用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會

kaman-wingyee,
緊係禮賢喇!因為讀完根德園都未必實考到好過禮賢嘅小學

up up too   

大家知唔知我們現在準備入學的九龍禮賢學校(幼稚園部)和其他xxx禮賢會幼稚園有什麼關係呢??   

小朋友係現皆段既自理能力如何?

仲未有耐開學不如傾下大家既小朋友係現皆段,
既自理能力及日常生活時間表!

P.S 我係05,K1Group Topic有媽咪話08年會傳全日?
      吾知佢地講既係幼稚園定小學呢?有無人知?

有無同道中人Fulltime MaMa?

1)你地既小朋友係咪個個都番緊N1呢?

2)你地既小朋友有無番Playgroup?
      What Kind of Playgroup? Where? How Much?

3)你地既小朋友幾時戒日�夜片呢?有無倒退?

4)你地既小朋友會自己食飯嗎?

5)你地既小朋友會自己上大人廁所嗎?

6)你地既小朋友有無Terrible Two &
      Horrible Three 既情況出現呢?如何去處理呢?

7)每日生活時間表?

8)係現皆段你地既小朋友識 1—10 or more?
      And how about A to Z  / a to z ?
      自己個中英文名寫法右如何?

dns,
我知小學現在已經係全日,係咪講緊幼稚園08年會轉全日,如果係都好,到時k3可以早點適應   

1) 我而家已經俾佢返k1

2) 除咗畫畫冇返其他playgroup,因返學之前已經上咗9個月
      playgroup

3) 上個夏天已經介咗日片,但到冬天時就有點倒退,經常失
      手;夜片就一直都介唔到,因佢臨訓一定要飲8安奶,每晚
      半夜條片已經濕淋淋 :evil:

4) 基本上佢識自己食,但好多時都唔會正正經經自己食晒成
      碗飯,所以多數食一半餵一半,我哋唔喺屋企工人就一定餵
      佢食,因佢唔想掃地  :evil:  :evil:

5) 呢樣嘢就仲失禮,佢到而家都唔肯自己坐廁所開大,一定要
     all 落片度,佢每次都會襯訓醒未除片時all   

6) Terrible Two & Horrible Three 緊係有啦!仲好惡劣tim,
     我用咗好多方法都攪佢唔掂   

7)  8:00起身==8:30上校車==12:30放學
       1:00食飯==2:00-5:00午睡==5:15食tea
       5:30-6:30玩==6:30沖涼==6:30-7:30都係玩(間
       中肯做功課) 7:30-8:30食飯==8:30-9:00做功課
       (因多數下午都唔肯做)==9:00-10:00親子時間
       10:00食奶+刷牙+上床訓(但可能11:00都仲未訓)

8) 識1-10,但到8,9,10好多時數到亂晒,A TO Z 識唱但
     認唔得晒,自己個中英文名==緊係唔識啦  

醒目開學勳章

等我都 update 下先:-

1. 宜家番緊 full day N1, 不過頭3個月我只給她番 half day, 因她不肯在學校訓覺, 宜家就OK.

2. 番左 N1 就冇再讀 playgroup 了.

3. 若兩歲半就介左日夜片, 宜家多數都 OK, 不過偶然都會失手.

4. 老師說她在學校肯自已食飯, 但在家只吃兩啖就唔食   

5. 上大人廁所 -- 都未夠高自已坐上去, 但就識自已坐 potty 大大及小小.

6. 諗住過左 terrible two stage 會好 D, 唉! 宜家又到 horrible three stage, 就黎激到我嘔血啦   

7. 7:30am wake up -- 扭計 -- 飲 milk -- 出門番學 --
放學 -- 又要扭一大餐先番到屋企 -- 去公園玩一陣 --
沖涼 -- 食飯 -- 親子時間 -- 10:00pm 上床 sleeping

8. 識數 1-10, 但不認得
     識唱 ABC song, 但都是不認得
     自已個名 - of course 唔認得 la.

