用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 ...
樓主: PhilipKwok
go

對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 [複製鏈接]

Re: 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論

英俊的小兒, 多謝你意見!

唔知其他媽咪對荔枝角的幼兒園有無其他評價呢? THANKS SO MUCH!

VenusB

Candy_kent, G&M,

I share the same feeling as ShingShingMa. The teachers, headmaster, 'sum-sum' are kind and helpful and patient.  My son is classmate of ShingShing. He likes to go to school.  Today when my maid and my son arrive school, my son told the maid to leave and pick him up at 4pm. He does not speak very well (2yrs boy) but he already adapt to the school life and fel comfortable at school.   Moreover, he learns a lot of things for himself, tidy up his shoes (put to the right place), using spoon for dinner by himself, helping others, etc.

EF

Shing shing ma, I was busy so not check BK for some times.  BTW, will you join the parent meetings at school on Nov 20?

fffffffff

英俊的小兒:
     你好,看完你的信後,都好有同感,我係白田幼兒園的家長,佢近日攪到我好煩,我個小朋友4歲幾,以前很鍾意返學,反而升上中班後,朝朝早都話唔返學,有時夜晚都發惡夢,用左好多方法都冇佢符,有一次我問佢點解唔鍾意返學,佢話先生好惡,上英文堂時先生好惡咁叫佢大聲讀,先生又會係佢地食飯同午睡時好大力咁掟d書落地下同大力推跌d椅,好嘈!佢話好驚,事後我都有留意呢個先生返學放學時都完全冇笑容,其實以往我都很滿意呢間學校,但我就擔心究竟呢個先生點樣對d小朋友,佢會唔會整親d小朋友,所以我應該點樣做?駛唔駛轉校,因為如果佢無改善,就重有成年要捱架???????????????

英俊的小兒:
建議你同園長傾下,先生掟d書落地下同大力推跌d椅,會影響小朋友的心情。

各位好:

剛收到三聖通知我,十二月四日帶個女去面試,請問沒有家長都是?有沒有人知道面試要考些什麼,留意些什麼?
謝謝!

Supper2001718,
我也贊成你可以和園長瞭解更多有關事件,你也說小朋友以前很喜歡上學,而升班後有了環境上的轉變,以致產生異樣的反應,我相信沒有事情是難以解決的,不妨坦然面對,不要太悲觀呢!
super2001718 寫道:
英俊的小兒:
     你好,看完你的信後,都好有同感,我係白田幼兒園的家長,佢近日攪到我好煩,我個小朋友4歲幾,以前很鍾意返學,反而升上中班後,朝朝早都話唔返學,有時夜晚都發惡夢,用左好多方法都冇佢符,有一次我問佢點解唔鍾意返學,佢話先生好惡,上英文堂時先生好惡咁叫佢大聲讀,先生又會係佢地食飯同午睡時好大力咁掟d書落地下同大力推跌d椅,好嘈!佢話好驚,事後我都有留意呢個先生返學放學時都完全冇笑容,其實以往我都很滿意呢間學校,但我就擔心究竟呢個先生點樣對d小朋友,佢會唔會整親d小朋友,所以我應該點樣做?駛唔駛轉校,因為如果佢無改善,就重有成年要捱架???????????????

EF,
乜家長日唔係27號咩?我返去CHECK CHECK日期先......
不過無緊要啦!幾多號我都會去o既......lavender,你去唔去到呀?

*後記:我真係返工返到懵晒!家長日原來係20號......  不過我多數都會出現.   :wink:  :wink:
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

super2001718
我好明白你既心情,大家都係為人父母,係希望個細路快快樂樂讀書同成長啦,你同我一樣囉,又驚講出黎會對個細路唔好,唔講一樣對個細路唔好,都幾煩架,我估你果個先生同我呢個差唔多囉,但係我細路果間的先生係叫做特殊教師,所以我仲驚呀,我同你一樣,希望學校真係要檢討一下。

承承媽媽,

mug 唔係27號咩,我見通告話改咗27號喎,如果佢地唔改,照常20號既話,我就可以出席,但27號就唔得la,你幫我聽埋講咩呀,到時話返比我聽喎~~

早幾個星期﹝應該十月左右la~﹞我接囝囝放學,見到承承仲未走,我見先生抱住佢,因為佢喊到好可憐,承承唔係坐校車走既咩?佢e+返學返成點呀?

lavener & 承承媽媽
想同你地講聲我無比個女讀樂民啦,我轉左第二間既半日班,
我10月陪個女返學果時又係見倒承承喊

Tiffany,

你冇比你囡囡讀樂民la~~咁我囝囝未少咗個機會識你個可愛囡囡law~~你囡囡e+讀邊間半日班呀~~間學校好唔好呀???

lavender,
佢讀緊劍鳴,下午班。都係返左2個星期,應該ok掛。
係呢,你囝囝返樂民返成點呀?

Tiffany,

佢返樂民都幾好o掛,講野e+都好過未返學o個時,講野多咗law~~先生話男仔可能慢d喎,但係就話佢社交方面好,同d同學仔相處好好,尤其是同d女同學喎~~ 不過,問親佢返學今日學過咩,佢都好似失憶咁,咩都唔答,可能佢既表逹能力差啦~~

Almaz:

請問你幾時收到通知去面試呢 ? 是來信定來電呢 ?
我仲等緊佢地消息呀 ! 你有冇去那天的開放日呀 ? 覺得怎樣呢 ?

lavender,
你唔使問你個仔學乜啦!我有個朋友的兩個仔都係永遠唔會答佢嚮學校學咗乜o架!不過我都見我承承呢排無端端會做一d動作,又好似跳緊舞咁~~ :  : 所以我就知佢嚮學校學咗d o野......

係呀!我個仔因為佢唔係好肯去唔係自己課室的地方,所以佢上個月中開始無搭校車放學,要去其他課室等我時佢好唔習慣,咪喊囉!    不過依家都習慣咗啦!再加上又係自己班主任陪佢,就更加唔怕囉!上兩個禮拜,我去接佢時佢唔肯嚮(唔係自己個班房)課室玩玩具等我,寧願同佢個班主任一齊企門口站崗咁等,好好笑o架! :  :  :    
我呢排返緊一份短期替工,所以趕不及五點回到屋企樓下接佢,所以要自己去學校接佢放學囉!   
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

大家好呀

今日很開心呀,我個女入了保良局馮晴小學,不用煩再找學校了......    
努力~努力~

adad:

救世軍是經電郵通知我的.前兩天還致電給我問我是否去面試.我都有去開放日呀!一個字"正".你可以到 "http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=191780&forum=6#2787120"看看我的意見.你有沒有去看呀?你排第幾?我的no.是48.

Is the children find difficult in studying in a traditional primary school? The syllabus of Salvation Army is comparatively simple than those outside, they are quite more emphasis on project approach, phonics, and all other aspects.
Can anyone share this topic with me. Pls give some advise.

英俊的小兒:
我都好認同你的講法,如果唔可以直接向學校反映,咁可以向邊度反映呢?同總部講有冇用呀?其實我地依家可以做0既就只係盡量疏導我小朋友的情緒,因為我小朋友依家都仲係唔想返學,可能對個先生已經有咗陰影。我覺得除左園方要檢討之外,個先生自己都要反省下,究竟適唔適合做先生,一間學校裏面,有個別一兩個害群之馬,己經對小朋友造成好大影響咖啦!
‹ 上一主題|下一主題