用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的小朋友......
樓主: 承承媽媽
go

家有自閉傾向的小朋友...... [複製鏈接]

Re: 家有自閉傾向的小朋友......

yu03
   各位真抱歉 :cry: 其實我當初原意都是想在這裡互相鼓勵,我真不是想傷害任何人,識我既人都知我係一個樂天派,估唔到我咁耐無上黎,一上黎就得罪晒你地tim

:cry: yu03其實我都是想安慰你,但~~~~估唔到你都對我有誤會.我真係好日唔上黎,一上黎攪亂檔tim.各位對不起呀!我唔打攪大家喇~~sorry   

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽,

Do not feel guilty and I think Yu03 and sjmama will not get angry at all.  Your comments are personal sharing which all of parents would like to share their own thoughts and experience for mutual support in this forum.  樂天派is a good character as I also always have AH Q spirit!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

joey媽媽

搭下嘴先...我都唔會覺sjmama/yu03係有嬲既成份. 大家都係傾訴下自己既苦同擔心.

我自己都係'悲觀派', 所以我唔會生多個. 我唔敢想像如果第二個小朋友都係中, 我會點處理. 因為某情度上我係知道而再去生, 反而令我更加接受唔到.

你記住唔好介懷啊, 得閒多上來傾吧!

mamee

JOYEMA

每個人對'生命'的看法都吾同, 我諗大家都係對自己的見解舒發下, 吾係嬲既

好老實講, 如果軒軒係我第一個小朋友, 我亦會好似mamee甘, 吾會再生, 一個軒軒, 我已經要用晒我的精神去train佢, 再多一個, 我真係頂吾順.

Dear JOEYMAMA,

你也千萬別誤會, 我只是因小女最近的情況很灰心, 沒有其他的意思。

Dear Justin2002,
Thanks for you greeting! My daughter's problems are too complicated to be explained. I just wonder if there is any hope for improvement.
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

Dear sjmama,

Don't be fed up!  You are very great and your girl maybe in the transition period of another step up!

I remember some points you have mentioned to Dr. T. about your girl's emotion.  Do you have any training from Heep Hong or else etc.?  I know a girl from Heep Hong whose disposition is similar with the current situations of your girl but she is now much better than before after attending the full day class of Heep Hong about 1 year.  She is being trained about her temper.  

Don't give up!  There must have the way out!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

joey媽,
唔好一朝被蛇咬,十年怕井繩啦!大家都係講吓大家o既睇法啫~~無惡意o既~~!

sjmama,

所以我覺得你好強o架!   
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

joeymama,

您唔好誤會,我中文文法不是太好,可能用錯字眼
       令您誤會,你千萬唔好記掛在心裡,否則我會內玖,
      對不起 ! I am so sorry !

另外,我想請教咁多位,你地既小朋友,會否非常
       好動同埋坐唔定架,因為小女每次出街,都係
       跳下 跳下,或者跑開,又或者要我抱,總係唔肯拖住
       我隻手慢慢行,攪到我每次帶佢出街都變成是一種
       煩惱,但當單對單坐底時又可以坐上兩個鐘以上都
       得喎,例如做評估時,
      請問呢啲會唔會係自閉傾向的特徵呀!

yu03 :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:

joey媽媽,
唔洗say sorry woh. 大家都明白ge

sjmama,
我同你一樣都有2個special ge 小朋友, 大仔係亞士保加, 細仔係自閉傾向. 佢地都幾難攪ga, but 我屬於樂天派, 見佢地一齊玩時咁happy就 mug 煩惱都冇晒lu. 所以, 你都不要upset 喇, 凡事都有辦法解決ge

承承媽媽,
Do u have any time for lunch this week? I have holiday this week. Send PM or phone to me, thanks!

mimi

mimiip,

我呢個week得禮拜五o既時間比較方便,你得唔得?
同埋你想嚮邊區?

check pm啦!

Dear all,

我都好耐無上嚟啦, 因為好忙,個工人放咗3個星期大假!

yu03

我個仔下個月4 歲, 每次出街都係要抱, 但絕不自己走開, 佢有40磅.我就無力抱,佢daddy抱啦. 每次做評估都十分合作,但係有自閉傾向.

我諗每 case 都唔同, 都係做評估時問醫生 or 專家比較好.

JoLau,

你試吓同仔仔講,話佢好重,媽媽抱唔到啦!睇吓佢肯唔肯自己行.同埋仔仔大肌如何呀?

承媽:

我哋由佢2.5歲開始講,話佢好重,叫佢自己行.又試過忍心唔抱佢,佢就原地發癲, ,佢daddy咪又抱返佢.叫佢daddy唔好'種'佢,點知隻佬仲難攪....激死我.   但係如果同佢去超級市場,佢見我拎著兩袋,佢就會自己行, 佢有時就 :evil: , 有時又   

佢大肌肉無問題,但小肌肉就做緊訓練

各位,

如果你地阿仔阿女仲要用片,快d去惠康買,因為惠康依家所有片都做緊7折,就好似健力氐o個隻goodnite中碼片,原價$68.9,依家$40,所以我去我屋企附近o既惠康搬晒佢地o既貨,要買片就快d啦!

唔記得介紹一下大家,如果你地有細路係5-8歲,痙攣有個心智解讀o既course,好似都幾好,不妨打去家長資源中心問吓.

承承媽媽:

是否所有i-seat 都是全日制? 其實我今日已經同社工confirm 咗, 接受今年9月份俾個仔去讀石圍角福幼 i-位

JoLau,

係~~所有 i-seat都係全日制的.

我想加入:
子轩 2.5 YR 刚评为自闭,现在上STEP,年底返特殊中心,不知道各位是否知道除了STEP外其他的私人中心提供兴趣班对自闭孩子有帮助,我希望让他在幼儿中心外可以另外加强,听说有些人图画或数学特别有天份

DilysChan,

協康/痙攣協會/明愛/基督教服務處等志願機構都有小組/個別訓鍊! 收費比私人平, 亦很專業!!!

自閉小朋友好多都有強項/特別天份, 努力發掘啦
‹ 上一主題|下一主題