用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園-Nursery
樓主: 樂樂豬
go

劍鳴幼稚園-Nursery [複製鏈接]

Re: 劍鳴幼稚園-Nursery

elysemama, 妤妤,

我諗小朋友足3yrs Graceful X先會收, 不過包堂的話, 或者可以報定名, 唔駛担心唔夠人, 因為我仲有幾個friend(都係讀緊或之前讀緊km)都有興趣, 最緊要同中心要到個好的時段同優惠.    因為以cooking 來說, 佢口碑好好.

我而家仲諗緊同唔同心心番km 讀埋pre-nursery, 因為呢幾個月好感恩, 未病過呀, 我好怕佢唔舒服, 因為心心好硬, 咩方法都唔肯食葯, 我怕一番學又病番呢!   

但若唔同佢番學, 我又要搵英文班俾佢番, 有咩好介紹呢?
咁巧妤係邊度上英語會話?

妤妤,

你星期六個音樂班上完未? 聽講香兒4yrs前的班都係    要參加就4yrs後, 但係睇下係邊個老師教.

我唔o係TL /栢X/ 葉X 上音樂堂, 我上音樂堂都係同KM的同學仔一齊包堂的, 因為個導師係教開其中一個同學仔哥哥琴, 所以先認識這個導師. 坦白說個MISS教得好有心機, 好多料, 小朋友上堂好開心, 唔悶, 成日跳舞, 但媽咪都要勤力同仔女溫習先得, 地方就細D, 因為佢教學的地方同屋企相連, 好住家feel.

我之前見人講話栢x好過TL, 但啱啱有朋友包堂栢X, 話覺得好悶, 小朋友無得郁, 要買的用品又頗貴. 咁我見心心而家番得開心, 又鍾意呢個導師, 所以都會continue同佢番.   

另外, comment 比較好間drama要讀k1先報得, 不過地點唔太就腳, 但係3yrs後可以當短期課程學下都得, 鍾意既又可以繼續學. 到時若收到佢寄來的資料, 再同你地share, 睇下夾唔夾到時間一齊讀.   

Yammie
我去東山真係幾遠架,但佢勝在仲意去又得,有事唔去都得,總之係限期內用完咁多個鐘就得,真係好吸引架 因為有時自己唔得閒,咁樣唔去都唔晒錢
請問你地囝囝囡囡依家係邊度讀緊D乜?有冇好介紹?
之前韜韜上過CMT的話劇,但都係唱下歌做下運動咁,係後期有D戲劇元素,好左D,但係我個囝係個堂周圍走,所以都係停左,依家暫時乜都冇學,諗緊趁呢2個月去多D地方玩,遲D暑假熱時先同佢玩多D室內活動
短期內可能會去長隆或祈福農莊,唔知大家有冇興趣?可以一齊去,有伴 (2日1夜,多SAT AND SUN)
而K1?其實依架都係15/16緊,今日我老公話唔好諗咁多啦,讀返KM,可能佢都覺得個仔讀左KM後,真係叻左好多,而且好肯嘗試自己用英文交談,同elyse相反係,佢有時唔識講會以為"咩"少少音,就係英文 .
前幾日唔知點解講起BEE採蜜,我話BEE係用個嘴採蜜架,點知韜韜好正經地指正我:"BEE唔係用嘴,係用腳架"講完仲要大力地扯起自己雙腳示範, 乜唔係用嘴咩,我知蝴蝶有吸管,係用嘴,但BEE有嗎?    因為我地從來都冇同個仔講過BEE,所以我諗應該係學校教,咁都幾深喎 : 不過我諗係佢記錯左,應該係用腳沾花粉,都係用嘴吸呱
上次聽個講座,佢地都話km深,但名氣唔夠sc kv,
我諗如果km深,但阿囝又跟到,咁對佢升學應有幫助,只係我暫時仲未知有邊間津小好?(想叩門)因為我想細佬都可以同阿哥一起,咁津小會係最保障.(細佬個年個出生rate超高)而譚歐入陳守仁真係好高,所以好煩呀 :-x

Yammie

你有好多 ECA 資料呀, 可唔可 join 埋上音樂堂

我剛報咗 5, 6 月係大力上 swimming course, 想妤妤習慣游水, 希望身體會好 d.

有咩好 course 預埋我呀
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

Hi, 妤妤,

我原本都有打算幫巧妤報Summer既swimming course, 但又怕巧妤唔識聽教練話, 所以唸住今年都係自己帶佢落泳池玩多D, 等佢鍾意玩水, 出年3.5歳或會找私人教練.

妤妤5月開始上游泳班後, 你上分享下佢表現同反應丫

Hi, Yammie,

英文班 <-- 我想搵私人教授, 最好係4個小朋友組一班, 同小朋友講故事、玩遊戲、朗讀英詩、等; 聨絡緊一個以前係wall-street做教師既朋友(不太熟 ) 睇下有人無介紹, 不過話時話, 佢話幫我留意, 留意左成個月都未覆, 我都可能要再搵其它途徑 :-|  咁你有無idea呀? 有無唸過返英語playgroup?

