用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Dear all,

netnet 都鍾意返學,昨日話俾我知"生生考試 唔駛返學"

聽到我一頭霧水,原來'新生考試'     

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Hello Sue^_^ :

我大仔今年K3, 兩年前同你一樣, 有著同樣的問題.

開學時, 每天要他選 happy or sad, 他總會選 sad, 其實不是他不喜歡上學, 只是他更愛與父母在一起, 所以上學時沒有父母在旁, 他總覺不安及不開心, 所以他希望父母能陪他返學.  但過幾個月後, 他一來已習慣自己返學, 二來亦與其他同學仔熟絡, 每天上學已改選happy.

起初我亦如你一樣, 經常問他老師有沒有要你帶甚麼回校? 他總答沒有或不知道.  漸漸連我自己都忘了問他, 直到差不多半年, 他突然話要帶一盆花回校, 那天送他回校, 他班主任見到他帶東西回校, 很高興的説 '卒之佢都記得帶了', 很明顯, 我小朋友是最後一個記得帶東西的人, 但並不代表他的成績不好, 相反, 他在校內的成績卻不俗.  其實開學時, 老師已對所有家長說, 每位小朋友不同, 所以總有早些或遲些才記得帶東西的, 這並不代表你的小朋友比較蠢, 比點時間給他們, 他們一定會做得到的.

今年, 我細仔亦在SC讀K1, 他開學已記得提我帶甚麼甚麼, 同樣是我的兒子, 在同樣的環境及教育下生活, 但情況各異.  因為兩個性格不同, 大仔文靜及不計較 (也可說沒有記性), 細仔較精靈 (相對較頑皮), 不過最重要是不要將自己的小朋友作比較, 你要比點信心給你的小朋友, 因為他是你的寶貝.  不用太緊張要去轉校, SC確實是一間很好的學校, 你小朋友所學到的東西, 慢慢會出現在你眼前.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

JaniceYiu,

係呀, 我同janice講"個日我同你影左相呀, 你返屋企幫我比媽咪啦", 佢仲即刻搵judy添, 唔通friend左好多   

All Mami,
d相係我在學校同佢地影架, 我今日問左老師, 佢話學校有人同個期生日o既主角影相, 如果有小朋友係今期生日, 可以試下學校有無得比你地 但我個班o既miss話佢自己就無同佢地影   

HelenPoPo,

netnet都識得講呀    , 我個囡聽日唔使返學佢都唔知

HelenPoPo 寫道:
Dear all,

netnet 都鍾意返學,昨日話俾我知"生生考試 唔駛返學"

Sue:
我都覺得係, 暫時唔好再問佢鍾唔鍾意返學, 佢可能將父母同學校比較, 佢當然揀同父母一齊! 所以比d時間佢啦, 到佢完全適應就唔怕佢唔鍾意o架喇!

alanchoi:
Alan輯相影得好自然o咼! 唔錯!

chingyu:
終於睇到Alicia張靚相喇!  
有關旅行資料:
茶點: 自備
衣著: 運動服, 佩帶名牌, 可戴帽
集合地點: 課室
時間: 18/11, 1:15pm
回程: 4:15pm 抵校
有乜問題妳再call我啦!  

HeiHeiMa,
我有幫Thomas整個獎勵計劃, 佢偶有好表現就蓋1個印花, 儲夠10個印花就可以買一份小禮物, 今次英文對答既表現巳經蓋咗1個印花作鼓勵, 佢同自己set咗個目標, 就係30個印花換去1次狄士尼樂園喎.    
仲有Thomas都係11月18日去旅行, 不過係上午.

Hi TSLiu,

呢個獎勵計劃又幾好wor!等我又試下先!你係咪買本簿仔stamp呀?

TSLiu 寫道:
我有幫Thomas整個獎勵計劃, 佢偶有好表現就蓋1個印花, 儲夠10個印花就可以買一份小禮物, 今次英文對答既表現巳經蓋咗1個印花作鼓勵, 佢同自己set咗個目標, 就係30個印花換去1次狄士尼樂園喎.    

cherriemama,
我用張A4紙劃個table貼係鞋柜外面, 張紙上面一行劃十個正方型格仔, 可以劃好多行, 每次佢自己蓋一個落張紙, 一個蓋係手仔, 特別開心.      

