用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享我的PN行程
樓主: Mava
go

分享我的PN行程   [複製鏈接]

儘量爸爸媽媽一齊去面試,如果爸爸不可以去,請先查詢學校是否一定要爸爸媽媽一齊去面試先再作決定!

siuwing2 發表於 16-10-24 18:31
Better don't cheat..... and this is also how u set up the role model to your kid(s) as well

希望大家用誠實態度去報讀學校,雖然學校未必會會查詢你真正的職業!但是作為父母,不要虛報...因為事實上真的冇須要報假的資料給學校!其實考學校,盡力而為,職業無分貴賤!

Mava 發表於 16-10-22 15:11
今天第一次interview 安基司....感覺良好,用玩玩具方式,聽指令,囡囡都做到....hhehhehee
...

九龍塘迦南 & Think ...完全撞日撞時間!

決定放棄Think

Mava 發表於 16-10-22 15:11
今天第一次interview 安基司....感覺良好,用玩玩具方式,聽指令,囡囡都做到....hhehhehee
...

安基司@面試,爸爸媽媽要一齊到現場,爸爸媽媽一齊同時安排同一個班房,我安排爸爸去聽老師介紹學校資料,我就負責同女兒一齊面試,因為我同女兒面試部分是計分的,爸爸的部份不會計分!其實沒有話一定要爸爸聽學校的資料,只是應該安排那一個與仔女相處時間長和聽那一個說話!所以我決定我與女兒進行面試。面試內容,先安排女兒坐在椅子上,玩玩具,與外籍老師傾談,她平時喜愛做什麼?

另有一位中文老師開始問我女兒問題,

1)老師指向我度,問女兒我是邊個?
2)拿波波給媽媽
3)拿波波給我(老師)
4)講多謝,唔該
5)拜拜

女兒全部做哂,感度意外!

Mava 發表於 16-10-24 22:17
如果讀緊Artplus有機會,但都是看面試的表現及眼緣

你女女都係讀緊art plus?

Mava 發表於 16-10-24 22:27
九龍塘迦南 & Think ...完全撞日撞時間!

決定放棄Think

點解會禁選呢?think 唔好嗎?我2間都冇fd 讀,我2間都報左,幸好冇撞

其實撞時間有無得改?

elim0_0 發表於 16-10-24 23:22
你女女都係讀緊art plus?

不是

現在讀緊pebbles & canna

elim0_0 發表於 16-10-24 23:35
點解會禁選呢?think 唔好嗎?我2間都冇fd 讀,我2間都報左,幸好冇撞

因有返緊canna pg & pebbles pg

所以冇理由Give up canna

唯有放棄think

cholewong29 發表於 16-10-25 00:29
其實撞時間有無得改?

冇得改

Mava 發表於 16-10-21 00:43

10/22/2016 (SAT)  安基司國際幼兒園@面試

媽媽…我同你有好多相同的interview day ...可能有幾會碰到!

Mava 發表於 16-10-25 00:51

不是

我都讀緊pebbles

Gineysilas 發表於 16-10-25 01:22
我都讀緊pebbles

你返星期幾?讀左幾耐?

Gineysilas 發表於 16-10-25 01:17
媽媽…我同你有好多相同的interview day ...可能有幾會碰到!

邊間相同?

Mava 發表於 16-10-24 22:38
安基司@面試,爸爸媽媽要一齊到現場,爸爸媽媽一齊同時安排同一個班房,我安排爸爸去聽老師介紹學校資料, ...

所以本人點解選擇in多幾間?

我同女兒可以擋綀習,而且in多幾間冇咁大壓力!因為呢D面試環境我未試過!

Ps 但本人小時侯,我媽媽同我in得多!
我指考P1....這年代,是用筆試中英數!

kikibebe 發表於 16-10-24 20:05
想問下大家會唔會所有interview爸爸媽媽都一齊去,老公請唔到咁多假,啲interview又差不多日子 ...

儘量爸爸媽媽一齊去面試,如果爸爸不可以去,請先查詢學校是否一定要爸爸媽媽一齊去面試先再作決定!

回覆 siuwing2 的帖子

同意

Mava 發表於 16-10-24 22:25
希望大家用誠實態度去報讀學校,雖然學校未必會會查詢你真正的職業!但是作為父母,不要虛報...因為事實上 ...
Some of the schools will ask who is the one taking care of your kid normally.... I always answer the same, we both are working parents and helper is the one to take care of my kid in day time, however, after we got back home after work, we will have dinner together and must spend some time with my kid to play/read/have a walk, and will spend whole weekend with my kid.
I think teachers wanna know whether you have spend some quality time with your kid.  Hope it helps and they would understand as they probably the working mum too.

我個囝未識講嘢, 爸媽都未識, 叫佢俾嘢一時時, 指爸媽都唔指.

szeti 發表於 16-10-25 15:34
我個囝未識講嘢, 爸媽都未識, 叫佢俾嘢一時時, 指爸媽都唔指.

幾大?
‹ 上一主題|下一主題