用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔P.3都係adhd,但佢好鐘意睇書, 不過就只愛中文書, 一本科幻小說可以半日就睇晒, 但作文奇差,好憎寫字,比如作句要求18字以上,佢就作18個字,一個字都唔會多,但最近學校要求作一本故事書,題目自訂,佢又作得有板有眼,真係唔知佢想點?

Musemusetse 發表於 16-7-6 12:31
睇書方面我自己係甘:
中文書要睇橫行,唔睇直行
一本書要有好多個小文章小故事,因為專注力太差,最多睇兩 ...
多謝你回覆.  我已同仔一齊揀書再一齊睇, 但佢都係唔多願意睇.  次次叫我讀比佢聽, 但我讀到第二行佢已經開始問我問題, 係好多問題, 點解點解點解.....根本都連第一頁都讀唔晒.....有時會迫佢讀晒成本(幾頁簡單), 再問返佢個故事講咩, 佢都笞唔出, 都唔知自己讀左D 咩....係咁架??

引用:Quote:Musemusetse+發表於+16-7-6+12:31+睇

原帖由 我係好媽媽 於 16-07-06 發表
多謝你回覆.  我已同仔一齊揀書再一齊睇, 但佢都係唔多願意睇.  次次叫我讀比佢聽, 但我讀到第二行佢已經開 ...
甘唔係問題,小朋友會問問題係好事,你既目標係佢學到野,書對佢起到既作用係令佢思考,你通過答佢問題其實教到佢好多野。
我爸爸以前同我溫書,都係甘情況,我問好多問題,佢由秦始皇講到太空講到世界大戰,我一路問佢一跟答,最後幾粒鐘無溫過書,但我學到好多野。佢問得,就係佢想知,佢收到答案,就會記得,好過我地不斷俾d佢都冇興趣既資訊佢。我地教小朋友的目的是成就佢既智慧、而唔係睇完一本書加油

Musemusetse 發表於 16-7-6 15:09
甘唔係問題,小朋友會問問題係好事,你既目標係佢學到野,書對佢起到既作用係令佢思考,你通過答佢問題其實 ...
想請問,除了吃藥,你是如何克服ADHD最後上大學?你的成績有起跌嗎?小兒小四,最近才確診,成績不斷下滑,初小時,英文一向較好,小四試過不合格,醫生解釋因為短期記憶短暫,高小閱讀理解較長,看完第一段,接着看第二段時,已忘記第一段的内容,中文亦如是,由於經常遊魂,影响他吸收知識。看書也跳行跳頁,沒有耐性咬文嚼字,對於有興趣的科目如常識比較其他科理想。他是在小四期考前幾天才吃藥,英文進步了,但仍然用錯大小階或用了中文標點符號。看小說可以每個字、每一句看,學琴方面進度也快了很多。請問小五才開始追成績是否太遲了?我希望他能入英中,但又感到機會很微,還要配合他發奮向上的决心。

引用:Quote:Musemusetse+發表於+16-7-6+15:09+甘

原帖由 Hopeful2010 於 16-07-06 發表
想請問,除了吃藥,你是如何克服ADHD最後上大學?你的成績有起跌嗎?小兒小四,最近才確診,成績不斷下滑, ...
我中四係學校岀意外才發現,所以你囝囝會追得到嫁,我係食藥幫到我進步

Musemusetse 發表於 16-7-6 15:09
甘唔係問題,小朋友會問問題係好事,你既目標係佢學到野,書對佢起到既作用係令佢思考,你通過答佢問題其實 ...
咁又係既, 佢一路問我會一路答之後佢又會記得....可以過左一段時間講返出黎.  但係有時為應付考試都想佢溫下書學識 text book 上既野.....我發覺我仔, 佢好有幻想 / 創作力, 但完全係考試/做功課上show 唔到出黎, 佢對好公式既科目 (數學, 中文) 考得好好, 但一到要思考既科(英文作文, 電腦), 就考得唔好.....但明明佢成日天馬行空咁整d 野出黎架......

Hopeful2010 發表於 16-7-6 17:41
想請問,除了吃藥,你是如何克服ADHD最後上大學?你的成績有起跌嗎?小兒小四,最近才確診,成績不斷下滑, ...
咁似我仔, 我仔既閱讀理解都好差, 讀完篇文自己都唔知自己讀左d 咩.....完全答唔到問題.....沒有耐性咬文嚼字...我仔又係咁....

