用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的小朋友......
樓主: 承承媽媽
go

家有自閉傾向的小朋友...... [複製鏈接]

Re: 家有自閉傾向的小朋友......

chr336,

如果聽你咁講,我就老虎蟹都轉過嚟油麻地呢邊,不過當然,係唔係你認為好o個個醫生跟呢......都係未知數.同埋好似都有2個陳醫生o架喎......同埋醫生好唔好,都幾因人而異......好似我o個個醫生,我最初request佢可唔可以批傷準,都求咗佢好耐,係後來有次見仔時佢覺得我能做o既都做晒,所以佢至批俾我(2年),但有其他o既媽咪就好快批.但係我上次同我o個個醫生講阿仔隻腳有事, i 位個pt睇過都覺得要跟,但評估中心又唔受理pt轉介,於是佢就幫我寫紙轉介去qe骨科;而janet上次見醫生都同醫生講佢個仔有事想轉介,佢個醫生就好決絕咁拒絕佢喇~~!所以好唔好......,都好難落準則,但至少可以睇到6歲先~~!
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

承媽 & marie,

我都係要佢睇圖,然後口語化咁講番個故仔出黎,but只限佢like 果d: 恐龍故事, 動物故事, c c  尿尿屁屁 ge 故事, 鞋趣ge故事. 佢like我講 but 佢唔多肯講law. 認字就真係好麻麻喇~~ 我讀完故事名, 佢e+會指住故事名讀, 但係c記多過係認, 因為相同ge字出現係唔識讀ge  

天,

唔要緊啦~~!睇多幾次講多幾次就會好d o架啦!
同埋承少都係講吓講吓至開始講多少少咁多,同埋都會喜歡講佢識講o個兩三個故事多d,依家我一個week同佢每日講3本,2本係好熟o既(舊o既故事),加1本新o既故事,希望日子有功,佢o既表達能力都可以好d.

今日承少終於都返番學, i 位老師同我講,叫我趁承少依家返番學o既時間,俾自己冷靜吓,唔好咁火滾,可想而知承少放假呢一個week我d火勢又試燒得好猛烈喇~~!     

承媽,天,

其實我忽略

marie,

熙少咁識o野呀~~!
咁你不如直接叫姐姐同佢讀英文書囉~~!可能會容易d.
同埋唔好搵d太深o既~~太大段對白o既!

當然,如果有vcd/dvd配合o既圖書就更好.

可以留意吓thomas呀~~如果俊熙都愛佢o既~~

承媽,

回帶

marie,

如果係無vcd, only CD的話, oxford o個套oxford reading tree 都非常唔錯,勝在佢o既design非常似青田o個套中文書,而且hk oxford 出o個套就有埋CD,可以聽佢讀,呢套算係平平地o既選擇.
另一個都叫平o既choice,就係東西出版社有套叫easy-to read, level 1-3,有圖書,vcd同cd,我曾經睇過吓d書,都幾易明同幾吸引,不過最好你出開trip或者有人幫你嚮台灣抬過嚟,因為一本書連一隻cd 和vcd,嚮台灣買都係台幣350-385左右,視level而定,level 1 -一套15本,全set台幣5250,但hk代理賣1800左右,我就覺得好貴喇~~!
如果easy-to-read 再淺一個level,佢地都仲有 A picture reader,都幾ok o架~~!
如果你真係有興趣,你不妨等七月書展時去look look啦!

我個仔就用disney o個套好q貴o既o野,因為係嚮我做緊o野時買(o個時承少3個月大),所以至捨得,如果依家........諗都唔好諗喇~~~!
該用戶已被刪除

puipui&heihei,

首先你要知道有自閉傾向的小朋友(尤其剛2歲左右),真的不會理睬陌生人的,這種情況就算在我個仔依家四歲都仍有發生,不過我覺得你先可以教仔仔如何作出適合的反應,例如:捉他的手向住管理員揮手,最好要他的眼也望各管理員.

我都明白你正在湊這類小朋友的最痛苦期--因為講亦不明,但亦因為他不明,儘管你發火他亦不會知道發生了甚麼事,反而你在這個階段,多嘗試引導他去做他應該做的事,而少用語言上的提示.(因為好多時他們真的不明白,不過正常的小朋友也在trouble 2呢~~)重點放在--教他應該做的,帶他離開他不應該做的.

一起努力吧!每個階段都有每個階段的痛苦呢~~!
如果真的很不開心,不妨上來互訴一下!   

sometimes our son may seem to make no progress at all, but suddenly one day they may improve so much that could amaze us, it looks like an overnight success, but actually it was the paid off of our continous effort.

My elder son is 7, I still have to push him to greet our doorman nearly everyday. Don't give up, your son is only 25months, you are very smart to get him assessed and having therapies so early, most people don't realize their son has problems until much later(like me......I missed the golden time to help my son.....but it's never too late!!) Things will improve........because you are doing the right thing!

Pamam

puipui&heihei 寫道:
各位請容許我在此舒發一下自己的情緒!

我的仔仔25個月大,21個月時被醫生評估話有自閉傾向,這幾個月一直都有上協康會的1對1幼兒訓練,現在他的眼神接觸的確是多了,老師都覺得他有進步,但都一切都是由他選擇性地回應,我每天都像在對著空氣說話,長其處於這種氣氛令我感到自己像個瘋子。

日子一天天的過去,仔仔的脾氣變得越來越壞,只是很小的事也可令他大發脾氣,而幾乎每天落街也會在樓下發脾氣,令到我感到很困惑,加上每次經過管理員當值的地方時,他對管理員的叫喚毫不理會,實在不知怎樣面對,每天都如是這樣,而且還要經過幾個有管理員的地方,感覺實在不好受,真的有不想落街的想法。

這個月幾乎每天都下雨,不能帶仔仔都公園玩消耗一下他的體力,更令他有太多的精力去發脾氣,他的脾氣及每日不停的下雨已經令到我精神很差,EQ也下跌至新低,我已開始忍受不了出手打他了,但心很痛,很痛,很無奈...到底我還能捱下去嗎

puipui&heihei ,

Ages 2 - 4 is the most difficult period for us to suffer but it is also the golden period for child to catch up the standard.  Be patience and continue to work hard!  Don't give up!  You must see his change and improvement later !  ADD OIL!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Yes, when my son at around 2/3 yrs, it was so nightmare and tired to take him out especially when I was alone to bring him!!

Be patient and tell him what ever you can descript. And insist him to greet / hello to people he come to. I mean to really insist either by waving hand + your saying or he saids it himselves.  I did the same and now he normally will said it.
He learns bit by bit and someday he will express it!

Now he's 4 1/2 and I can enjoy to bring him out alone la!!!   

puipui&heihei ,

我很明白你的心情, 我就有一個壞脾氣的自閉傾向仔. 佢2歲時的脾氣壞透了! 普通人會覺得他是冇家教, 被寵壞的孩子. 實在叫人難受. 佢地壞脾氣好多時都係因為表達唔到自己. 但隨住語言能力ge進步, 脾氣漸漸地係會改善的.

多d上黎傾計減壓啦~~  

puipui&heihei
Don't give up, My son is also 31 months, sometimes he is very naughty.
When he can speak more, his emotion is better....

Don't care what they said and what they react.

加油啊!
我們的A仔是來訓練我們忍耐的美德的.
聖經中"凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐"用來鞭策我們是最好的了.

我家有自閉傾向的小朋友,但我們都過得開心,希望大家能放鬆一些,總有開心的時候.
有冇讀'與光同行',很好看呀.

承媽,

今日係toy r us 買到2本好淺
‹ 上一主題|下一主題