用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步!
樓主: brenda0505
go

大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步! [複製鏈接]

原文章由 brenda0505 於 07-7-29 23:39 發表
係呀, 因為今日只可以初步認識到大家, 唔夠時間同小朋友溝通及遊戲時間, 如果下次再有機會攪的話. 大家一開始就game time then snack time+talk就會好好多.  今日真係好開心識到咁多位媽咪, 講笑咁講(希望大家唔 ...

::" />:" /> 報名
1) ccnam(ivy)-3人本人有彩傘可供(主角門)玩

p.s.另外腳部有濕診的小朋友爸媽想去黃醫生度睇,
你可跟Dr. wong 說, 是 "楠叔"(Dr.wong近期對小兒的稱呼)爸爸在gathering上見到介紹去睇的,希望Dr. wong 幫到小朋友。

[ 本文章最後由 CCnam 於 07-7-30 01:23 編輯 ]

8月29日再gathering?好呀,我報名,呀,不過果日係星期三喎,會唔會Sat或Sun好D呢?
我地一家三口今曰都好開心,好有得著呀,臨瞓果陣我問亞B今日好唔好玩,佢笑晒口話好好玩呀,我老公話:緊好玩啦你,玩都喪晒,全場最曳係你呀!不過今日真係好開心呀,識到你地,大家分享吓,傾吓,唔使好似孤身作戰咁,多謝Brenda&Amon,今次好成功呀!
另外,我等陣會send果個医生D資料去你地D email度,希望你地有用啦.但係我想問吓Brenda,係咪meisuen今日無嚟呢?個list無佢email address嘅.
Brenda,你比嘅資料好有用呀,我走果陣已經係車度睇晒,thank you very much,New Horizons果份你係邊度揾架,好詳細呀,勁!
另外,如有興趣整cheesecake,可email我攞recipe,不過今日果個要用焗炉,其實我有D係唔使焗既recipe,有興趣都可email我.
最後,今日遲到真係sorry呀,因今朝有D野做,遲咗食lunch,再返屋企攞cake,所以遲咗,sorry呀,總知都係無籍口啦,遲左就係衰左,真係sorry sorry sorry.

開心的星期天

DEAR ALL,

真的多謝大家今天的分享,亦多謝辛苦預備GATHERING 的MAMI. 我和兒子之後在會所玩到6:30先離開,佢真係開心到唔肯走啊﹗

MCDULL888,

PLEASE CHECK PM!

李太

啱啱sent咗email比你地,但send唔到比welove呀,個email address係咪錯咗呢?
welove,不如你比個email address我吖,我再send比你吖.Thanks!

Dear all,

今日真係好高興認識大家,我就百份百係brenda所講ge迷惘型,所以你地D意見真係好有用。關於下次的gathering, brenda是否指26/8 (Sun)?  我都報名參加下次gathering, thanks!

bigheadgirl, 收到你email啦,thanks a lot!

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-30 01:58 發表
啱啱sent咗email比你地,但send唔到比welove呀,個email address係咪錯咗呢?
welove,不如你比個email address我吖,我再send比你吖.Thanks!

Sorry Irene, 我打錯咗係26號星期日呀. 另今日個list冇咗maggie(nausica)既infomation, meisuen今日冇黎.

依家29/8既party有:

brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl

希望可以原班人馬參加啦!

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-30 01:24 發表
8月29日再gathering?好呀,我報名,呀,不過果日係星期三喎,會唔會Sat或Sun好D呢?
我地一家三口今曰都好開心,好有得著呀,臨瞓果陣我問亞B今日好唔好玩,佢笑晒口話好好玩呀,我老公話:緊好玩啦你,玩都喪晒,全 ...

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-30 02:46 編輯 ]

今次真係要多謝 brenda 同amon, 辛勞晒: 好開心認識大家

另外多謝ivy同佢先生比醫生既資料我, 我會帶仔仔去試下!

李太:

多謝你既資料!!