Musemusetse 發表於 16-7-6 20:00
我中四係學校岀意外才發現,所以你囝囝會追得到嫁,我係食藥幫到我進步

...
謝謝你的鼓勵。

我個細路今年又因欠交功課比學校記左兩個缺點
都唔知講咩好了

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

好灰
有咩方法可以寫齊手冊呢

我係好媽媽 發表於 16-7-7 09:56
咁似我仔, 我仔既閱讀理解都好差, 讀完篇文自己都唔知自己讀左d 咩.....完全答唔到問題.....沒有耐性咬文嚼 ...
小兒中、英文閱讀理解失分最多,作文也差,字體東歪西倒,吃藥後的轉變,考試字體整齊了,獨自看了百多頁純文字小說,你囝囝有吃藥嗎?我相信藥物能令他們集中精神學習,組織能力和思維也提升了,以前看一篇文章很快便忘掉了,沒有耐性思考和理解文章的內容。

anniekwok 發表於 16-7-7 15:55
我個細路今年又因欠交功課比學校記左兩個缺點
都唔知講咩好了
有家長群組可以問功課嗎?我會查看他的功課袋,若有作業或詞語簿派回來而他又沒有寫在功課册上,便問他是否寫漏了。

無家長群組,佢成日寫漏手冊又或會帶漏功課番嚟,上年都好D有老師幫忙要求佢寫好手冊小息時間攞去比老師睇,今年無老師幫忙,仲獎左兩個缺點, 真係好無奈

Hopeful2010 發表於 16-7-7 16:38
小兒中、英文閱讀理解失分最多,作文也差,字體東歪西倒,吃藥後的轉變,考試字體整齊了,獨自看了百多頁純 ...
冇食藥呀....佢未夠7歲, 咁早就開始食藥??  小兒中、英文閱讀理解失分最多,作文也差...一樣啦....字體東歪西倒.....我仔手字又係好差....但我知佢可以寫得靚, 因有時我要求佢寫好D佢真係可以寫得好好, 但衰心急冇耐性遊魂, 求其寫左就算.....可能真係要考慮食藥呢個問題了.....

我係好媽媽 發表於 16-7-7 17:37
冇食藥呀....佢未夠7歲, 咁早就開始食藥??  小兒中、英文閱讀理解失分最多,作文也差...一樣啦....字體東歪 ...
未夠7歲吃藥又真是細了點,如果我一早知,我會讓他小三開始吃藥,不會浪費了二年時間,別人在進步,他卻退步,上堂教過的,回來像沒有聽書似的,想幫他重溫,功課拖拉二、三小時才完成,還要温黙書,考試前才有時間溫習,跟他溫習,像對空氣說話,我有我說,他有他遊魂,如果你的小朋友沒有小兒嚴重,可觀察下才決定吃藥,藥物始終有副作用。

Hopeful2010 發表於 16-7-8 11:52
未夠7歲吃藥又真是細了點,如果我一早知,我會讓他小三開始吃藥,不會浪費了二年時間,別人在進步,他卻退 ...
近排分別有幾個人叫我唔好比藥佢食, 話副作用好勁(唔食時會好辛苦, 冇胃口等等), 你小朋友有冇呀?
我仔有小聰明, 考試前溫書, 之後都考到有90-100分, 我覺得已經好好.  但溫唔到果D, 就考得唔好 (作文, Comprehension).  佢係會遊魂, 但現階段仲未好大既影響, 因佢只係小一.....遲多幾年就唔知會點喇....我怕會越黎越嚴重......

上堂學過, 佢其實會記得, 但你叫佢講出黎, 佢又講唔出, 但又會突然講/做學過既野....佢係有表達能力問題, 好差.....

我係好媽媽 發表於 16-7-8 17:56
近排分別有幾個人叫我唔好比藥佢食, 話副作用好勁(唔食時會好辛苦, 冇胃口等等), 你小朋友有冇呀?
我仔有小 ...
你的小朋友很叻,如沒有行為問題,假如成績下滑時才考慮吃藥,受ADHD的影響,組織能力是會比較差,醫生說小兒的情况,如果不吃藥,小五會更差,因為高年级要求更多的思考,小兒對於有興趣的事物,記性可以很好,也可以集中學習,藥物可以幫助他任何時候到能集中精神吸收知識,但初吃時的副作用是輕了,脾氣暴燥了,不停眨眼睛,現在不吃開骨藥,眨眼睛的情况小了,他燦爛的笑容又出返來了。

Hopeful2010 發表於 16-7-9 11:40
你的小朋友很叻,如沒有行為問題,假如成績下滑時才考慮吃藥,受ADHD的影響,組織能力是會比較差,醫生說小 ...
行為問題? 例如呢?  佢係有行為(behaviour)問題, 好易發脾氣, 易炆憎, 冇耐性, 心情大上大落咁.....

係, 我都明佢因為個病所以需要組織能力既功課/考試係會差d, 所以都著手係呢方面幫緊佢....佢思考係可以, 個腦轉得太快,  個腦思考完再要佢講/寫返出黎, 就出問題喇....

其實有ahhd 的小朋友真係好慘, 好似我個仔咁, 好鐘意踼波, 但係一落到場, 因為太緊張而唔知自己想點, 完全唔能夠集中, 別人的孩子落到場可以發揮得很好很醒目, 但佢就........唉.....點樣先可以幫到佢呢? 食左藥雖然係可以專心, 但又無胃口食嘢, 做媽媽見到佢唔食嘢, 又睡得不好.......真係好心痛~~

Hopeful2010 發表於 16-7-6 17:41
我個仔又係咁, 閱讀理解完全係錯曬...唉.... 好想幫佢, 家長真係要付出好多時間陪佢讀書....但我地要返工, 邊可能日日陪佢讀故事先得架....每晚得兩個鐘, 好想利用呢d 黃金時間同佢睇書, 但佢又唔集中, 唉....

‹ 上一主題|下一主題