用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

9月1日我同仔仔去見左醫生,做左評估,評估出黎既係佢智力無問題,語言發展方面就比正常慢左大半年,都係見議佢早d比佢返學,等佢接觸多d人講多d野.
醫生都有問我地同唔同佢排混合位,但佢話就算排左你唔想要都可以取消,咁我就同佢排左先!
另外而家等緊同仔仔驗耳同驗眼~

DOBE

請問做左幾耐呀咁?

kakab105:

見醫生,做評估,見社工,二小時走得~

各位媽媽,

囝囝終於開學了, 不過情況不及想像中順利, 除咗第一日佢可能唔知發生咩事, 返到學校食完早餐我地就走得, 我地偷偷"莊"到佢只係眼紅紅忍住無喊四圍望, 到午飯時間接佢時, 一見到我地就"哇"一聲將忍咗一朝嘅掛念釋放出來 :cry:

跟住呢兩日就直情唔俾我地走, 今日仲一隻手捉住我用另一隻手玩tim, 唯有吼佢玩緊玩具時"鼠"出去, 但都俾佢知道, 老師話佢喊咗陣就自己玩喇...

不過最弊嘅係佢唔肯食嘢, 除咗麵包同蛋糕外(但都係要我餵先食), 其它一律唔食, 午飯後大部份小朋友都瞓覺, 佢寧願餓都自己坐係度等我地...

放學後帶佢去食嘢佢又大大啖食, 都未食晒就瞓咗, 坐車返屋企時, 望住佢...嗰一刻我好心痛, 覺得好似我帶佢去受苦咁.....

究竟...我可以點幫佢呢?

陸美媽

hi..mamee,

自從嗰朝同你打過招呼後, 都未有時間同你傾下, 因囝囝唔放我走呢...你囝囝嗰陣花咗幾多時間至適應返學呢?

另外秋季旅行你去嗎?

陸美媽

陸美爸 寫道:
hello~各位媽媽~

囝囝終於開學了..........
究竟...我可以點幫佢呢?

陸美媽

唯有做個狠心D 0既媽媽囉 :-|  :-|  :-|
你一日唔放手,你囝囝就一日都學唔會自理自立喇      哩個只係過渡同適應期,所有小朋友都必經

我都應同HelenMrs.Lau 既講法,好似今日咁,我隔離屋個姨姨過黎幫我手同仔仔介片,我個仔一路要我抱一路喊,係咁喊仲喊到扯晒蝦,如果平時我實走去嗨佢抱佢由佢唔介住(我失敗左幾次架喇),結果今日姨姨唔比我去嗨,之後我仔仔就係鴨仔度噓噓左2次尿尿,我覺得開始左第一步,所以我地一定要狠心D!

陸美媽
啊仔返學頭三日可以陪伴, of course no problem, sat 返, 1個人, 被Miss強搶入去, 啊B大喊仲嘔tim.....我在外邊等聼倒佢把x,好慘,  放學時Miss話佢喊左15mins then stop cry la....仲玩單車... 明日又驚又喜lu........

多謝各位嘅意見

囝囝越嚟越精喇, 今日行到課室門口已經喊喇...其實要狠心放低佢走, 我應該都可以做到, 但現時最大問題係佢完全唔肯食學校嘅食物, 老師一餵佢食嘢佢就用個背"隻""得"住, 早餐-->水果-->午餐都唔食, 寧願捱餓, 呢個問題令我地及老師都好頭痛, 所以老師都建議我留低陪佢食完早餐至走, 到午餐時間就返去接佢走......你哋話點好呀

見到其它同學仔同佢一樣大同一日開學, 人哋啲媽媽已經可以唔駛陪喇...有時我會諗, 係咪囝囝仲細仲未適合返學呢?

陸美媽

陸美媽,

歲半真係好細呀)))))))))想請問你仔仔呢間幼兒園係全日定半日? 學費又如何,仲有冇位呢?

thank you

陸美媽
佢可能真係細D,但現在只有狠心D,多D同佢講要試0下其他食物,要多D同佢講學校的事情,等佢知多D冇咁陌生,又同佢講好快會返0黎接佢,叫佢肚餓就食,唔好唔食MAMI會心痛等,多D安慰佢啦!最初我個仔都係返學時唔要其他飲品,只要清水,佢老師問我點解佢唔要橙汁,唔要提子汁,更加唔要奶,我話我都唔知,因為佢在家時都有飲唔知點解係學校就唔飲,咁佢老師好有耐性,不斷要佢試,最後過左D日子,佢都有飲,給他多D時間,佢會有進步的,唔好咁擔心啦!

陸美媽

我覺得任何歲數既小朋友開始返學, 講緊歲半好, 兩歲N1班, 甚至三歲返K1都好, 都會有個適應期. 我相信每個小朋友最後都會適應到返學既生活(這個是必然, 唔通一世都唔返學), 只不過係好快適應到, 定要耐啲時間.
這個快慢, 好在乎小朋友性格(怕唔怕羞), 由細到大見唔見慣陌生人, 或者有無返過playgroup都有關係.
你個大眼的dot只係返左4日學, 中間仲隔左個weekend, 所以唔應該expect太美好.
歲半小朋友是細, 但亦有更細既小朋友(0-2歲)返緊全日的嬰兒園, 他們都沒有出問題, 最多係多啲病痛.