依家29/8既party有:

brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888

尋日的聚會真係好開心同好成功   ,真係好開心呀 , 特別係我仔仔從來都未試過一次食咁多小食, 開心都不得了。

好開心認識到妳哋, 令我唔再感覺孤單、迷惘, 亦好多謝妳哋嘅支持和鼓勵, 希望妳哋唔好怪我眼淺(我先生已經話我好無用)。從妳哋身上我見到堅強、毅力、永不放棄的精神, 我也要多向妳們學習   

今次的聚會過得實在太開心, 時間好似唔係好夠。重有幾個媽媽還沒有跟大家深入認識, 嚟緊呢次聚會時間可否長一點呢

Brenda & Amon,
容我再一次謝謝妳兩位嘅安排, 真的辛苦妳們了

Bigheadgirl & Brenda,
謝謝妳的資料

除了這些家庭聚會, 我們可否也安排媽媽晚餐聚會交流一下
真的好高興認識妳哋

26/8, 報名人數:
brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888
veronchan (我仔仔4:15先响何文田上完語言小組訓練, 會否太遲?)

26/8, 報名人數:
brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888
veronchan
wunstar (Can I join?)

[ 本文章最後由 Wunstar 於 07-7-30 11:11 編輯 ]

Party

Hello,

I would like to join the party,my son is 3 years. my e-mail

[email protected]

Connie

原文章由 Wunstar 於 07-7-30 11:10 發表
26/8, 報名人數:
brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888
veronchan

Connie

各位好高興認識你們,今次我同Brenda都係第一次搞,有咩做得唔好真係要多多包函
今次令我知道更多有關自閉資料,咩叫I,S,太約要排幾耐,可以做咩治療幫小朋友,雖然我囝未平定為有自閉傾向,但就係發展遲緩,或者你們會好奇怪我囝點解咁細個就戴眼鏡,係度簡短講講我囝的背景
我囝係早產BB,236出世,只得1.5, 出世時因肺嚴重感染,不能自己呼吸,插喉用呼吸機幫助呼吸,而且各功能未發展成熟,眼睛就係因早產出現視角膜病變,即係眼睛有生增壞死血管會影响視角膜,一定要做激光手術切斷壞死血管,否則一定會瞎,這個手術後遺症就係會有好深近視,囝囝足足住了8個月醫院先可以出院,其間我們經歷了好多事,什至醫生同我們講要有心理盡備,哭不知哭過多少次,而我可以做到,只有勇敢面對,要對囝囝有信心,每天去探比鼓勵等佢知道這塲仗不是他一個孤身作戰

今次gathering我感覺到有些媽咪真係好唔開心,你們要放鬆自己,要勇敢面對
正如我囝戴眼鏡,我知道有好多異眼光,更聽到好多難聽說話(一定有問題……,有些更立即帶小朋友離開,見到我囝好似見鬼咁)起初我都好唔開心,現在我學會放鬆,別人眼光唔重要,最緊要係自己點睇自己小孩,要對小孩有信心,他們一定能做到,各位要努力加油,我們的小孩需要我們一起培他們成長

ccnam

請問彩虹傘可以係邊度買,我想買個係囝囝生日會同小朋友玩

bigheadgirl

e-mail cheese cake recipe (&唔焗),我想整個係囝囝生日會同家人朋友分享

mcdull888

我囝都有濕疹,有需要我可以比個醫生資料你去睇

AMON, 聽完你同仔仔既經歷, 相信你之前行既路一定比我辛苦, 所以我唔可以再俾籍口自己唔開心, 有挫折和不如意不止我一個. 另外, veron我好了解你既心情, 我初初得悉仔仔既事都係咁, 一講就喊, 情緒非常差.  不過你同我好彩應該有個開解自己既老公, 所以有咩都要同佢講, 同多d媽咪分享下, 這正是我想攪呢個gathering既原因.:loveliness: 如你當日要遲D來, 不如睇下可否把GATHERING時間攪夜D, 如大家冇意見的話可以再請AMON BOOK場及延長時間..再傾
BRENDA

原文章由 amon28 於 07-7-30 13:08 發表
各位好高興認識你們,今次我同Brenda都係第一次搞,有咩做得唔好真係要多多包函
今次令我知道更多有關自閉資料,咩叫I,S位,太約要排幾耐,可以做咩治療幫小朋友,雖然我囝未平定為有自閉傾向,但就係發展遲緩,或者你 ...