Yammie, elysemama

我睇緊 Kids Gallery, 唔知好唔好 東山我都有考慮過, 但地點好唔方面
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

elysemama

日本嘢你是否好熟 我想 7月初去東京自由行, 有咩食, 住, 玩, shopping, 又平又靚地方可介紹

妤妤,

一D都唔算熟    不過覺得日本好乾淨、風景美, 是個理想既旅遊地點!! 如果帶細既小朋友出門, 日本更是不二之選   7月初係shopping既好時機, 因為日本係逢1月、7月大減價架

你會唔會想住民宿、還是買package (機票+酒店), 如果住民宿, 有間平價、台湾人開既, 你可以click here 睇一睇; 不過我未住過, 但朋友既comment唔錯, 酒店既話, 我 highly recommend 呢間, good location and nice view, 如果單book酒店會較貴, 你睇下買package會唔會抵D; 又戓者如果你只係兩公婆去, 可以考慮下business hotel, 亦有朋友推薦呢間, 你慢慢參詳下啦!!  係戸外旅行版攞下料, 個道大把旅行專家

你會帶埋妤妤去嗎 :wink:

elysemama

Thank you for your info, 間酒店都幾貴, 好似冇 package 係呢間, 我再揾吓先. 住民宿好唔好, 我從未 plan 過自由行, 唔知點 plan

我當然會同妤妤去啦, 我唔捨得拋低佢

行程有咩建議, 邊間食魚生, 拉麵好食, 諗吓都好開心

妤妤,

所以"未出發、先興奮"呢句slogan, 真係好貼切

同妤妤去, 一定唔少得 Tokyo Disneyland、上野動物園, 妤妤鍾唔鍾意sanrio既character架, 如果鍾意, 可以走訪埋呢度; 如果想着下和式浴衣, 可以去台場附近個個人造温泉, 一時之間我唔記得左個名, 記得再話過你知 你唸住去幾多日呀? 如果去7日, 可以考慮2日1夜去箱根 因為其實東京好繁忙, 好難有relax既感覺, 不過shopping就一流

好"sin-mo"呀    

仲有7月份日本有好多地方會放煙花, 好有氣氛架!! 我幫你search下丫

妤妤,

我揾到啦!! --> 大江戶溫泉物語   

--> 全国花火大会 (2007年的日程好似未出)   

030316,

而家去番禺長隆或者會好多蚊喎, 你地野唔野蚊?

我都知km課程深, 小朋友handle到都幾好, 但我怕佢多功課, 所以都未諗掂.

咁你係東山學緊咩? 學得好嗎? 價錢大約幾多? 由金鐘mtr出方便嘛?

妤妤,

音樂堂剛開始上第2個課程, 意即小朋友已分辨到d, m兩個音, 同埋我地自組o個班暫時已有6個, 所以若想參加, 可能要再自組或睇下導師有無另一個時段係咁上下年紀的小朋友會較好.

我都有打算幫心心報大力, o係九龍灣展貿上嗎?

可以同埋妤妤去東京, 肯定買野唔停得手呀!
   咁公公咪好悶!    你同elysemama就好啦, 先生肯一齊去日本東京玩同shopping, 我先生唔肯去, 話我地買野時佢好悶, 睇小朋友野佢又無興趣喎! :tongue:    

kids gallery 口碑幾好架! 我同心心上過一堂, 但心心哭到不得了, 原來堂上有個長滿鬍鬚既阿sir, 心心唔鍾意佢, 所以無繼續番!

elysemama,

私人都好呀, 1對4, 不過幾個小朋友要住得近先方便喎!

ELYSEMAMA
如果係搵私人補習,我都有興趣喎,
因為我有2個BB,如果出去學真係同請個私人差唔多
你地係想搵點樣的老師?
如果係,大家可JOIN埋一齊,但我諗只可以係我大仔一起了,
但地點都要考慮下
我有朋友佢係做補習介紹中心,幫我留意緊

HappyYammie
我始終覺得小孩係一塊海綿,你給多少就有多少,
我個仔剛開學都好抗拒做功課,
但依家日日都嚷著要做功課,(暫時
因為仲未寫字)
咁你有冇諗住邊間?
不過我仲未問過K班的老師是否如今年的N班老師一樣調動,唔知大家有咩意見?

我係東山都係學英文,幾好,但只去了幾堂,想轉其他語言

我未諗蚊患問題添

妤妤
大力?我都有考慮過,因近我 但是否親子?如果係我同個仔去,我又唔落水,我個仔一定唔肯.佢同我一齊,會變成小BB咁   :

妤妤,

我同石爸剛剛上月底去咗東京, 都有少少資料.  有一間sushi 好正, 但係花唔少時間排隊!  呢間係我d日本同事介紹ka!

邊個有興趣就比個email address 我啦!

個次我地食咗約$200/人, 但如果係香港食, 估要$600/人, 記得要食crab膏沙律, 唸起又想食 ^_^
妤妤 寫道:
elysemama

日本嘢你是否好熟 我想 7月初去東京自由行, 有咩食, 住, 玩, shopping, 又平又靚地方可介紹

有咩都預埋我呀

大力現時未到 summer 係冇親子班, 要佢自己落水, 我諗妤妤一定捉實我,   到 cc 吓, 我係好大胆一試

Yammie

你幫吓問你音樂老師有冇時間, 大家有冇興趣一齊 join.

elysemama

好多謝你的資料, 但如果去浸温泉, 咪冇人睇住妤妤 law, 佢應該仲未去得浸 wow

Hi, 妤妤,

音樂 : 當然有興趣啦! Yammie, 可唔可以幫我地問下你地而家個音樂導師有無空檔可以組新班??   

妤妤,

係喎! 唔記得左妤妤未浸得温泉, 我上次都有帶巧妤去見識, 不過佢止於大浴場, 同埋上次我成家人去, 巧妤係大浴場洗完澡, 有人幫我照顧佢, 上次我係仙台+東京, 係仙台浸足3晩温泉, 頭2晩巧妤係大浴場都喊, 到第3晩至接受

如果你老公想浸下, 你地都可以去, 因為大江戸有室外浸脚, 可穿日本浴衣, 不過你只可以同妤妤去大浴場洗澡, 你就無得浸温泉了  

030316, Yammie,

搵私人教授係好, 可以小班, 同埋多D對話機會, 又flexibleD, 不過人選、地點還在物色中, 大家保持聯絡丫

‹ 上一主題|下一主題