至於做父母=你, 都會有個適應期. 你既擔心絕對絕對正常, 不過你可以嘗試用另一個角度去睇.
唔好時常想>我俾仔仔返學係受苦.
應該想>我俾仔仔去一個有好多小朋友陪佢玩既地方; 等佢見多啲陌生人; 試食更多由其他人煮既食物; 學習自理等.
俾多一點時間, 我覺得起碼一個月. 如果最後你仍然覺得仔仔返幼兒中心是不大適合的話, 你可嘗試找那些一星期返兩三日的playgroup, 俾仔仔試下返, 再看看情況如何.

我仔仔是真係有點特別, 所以我一直的心態是:
如果我依家俾多一日所謂自己自在既生活佢, 好可能將來佢會多一日/十日或者更加多唔開心既日子.
不過我看你那個大眼的dot好精靈, 應該唔會有大問題.

Think positive! 星期五再談吧.
mamee

kakab105,
我囝囝間幼兒園係全日架(灣仔區), 不過話晒係BB班, 所以時間都唔係咁硬性規定, 老師話如果你有時想帶小朋友去玩吓, 都可以早啲去接佢架!
你有興趣我可以幫你問吓......

HoWangMami & mamee,
好多謝可以分享你哋嘅經驗 ...
我好開心今日囝囝有啲進步喇, 已經可以係學校午睡, hehee...我見佢個樣仲瞓得好甜添, 但老師話佢始終都唔肯食嘢, 就算開奶俾佢都唔飲(奶粉係我買去架), 現時我同老師都一齊諗辦法, 睇吓點樣可以屋企同學校兩面配合去幫佢改變飲食習慣........

陸美媽

陸美媽

咁咪好囉, 仔仔終於可以係學校午睡到.

飲奶方面, 係咪已經用緊平日仔仔用開既奶樽+奶粉, 都唔肯飲? 唔...
仔仔有無特別鍾意食邊種飽/邊個牌子既餅?
有既話, 試下買一些放係學校. 到小朋友食水果/午飯時, 仔仔食下[自家]飽/餅都好, 至緊要肯食少少野嘛.

mamee

陸美媽,
恭喜你,仔仔開始有進步,証明佢只係差少少時間,冇問題!
食方面,不如同學校講,先由你放D乾糧在仔仔書包,如MAMEE講飽,餅等,然後你同仔仔講如果肚餓就食,又同老師講聲,等老師知道,等仔仔習慣在學校食野,然後再慢慢試下引佢食學校D野,咁會唔會好D!

mamee & HoWangMami,

奶粉我買定一罐俾老師, 係佢平時飲開架, 但奶樽就係學校嘅...

不過我每日都有準備定麵飽或蛋糕响佢書包, 但佢都係寧願捱餓, 都唔要老師餵, 剩係肯飲清水, 連阿華田都唔要......希望佢遲吓同老師熟啲會好啲啦 :-|

但老師話佢玩同瞓都OK, 我諗囝囝都開始適應學校嘅環境喇 , 不過朝早返學我仲係要偷偷地走囉

陸美媽

Hello all mommies here!

Unfortunately my son (now 2.5yr) is also suspected 發展遲緩.  His 幼兒班 teacher discovered that my son does not response when she call his name in class, even he has attended 幼兒班 for 3 months already.  So she advised I take him to the baby clinic for check-up.  The clinic nurse did a simple test and observed that he really cannot do want he  supposed can do at his age.

I will take my son to see the baby clinic's doctor this coming Monday.  I think he will refer my son to do 評估 first.  I want to ask what will the procedure be starting from the doctor refer him to do 評估?  How long does it take for the result to be available?  What will be done next if the 評估 confirm that he is 發展遲緩?  I'm so worried , please help!

Hinhinmummy, do you remember me?   We did some email exchange months ago regarding the GC products.  I remember I told you that my son could not speak much and I worried about how he could handle kinder application this year.  Now if he is confirmed 發展遲緩, I think no need to apply any kinder for him la.  Maybe he will need to wait for 幼兒中心混合位, right?  I think I'll need your advice on this topic from now on la.  I just can't believe that both our son encounter the same problem!  What a coincidence!   

Hi ClaudeeMa,
how old is your son?
most likely, doctor of the baby clinic (do you mean matheral child and health clinic?) will test the kid, if there is really delay, they will refer to Child Assess Center (CAC) . You will enroll with the nurse first and wait about 3 months for formal test. Of course 3 months means a lot for child.
mine has delay in speech and language. At the same time of waiting to be tested in Governemtn , I go to private training in Causeway Bay, called Raymond Lee, he is a speech therapist, he really gave me valuable advice and support to my family with heart really. From no words in this March  to now sentences la.e.g. I go to Mcdonald to buy potato chips, yellow balls, big green circle, upward, dirty, clean, ...
see if the information help you
be strength, you are not alone

Thanks ninin for the information.  My son is now 2.5 yrs old.  It seems the waiting time is too long for getting the result and then again need to queue up for the training provided by gov't   That is really a waste of my son's golden time!

I plan to take my son to Heep Hong for another test.  Then if possible, take their training (pay more $) while waiting for the gov't result and services.  Do you know if Heep Hong's services work well or not?

How much does your st charge?  And how often do you take your kid to there for training?  Thanks.

‹ 上一主題|下一主題