用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

foon,

其實我個仔好細果時已經比佢聽啟思歌細, 但當時佢沒有心聽, 所以現在再播比佢聽.  我個仔都係對"機械人"有興趣多d.  男仔係咪鍾意機械人多呢????

我沒有買學校d 教材, 因為我朋友還未比我, 她女兒今年在正校升k2. 所以有d 教材可以比我, 我可以唔駛買.

我個仔4月19日生日, 你個仔呢 ???

1314, 你個女又幾時生日???

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

我剛剛找到這個Topic,請多多指教:

1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon 仔仔 -- 屯門 (k1)
5. oscar--屯門 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)
7. TSZCHINGMA-華景山莊(N1)全日
8. Orange 仔仔 - 青衣 (N1)
9. ho_fish - 囡囡 - 屯門 (N1)
10. ChuMom 囡囡 - 青衣 (N1)

我個囡囡既 favorite song 係"寶寶愛踏步"

heiheima咪,

你就好啦, 可以慳返唔少... 如果有朋友肯送d教材俾我, 我都要呀...   

我個仔都好鍾意聽啟思d歌仔架, 不過就唔係成日聽, 佢鍾意睇disney多d ~~

我個仔8月14日生日架, 所以佢岩岩夠3歲, 我開頭有d擔心佢應付唔到學校既生活, 好彩佢都ok.

heiheima咪, 你住邊呀? 等我下次去開你個邊, 約下你飲茶交流下 ~~唔知你介唔介意呢?   

ChuMom 寫道:
我剛剛找到這個Topic,請多多指教:

3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
8. Orange 仔仔 - 青衣 (N1)
9. ho_fish - 囡囡 - 屯門 (N1)
10. ChuMom 囡囡 - 青衣 (N1)

我個囡囡既 favorite song 係"寶寶愛踏步"

歡迎你ChuMom  
我個仔鍾意好多歌仔架..例如 : 我愛唱歌, 坐校車, 機械人....等, 差唔多佢每隻都有唱架....你囡囡咁快識唱學校D歌仔既, 好叻呀....

foon,

你請我飲茶, 我梗係唔介意啦, 有人請   
到時約麻1314一齊出來飲啦.  1314好唔好呀.
我住沙田, 我去開元朗都可以約你飲茶嗎?????

foon 寫道:
DuncanMaMa,

恭喜哂, 預祝你有個得意可愛既 bb先.....

有時間多d上來傾下......

Foon,

Thanks....I will join the guidance meeting on next Tue.  Will your Br also has the same kind of meeting later?

heiheima咪 寫道:
DuncanMaMa,

歡迎你, 我個仔今年先入讀啟思K1, 有時間多D來傾吓. 交流下心得.

我今年都為了hei hei 增添一個妹妹.

Hei Hei Ma Mi,

Duncan's sister will come to say hello on Oct.  When will Hei Hei's sister come??

Duncan just start his N1 life for 3 weeks.  So far so good lah.....  He made his teacher so scare on yesterday because he told teacher that he wanted to vomit all the time.....  But we found out that he just want to draw teacher's attention.

heiheima咪 寫道:
foon,

你請我飲茶, 我梗係唔介意啦, 有人請   
到時約麻1314一齊出來飲啦.  1314好唔好呀.
我住沙田, 我去開元朗都可以約你飲茶嗎?????

heiheimami:

我都係住沙田巿中心,真係得閒約埋出嚟飲茶呀。

hei hei 駛唔駛搭校車呀?我個囡現在淨係搭放學個程,明天開始返學放學都搭校車。囡囡9月尾先足3歲,比hei hei細差唔多半年。你就好啦,啱啱一個"好"字,我都好鍾意小朋友,但係應該唔會再生了,因為養一個細路真係好貴,尤其是準備明年俾個女讀全日班,成四千幾蚊一個月呀。     

我個囡昨日話我知佢"own"跌小朋友,因為爭野玩,我就話佢知要同小朋友分享,唔可以咁做。估唔到佢識講番俾我聽,希望佢學識要乖D啦。

Hi DuncanMaMa,

有架, 我唸間間分校都有呢d會...不過呢我今年無去到因為我上次去左類似既而我又唔得閒, 所以無去呀?