Hi all mama,
首先多謝amon, brenda,bigheadgirl
你地又搵地方,籌備又做蛋糕(好好食呀)
其實你地各位都係唔洗擔心,講真的,你地子女比我個仔好而我個仔又比我係特殊學校見(我仔係特校暫托+暑期營)

amon,

聽完妳仔仔嘅經歷, 我真係好慚愧, 妳所經歷同承受的比起我自己, 我仔仔真的不算什麼, 妳真的好勇敢同堅強。妳講得好啱我哋真係要"學識放鬆自己,別人眼光唔重要,最緊要係自己點睇自己嘅小朋友,要對佢哋有信心"。

妳也不用太擔心, 因為上天係好公平嘅。先前一段路或者係比較難行, 但以後嘅路一定平坦、順利, 先苦後甜ma:) :) :)
我哋互勵互勉, 共勉之:loveliness:

brenda,
若加長時間, 會否引起不便呢 (我當然希望可以參與啦 )

原文章由 amon28 於 07-7-30 13:08 發表
今次令我知道更多有關自閉資料,咩叫I,S位,太約要排幾耐,可以做咩治療幫小朋友,雖然我囝未平定為有自閉傾向,但就係發展遲緩,或者你 ...

Gathering

我也想參加,唔知夠人數未?

my E-mail is : [email protected]

Mylovelyboy (I live in Ma On Shan)

原文章由 Wunstar 於 07-7-30 11:10 發表
26/8, 報名人數:
brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888
veronchan

Hi, all

26/8, 報名人數:
brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888
veronchan
connie
mylovelyboy
amylo22

thanks.

[ 本文章最後由 AmyLo22 於 07-7-31 00:35 編輯 ]
眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

hello各位, 因為有4位新媽咪加入, 但我想先等多1-2天給昨天參加家庭優先, 如他們不參加的話稍後我會聯絡幾位新媽咪. 依家人數已差不多滿額.請大家同上次一樣寫出席人數.

amon, 請問你呢次再找你book房有冇問題? 因為你的會所實在很適合我們. 另昨天發覺食野+遊戲+閒談2小時唔夠, 唔知可唔可以加鐘至3小時? veron, 你當日最遲會幾點到, 因我怕選擇太夜時間某些小朋友會太累.

煩請amon & veron回覆.

26/8, 報名人數:
brenda0505 x 3
blmon
ccnam
bigheadgirl x 3
mcdull888
veronchan
connie
mylovelyboy
amylo22

thanks. [/quote]

原文章由 AmyLo22 於 07-7-31 00:31 發表
Hi, all

26/8, 報名人數:
brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888
veronchan
connie
mylovelyboy
amylo22

thanks.

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-31 01:03 編輯 ]

All moms,
其實那天我自己的感覺是:我們眼前的,全都是沒有問題,正正常常,天真可愛的小朋友,他們都是我們父母心目中的小天使,正如亞May所說:都是媽咪心目中最叻的.我們的小朋友只不過有着他們獨特的性格和脾性,比起其他小朋友,我們可能需要花多一点精神和時間去教導他們,但我相信我們所花的努力是不會白費的,想想我們的小天使所給我們的,即使是一個發音,一個字,一句說話,一個眼神,一個微笑,一個擁抱,又或是輕輕拖着你的手,伸手問你攞嘢食,睡在你的肩膊上等等,這一切一切,都是這些小天使給我們的開心事啊!

Amon,看完你的留言,很佩服你的堅強,你真的好叻和好偉大.
Cheese cake 的recipe可能要明天才可email比你,因為要打好先,呀,仲有一樣,我想問吓各位收到我昨天的email後,睇唔睇到果幾隻中文字呢?實不相瞞,我係唔識打中文的 ,而家係用緊手寫板,而我試過用手寫板寫中文send email,對方只係收到一堆怪獸符號,所以我只能用英文send email,如果昨天的email無出現過中文字,好可能個recipe要用英文打.

Brenda,
Bigheadgirl x 3位
Thank you very much

報名

參加參加﹗
我們一家三口都來啊﹗李生李太

26/8, 報名人數:
brenda0505 x 3
blmon
ccnam
bigheadgirl x 3
mcdull888
veronchan
connie
mylovelyboy
amylo22
welove (2a,1b)
‹ 上一主題|下一主題