Re: 小朋友係現皆段既自理能力如何?

1.我無比阿女讀n1,所以一路係屋企發毛。
2.無返playgroup
3.日片戒咗,夜片都可以話戒,不過我仲比佢著住瞓,但朝早多數係乾既。
4.佢高興時會自己食,工人姐姐睇住佢多數會自己食,我睇住就懶散d。
5.大人廁所要抱佢上去先得。Potty就ok。
6. terrible two係咩呢?係咪扭計果d呀,係人都會有架啦,睇下大人點處理,我覺得佢唔算terrible or horrible。
7.生活時間表就好亂既,朝早起身既時間視乎佢夜晚幾點瞓,晏晝瞓唔瞓。我諗返咗學會規律d。
8.識數好多,可能去到100。能夠加減數,雙位數加法ok,減法未得。a-z熟到不得了,有d字母仲識得寫,識得串好多日常英文字。自己個名識串,仲識得串全家人既名添,中文名當然認得啦,佢自己個名喎。佢仲有一強項,就係識得打電腦鍵盤,佢識得串既字亦都識得自己打番出黎。
[img align=left]http://www.geniusout.com.hk/big5/yanyan.JPG[/img]

leekim,
你囡囡好叻好勁wor....(尤其第8項)   

leekim:

你個女好點!你用咩教材教佢?
如"Disney"  World Family、
Flash Card " count Dot "&
                "Chinese word" &
                "Eng Words"
自己造定Buy & also you teach by yourself?

我有一份全職及一份兼職, 我都好想做全職媽媽, 但老公唔批.

焯焯返n1的

What Kind of Playgroup? Where? How Much?
無物點上playgroup.

日片趁夏天時,歲半已戒掉, 夜片有d難度.

在幼兒園自己食, 在家要姐姐餵食.

開大時坐在兒童廁所上.

唔知是什麼意思!!

7)每日生活時間表?
因為要返n1, 大半日時間便在學校渡過.

And how about A to Z / a to z ?
因為有哥哥的關係, 焯焯基本上可以念口黃式不清不楚地念出1-100.
唱歌可唱出a-z,不懂寫. 致於認自己個名, 因為和哥哥的名字相近, 基本上也可認出.
懂畫線條等能力

P.S 我係05,K1Group Topic有媽咪話08年會傳全日?
吾知佢地講既係幼稚園定小學呢?有無人知?

7)每日生活時間表?

And how about A to Z / a to z ?

9) 自己懂得著同除衣服,扣衫,著鞋襪嗎?

1) 其實05年3月 已開始讀全日N1啦, 不過見龍柱的表現唔多適合做細仔,所以05年9月重讀全日N班囉!

2) 兩歲時,只番過一個月的Playgroup.

3) 日片就兩歲半多d戒左, 夜片就仲未戒到. 因為臨睡前飲11安奶,而半夜就訓到成隻豬咁!點識起身小便呀! 我lum要第日返禮賢後,等佢午睡後飲11安奶 來代替夜奶先可以戒到呀!!

4) 如果肚餓的時候一定會自己食,如果唔係就會食得好慢,同埋要餵.

5) 自己坐potty就識, 大人廁所就未夠高.

6) not understand!

7) 每天早上7:3x 起身 – 飲奶 – 擦牙洗臉 – 約8:00am出門返學 - 4:30pm爺爺接放學 – (我放工後)5:45-6:00pm我就會到老爺奶奶家接佢返屋企玩 – 7:30 -7:45pm就會回老爺奶奶家吃飯 – 8:30-8:45就回家玩 – 約9:30pm沖涼 - 沖完涼就飲奶 -擦牙洗臉 – 約10:00-10:15 pm 上床 sleeping

8) 基本上,1-40都識認和講 (因為住的大廈有40層,),不過有時10以上的都會數到亂.

