用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
樓主: 147258
go

sjc chatroom [複製鏈接]

Re: sjc chatroom

THE POOH

咁您係唔係選定 sjc 呀? 您住那裡 ?

我再冇報其他了. 得sjc & 而家仔仔在tko 讀的學校.

我希望知多d sjc 資料. 不論是 幼稚園 or 小學.

希望有熱心人報呀料. 等我e 個 傻媽咪 知多dd 不用15,16.

我自己個心態就想囡囡吾怕講和寫英文,中文跟得上就可以啦!另外,一班吾好太多人.所以sjc係好岩我心水.     

Hi All

Please visit the website of St. Johannes (http://www.st-johannes.edu.hk), they have published the 41st Anniversary School Magazine.  Now, I think we can know more about SJC from this magazine.  

BBChu,

唔該晒!

收到。
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

妳地對個41年校刋有咩comment呀?  我覺得d學生對母校好似好有歸屬感咁.  

BB CHU

做校刋當然會找番一些對學校有歸屬感的同學做. 相信間間學校都是這樣. 我覺得sjc 幼稚園 係好好. 程度又高. 老師又關心學生. 又係小班.  不過我只是擔心小學唔知好唔好.

其實e 排 我都有留意sjc 小學. 也發覺有些地方不是太理想.
(如派位 )我希望自己能的起心肝找天 去sjc 等小學生放學. 問下d家長/學生 . 唔知咁做是否太傻呢.

Hi Littleeva,

當然不是啦,這才是最好的方法!

恕我直言,有好多資料都是話由人地聽番嚟, 一個傳一個,如有時間,都係親自走一趟好d!

p.s. 我個仔間幼稚園同playgroup,我都係特登去門口問d家長口架!

總之個仔就最重要,做人呀媽老土d,厚面皮d都要架喇!
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

Littleeva

妳呢個都係一個好方法。 我真係從來都無諗過。 但佢地又會吾會賣花讚花香呢﹖

Littleeva,

我之前都有好似你咁唸, 去睇下了解下,  不過都好似BBChu話齋"賣花讚花香".   而我就用我識個兩個小朋友作入學的標準, 因為佢地都讀得好好, 各方面都令佢父母滿意, 咁呢間幼稚園已經比到信心我啦! 雖然佢可能有佢唔好的地方, 但係我始終覺得每間學校都唔會十全十美.

新幹線

妳住邊區呢?  會吾會搭校車?  

BBChu,

青衣, 應該都會搭校車. 你呢?

新幹線
我住美孚, 我問過如果美孚上車, 就要8:00am上車.  好似好早咁!  妳有冇問過表衣幾點上車呀?

BBChu,

係路! 我都問過, 我仲早過你呀! 要7:45am-7:50am就上車, 我都有唸過如果太早就我車佢返, 放學就搭校車, 不過我諗下諗下都係搭校車方便D, 因為打風落雨, 或者我車唔到佢都唔晒太麻煩. 我好多朋友都話搭校車好D. 不過都心大心細, 但太多數都會搭校車.

我同妳諗法都差吾多.  我本身諗住老公朝早車囡囡返學, 但只搭回程都要俾3/4車錢.  咁我情願俾十足車費, 萬一老公吾得閒都有校車返學

BBChu,

我都係咁諗, 情願俾十足車費, 保險D.

唔知大家有冇收到通知, sjc於5月份有一個家長會? 好似有關文教用品同8月上課資料.......

另外我想了解, 佢地幼稚園係唔係用全英文? 由於我小朋友唔係咁識講中文, 我擔心會有溝通問題!
我們應該感恩 神的話語令人清醒

mjzz,
我個女同你個女一樣,都是中文唔好。我問過老師,她說:「以英文為主,初期怕有小朋友唔習慣全英文,可能講些少中文。習慣以後就會全英文。」所以你唔使擔心。
系呢,你幾時收到通知, 關於5月份個家長會架? 講D咩架?

BBChu,
我download 左SJC 本校刊睇過,佢地小學同幼稚園總共都是得兩三個外籍老師。唔知期他中國人老師是不是講Native English 呢?如果唔係,佢地邊度夠英文老師呀?個女山長水遠去讀,都是想學好D英文 ......

:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

我記得交Registration Fee時, 另外有張紙話五月一再交埋雜費既餘數.  我諗學校三,四月會再通知.

ThePooh
以我覺得, 一定係會以中國人老師用英文教學, 但老師係吾係講Native English就吾係好知.  正如我讀書時, 英文老師, 數學老師都吾係講Native English.  So what do you think?
‹ 上一主題|下一主題