看見bk討論區有關明天sc interview, 想起去年interview的情景,好快又一年啦﹗cherriemama, 記得明天放假,唔好好似上次同左個女落街吹風﹗哈﹗
TSLiu,
昨晚sarah突然話識左隔離班的一個男仔,話佢做王子做得好好, 跟著話thomas又好好(突然記起thomas),然後話:點算呢?揀邊個做王子好呢?       我當然告訴她:個個都玩下先,認識下先,慢慢揀啦﹗    

sumyinmama

Hi TSLiu,
Thanks!我會參考下!

Hi sumyinmama,
多謝提醒!聽日帶Cherrie去迪士尼玩,所以一定唔會好次上次咁懞la!

sumyinmama 寫道:
看見bk討論區有關明天sc interview, 想起去年interview的情景,好快又一年啦﹗cherriemama, 記得明天放假,唔好好似上次同左個女落街吹風﹗哈﹗

sumyinmama

TSLiu:
我都有做呢個表, 而家已經完成第2個喇! 係上3P課程時教o既! 目的係改善不適當行為, 都頗有效o架!
Thomas咁叻仔, 30個好easy o者!

sumyinmama:
Sarah咁靚女, 大個仲有排揀呀!  

我知道o架.  呢輯係呢間Studio新開時幫Alan影的.
我無諗過佢地影得咁好咁自然o架.
cherriemama 寫道:
Hi alanchoi,

我見Alan d相俾人做o左生招牌呀!你知唔知呀?

HeiHeima,
係呀, 佢地影得好自然好溫馨.

My boss Daniel 話 next week 帶 policeman圖片, 好似好多班都係Monday先叫帶野, 但Daniel班係 Friday, 所以我成日都唔知佢堅定流, 佢呢期又有新作喇, 成日爭住接電話, 然後講, "Hello, this is the police." 如果有次係Ms. Yiu打黎就好笑喇.

danielboy:
會唔會係佢果班大仔多?
Anson個Ms話如果放長假多數星期一先講, 驚佢o地唔記得o咼!
呢期個topic又o岩晒Daniel, 一定好留心上堂!

羨慕死人﹗玩得開心d啦﹗

heiheima,
    哈﹗sarah 剛剛說她又鐘意左班裡另一男仔,咁花心點算﹗

sumyinmama  

Cherriemama,
Pls share after you go to Disneyland.  We will go on Nov 20th.  Heee... give us some tips..

TSLiu and HeiHeiMa,
Now I can conclude that the good performance of kids is mainly because of wonderful moms as you both.  I will follow what you suggested immediately.

Sumyinmama,
ha.. Sarah broke many boys' hearts...did you do the same when you were young?

HeiHeiMa,
Thanks a lot for your info.  However, I took all my annual leaves already.  It will be too expensive to take one more day or even half day leave.  It is really headache.  I am in a dilemma.       

HeiHeiMa,
唔知Daniel班d小朋友幾大架, 但佢班人數眾多 (20人), 係最多人既一班, 所以應該係大仔多先攪得掂.

sumyinmama,
一日未嫁都有權選擇, 我支持Sarah架.

sumyinmama:
Sarah仲咁細, 妳都唔想佢咁快揀定一個啦! 有得揀緊係慢慢揀! 到時揀個至好o既先比妳呢個外母過目o麻!  

chingyu:
咁Daddy/婆婆得唔得閒陪Alicia去?

報料:
1) 故事 ~ "Biff & Chip" (關於key)
2) 重溫教過o既中文字
3) 唱"消防員"
4) 教"M"/"m" sound

HelenPoPo 寫道:
Dear all,

netnet 真係叻,知道聽日唔使返學。我問WaiWai聽日使唔使返學,佢話要,重話係ms. lee叫佢返

hi 迪迪洛洛媽媽,

你大仔仔讀K3,每日上英文科的時間有幾長?普通話一星期有幾多堂呀?

vivikay
‹ 上一主題|下一主題