A-Z 唱就識, 認就麻麻,可能學校沒教啦! 佢淨係識日常街上見過的巴士號碼, e.g. A, B, C, D, E, F, M, P. etc. 我都想教佢認多d,不過佢都無心機聽我教.但是係街上教佢d 巴士號碼一教就記得. 真係激c !  

自己個中文名識認識講唔識寫,英文名識講,不過 無教過佢認,所以唔識.

9)著衣服和扣衫就需要人幫, 除就淨係識除外套. 鞋就著同除都識. 襪就識除, 著就要睇吓對襪係唔係鬆身啦,緊身就唔係好識.

2006年禮賢K1
>>AM<<
1) Holongmama===朗朗 (荃灣) DEC,02
2) 龍柱 === 龍柱(黃大仙) Dec, 02
3) TungTungB===彤彤 (慈雲山) Feb,03
4) leekim===昕昕(太子)Oct,03
5) dns=====Mavis(美孚)Jan,03
6) 焯媽媽 =====焯焯 /男 (土瓜灣) NOV, 03
7)Chunshek===碩碩/ 男 (元朗), Mar,03
8)kllp ===== tim/boy (tsuen wan) Dec, 02
9) Sallymum === Sally (Shatin) Sep, 23
10)UBABY=====Jade/girl (Sham Shui Po) Aug 03
11) kaman729===元亨(男)現在住屯門遲d 可能 住 太子

>>M<<
1) Carmanbb=== Tse kai to/boy (tuen mun)oct,03
2)tyty=======Christy/girl (Kwun Tong) May, 03
3) chingchingfather === Hoho (TKO) Dec 03.
4) kaman-wingyee === Karina (Tsing Yi) Aug 03

2006年禮賢K1
>>AM<<
1) Holongmama===朗朗 (荃灣) DEC,02
2) 龍柱 === 龍柱(黃大仙) Dec, 02
3) TungTungB===彤彤 (慈雲山) Feb,03
4) leekim===昕昕(太子)Oct,03
5) dns=====Mavis(美孚)Jan,03
6) 焯媽媽 =====焯焯 /男 (土瓜灣) NOV, 03
7)Chunshek===碩碩/ 男 (元朗), Mar,03
8)kllp ===== tim/boy (tsuen wan) Dec, 02
9) Sallymum === Sally (Shatin) Sep, 23
10)UBABY=====Jade/girl (Sham Shui Po) Aug 03
11) kaman729===元亨(男)現在住屯門遲d 可能 住 太子
12)yypiano===yy(girl)Oct.03

>>M<<
1) Carmanbb=== Tse kai to/boy (tuen mun)oct,03
2)tyty=======Christy/girl (Kwun Tong) May, 03
3) chingchingfather === Hoho (TKO) Dec 03.
4) kaman-wingyee === Karina (Tsing Yi) Aug 03

吾知佢地講既係幼稚園定小學呢?有無人知?[size=large]如果轉全日就好la

我係全職mama

番緊全日N1

no.

日片2歲己介,夜片末介

大部份時間都係自己食飯

都唔算太terrible,不過問問題成日問到底

7)每日生活時間表?
7:30 起床
8:30返學
4:30放學
7:30pm吃飯
8:30 to 10:00pm沖涼+遊戲時間(講故事,油圖畫,玩玩具....)
10:00pm擦牙瞓覺

1 to 20  
English 1 to 10

A to Q, know how to sing ABC song and many song

陳俊碩, Howard chan

Chunshek
祝碩碩
[size=x-large]生日快樂
[size=x-large]身體健康

我又祝碩碩:
Happy Birthday!

[size=large]快高長大!心想事成!聰明伶俐!

禮賢小學不嬲都係全日,唔通幼稚園轉全日???

如果真係轉全日就好喇??究竟有冇人知道係唔係呀?

現時孩子返全日n1的, 嫲嫲很肉赤, 認為孩子太細就要返全日, 很捨不得, 因此, 當他在身體上什麼不妥時, 或過時過節, 便不想他返學的.

因此,我不是太熱衷它轉全日制的.

‹ 上一主題|下一主題