. 2017年楊文蔚破香港紀錄 (直至現在),算體育有成就定無成就? 就算唔計有無成就,用佢grad 咗n年後 嘅傷患、副業去塑造運動員入學計劃 / 收特長生並不正當,點確立因果關係?

3. 都係嗰句。楊唔係好例子,證明唔到你係啱( 其實,應該係無)。如果你千金(s) 係讀緊女拔,就無謂只為推銷自己理想中的學校去抽秤old girls了。

ucw 發表於 24-1-19 15:31

返主題。

古語:萬般皆下品,唯有讀書高(emoji)

我盲猜Jiljill是教育王國的高手,推出來一些有爭議性的話題,而且她(他)自己情緒管理很好,這樣可以引領大家高談闊論,摩拳擦掌,給大家看到事情的多面性,然後「教育王國」就熱鬧了,有人氣了,因為越來越感覺這里分享少了,冷清了,但是爭議性的話題出來就立刻活躍起來

xilihoo 發表於 24-1-19 15:56
我盲猜Jiljill是教育王國的高手,推出來一些有爭議性的話題,而且她(他)自己情緒管理很好,這樣可以引領 ...
尼幾個Post可能會畀報紙偷埋去報
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