你地咁遲既, 屯門間分校返學第2日就係家長會, 可惜我錯過啦...    

咁你依家咪好辛苦, 陀住1個又湊住1個, 仲岩岩返學tim, 凡事小心d, 唔好太勞氣....

heiheima咪 / 1314,

好呀, 有機會真係要約埋飲杯茶慢慢傾....你地就好啦, 住得咁近....我住屯門架...不過我好時都帶阿仔出沙田玩, 去spoony公園玩. 因為搭263巴士好方便...

ho_fish / oscarBB,

你地係咪住屯門呀?  不如搵日大家都聚會下....
其他媽咪, 有無興趣攪個gathering呀?

係呀!仲好近學校tim.
gathering記得搵我

oscarBB,

我都好近學校架, 行過去都係5分鐘, 好方便.  

好呀, 攪個gathering 聯絡下感情都好, 唔知其他媽咪有無興趣呢?

我搭咀呀.Why??冇藍田啟思媽媽意見,我想囝囝05年八月份讀啟思藍田N1. 我都有買"幼小的歌"給囝囝聽,他都很喜歡"寶寶愛踏步",他到聽這歌便踏步.好開心的.

foon, 我mama住屯門, 我自己住馬鞍山, 我星期五放工後先會接個囡返屋企, 星期日又送番去婆婆處。我囡囡自3個月已經o係咁既生活, 初初佢唔慣架, o係婆婆度走又喊, 番婆婆度又喊唔停, 係最近呢2個月先無喊, 重同我講bye bye, 可能佢知番婆婆度第二日可以返學(佢好鍾意返學架)。

ho_fish,

唔緊要啦, 我唸你囡囡好快適應到既.  屯門啟思既小組班真係好好架, 你囡囡鐘意返學係真既, 因為D老師好好, 返學真係佢地既樂趣.  我個仔之前都係呢度讀小組班, 所以我都知小小既....

咁婆婆住得近唔近學校呀?  要唔要坐校車呀?  

babydoris 寫道:
我搭咀呀.Why??冇藍田啟思媽媽意見,我想囝囝05年八月份讀啟思藍田N1. 我都有買"幼小的歌"給囝囝聽,他都很喜歡"寶寶愛踏步",他到聽這歌便踏步.好開心的.

Hi babydoris,

My Duncan just started his N1 school life at 9 Aug.  His 1st song from school is 寶寶愛踏步 too.....

foon 寫道:
Hi DuncanMaMa,

有架, 我唸間間分校都有呢d會...不過呢我今年無去到因為我上次去左類似既而我又唔得閒, 所以無去呀?

你地咁遲既, 屯門間分校返學第2日就係家長會, 可惜我錯過啦...    

咁你依家咪好辛苦, 陀住1個又湊住1個, 仲岩岩返學tim, 凡事小心d, 唔好太勞氣....

Foon,

OK lah!!!  So far so good.  The most hardest time is during Sunday when my maid on leave.....  Regarding Duncan's school life, you are right.  I need to handle it very carfully, especially, he just on 2.5 years old.  Sometimes, I need to put more time and effort to found out what happen of him.  Because they may not able to explain clearly on what they exactly feel.      Therefore, I always need to try on error.....

DuncanMaMa,

唔使擔心, 好快 Duncan就會適應學校既生活, 你到時就唔使咁辛苦啦...

你將會係邊間醫院生呀? 就快喎, 係咪好緊張呢?

TSZCHINGMA 寫道:

Hi, TSZCHINGMA

乜你個女女唔係返元朗咩?點解返咗華景山莊嘅?唔怪之得唔見你啦!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

DEAR vivianjasper,

因遲d會搬到荃灣...而且我想囡囡返全日...
http://www.imagestation.com/picture/sraid165/pdf55c08b8e25fa0c883ef1d8c08f2731/f46a597e.jpg
‹ 上一主題|下一主題