用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫家長會
樓主: vvmakyy
go

金巴倫家長會 [複製鏈接]

Re: 想問金巴倫家長 - 新生註冊通知書一事

vvmakyy ,
我會交茶點費, 因我怕開學時小朋友會比較同人有分別之後會唔開心, 如自行安排, 學校方面亦會難安排d,
其實$1680除6個月, 都不算貴,  自己帶好傷腦筋!!!

vvmakyy,
妳有其他打算呀????

mickeywinnie3,

我唸我唔會交茶點費先, 因為我覺得幾貴, 唔係好值得, 初初我會自己帶d簡單的食物, 如: 餅乾, 芝士粒, 麵包, 蛋糕, 糖, 果汁, 維他奶...等, 始終自己先知道自己的仔女鍾意食d咩? 學校的食物未必日日都鍾意食, 如果到時我囡囡唔鍾意, 我先再訂翻茶點 (小朋友多數鍾意別人的食物), 到時先再算

vvmakyy

vvmakyy ,
咁妳有無問過學校是否可以隨時要番茶點都可以呀???
咁即是妳連杯仔都不訂呀?????

我之前已經問過學校是可以隨時訂番茶點都冇問題, 但書包, 餐盒, 茶杯...我會照訂, 因為自己帶食物都要用餐具, 而且有學校logo, 唔可以唔用架!

vvmakyy

vvmakyy ,
我明天到校註冊, 妳有無其他問題我可以順便幫妳問埋呀???
mickeywinnie

麻煩你幫我再確定學校茶點是否可以隨時再訂番, 請你明天通知我, 我星期三去註冊, 唔會返工, 唔該晒

vvmakyy

vvmakyy,
我剛剛註冊回來, 半小時內已走得, 我都無比茶點費, 咁校長話日後妳要番, 再同妳安排麻煩d 喎!! 但我都堅持說不需要, 咁佢話隨妳啦!! 至於校服我都堅持話要各一套先!! 佢話會不夠更換! 我也堅持不要!! 佢不會迫妳的, 妳只說明白就得!! 妳再有問題請再問我啦!!!

Thank you! 我昨晚同我老公講過, 佢話茶點始終都係跟學校方便d, 因為我要返工, 實際上沒有太多時間幫小朋友準備食物, 尤其是星期日去街後太晚回家, 但我始終都係覺得太貴, 所以我應該唔交茶點費先, 等第日再算,

你有冇買書包及餐具呀.....?  仲有, 點解你訂校服各一套咁少呀? 如果遇著下雨天, 校服好難乾, 點算? 你有冇買外套呀?

vvmakyy

vvmakyy ,
外套開學才可以買!  至於各一套校服因我仔仔之前讀書各一套都夠

學校安排的食物好似唔只乾糧, 好似還有粟米, 燒賣..., 最怕係小朋友到時唔鍾意食自己的食物, 往往覺得人地別人的食物好食d

vvmakyy

vvmakyy ,
我最怕是這樣, 算啦!!  到時開學後才再考慮!!
學校不會咁絕情的, 始終新來我

我都係咁話到時開學再算, 有咩消息, 到時大家再多多交流!  

vvmakyy

vvmakyy ,
係呀!!  我又唔信真的得我們是這樣 !!

vvmakyy ,
妳註冊返嚟未呀?? 有無特別嘢講呀???

我同你一樣都係訂校服各一套, 而且沒有交茶點費, 我話校服唔夠第日到時再訂, 校務處的人話出面沒得買, 到時返學校訂就會麻煩d, 而且到時再訂茶點都係一樣咁麻煩, 我話到時再算, 之後佢地好似唔係咁happy

你有冇睇過的餐具, 原來沒食物盒架, 我唸如果我地自己帶食物, 就要買番過細少的食物盒, 如果自己帶紙包飲品, 係咪唔使帶學校的杯呢?

vvmakyy

我同你一樣都係訂校服各一套, 而且沒有交茶點費, 我話校服唔夠第日到時再訂, 校務處的人話出面沒得買, 到時返學校訂就會麻煩d, 而且到時再訂茶點都係一樣咁麻煩, 我話到時再算, 之後佢地好似唔係咁happy

你有冇睇過的餐具, 原來沒食物盒架, 我唸如果我地自己帶食物, 就要買番過細少的食物盒, 如果自己帶紙包飲品, 係咪唔使帶學校的杯呢?

vvmakyy

vvmakyy
我唔知點解學校會唔高興,  我覺得選擇應有自由我明白學校僧唔方便, 但佢應開家長會解釋每項詳情,
唔好比我

vvmakyy,
我唔記得學校6 月再寄來的信關於什麼呢???
mickeywinnie

Mickeywinnie

我都唔記得啦! 不過學校話7月份會叫家長來學校訂講波鞋, 皮鞋, 可能還要取校服及交第一個月學費, 至於校車安排, 學校還未通知, 我希望學校一次過安排所有事, 唔使去咁多次, 太浪費時間

有冇其它家長知道呀

vvmakyy
‹ 上一主題|下一主題