用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

我都明白的. 不如你俾仔仔上下小組先啦.. 咁可能會好d 呀.. 等佢有得玩啦.. 而家仲細呀.. 慢慢來啦... 我地俾左好多時間我仔仔呀.

原文章由 ClaraSham 於 08-4-29 17:04 發表
ceci,

今朝上完第三堂,再同治療師傾完,我決定暫停一段時間先,因為囝囝今次不單只坐唔定+發脾氣,仲喊得極淒涼,好似好驚嗰度的環境及姑娘,希望停一段時間,讓佢凋淡記憶才繼續上堂。

我會比佢試吓去基督教服務處,因之前我hold ...

Reiki

我係搵朋友幫忙, 搭上搭的幫我排左個期去見的, 如果你係 full time mama, 你anytime 去健康院, 之后同駐院既醫生講, request 佢寫紙比你去約政府的兒科醫生就ok, 因為佢地幫到既, 就只係甘多, 我只係save 左去健康院果part, 因為排政府既兒科都要等一個月.

語言治療—>我都同d 專業傾過, 呢部份over 2 years 之后再處理也沒有問題, 如果你小朋友係 below 2 years, 就不用太擔心, 我有個朋友, 佢既小朋友around 2 years 既時候, 都唔講既, 佢帶左小朋友去做 training, 同樣, training 之前會再為小朋友做一個深入d, 專d 既評估, 當時 trainer 覺得佢係冇問題既, 只係時間既問題, 最后, 由為大人既要求, 都做左3堂就冇再上, 依家3 years 拉, 日日同佢駁咀.

另外, weiwa 提過, 耀能都有得做評估, 不過, 就no report, 但會平d, 如果你覺得真係有需要, 可以先安排一些private training, 當然拉, training 只係1個小時, 最重要係父母要每日都幫佢做. 所以上 training 最好有父母是旦一個去, 一定要學, 之后在家中多做.

好好的面對. 我都在學習中.

協康同基督教服務處都有得做,但做評估個d係幼兒導師,所以冇black and white既report,大概是$350-600
個report做黎了解小童情況,方便之後的幼兒訓練,當然你只做評估唔做訓練也可以,但多數都做埋的

原文章由 kennistong 於 08-4-30 09:40 發表
另外, weiwa 提過, 耀能都有得做評估, 不過, 就no report, 但會平d, 如果你覺得真係有需要, 可以先安排一些private training, 當然拉, training 只係1個小時, 最重要係父母要每日都幫佢做. 所以上 training 最好有父母是旦一個去, 一定要學, 之后在家中多做.

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-4-30 12:39 編輯 ]
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我今日去咗健康院, 見醫生要再約下個月,姑娘話醫生做完評估後,才寫紙去兒童智力體能中心。 咁應該request寫紙見政府兒科醫生定智能中心呢? 我間健康院個駐院醫生向來都不太好。我怕佢怕麻煩唔寫紙唧。
耀能都已send了form,但冇人通知我點喎!

原文章由 kennistong 於 08-4-30 09:40 發表
Reiki

我係搵朋友幫忙, 搭上搭的幫我排左個期去見的, 如果你係 full time mama, 你anytime 去健康院, 之后同駐院既醫生講, request 佢寫紙比你去約政府的兒科醫生就ok, 因為佢地幫到既, 就只係甘多, 我只係save 左 ...

原文章由 Reiki 於 08-4-30 22:45 發表
我今日去咗健康院, 見醫生要再約下個月,姑娘話醫生做完評估後,才寫紙去兒童智力體能中心。 咁應該request寫紙見政府兒科醫生定 呢? 我間健康院個駐院醫生向來都不太好。我怕佢怕麻煩唔寫紙唧。
耀能都已send ...

Reiki

如果要再等, 到時直接叫佢寫紙智能中心, 政府呢D 低能野, 真係靠唔住.
你有冇打去問佢有冇收到form, 其實有好多時, 佢地係唔多主動, 而且一定係你緊張過佢, 所以都係自己緊張D 去追下拉!

另外, 對呢D 非弁利既, 唔好甘大expectation, 因為我send 左甘多間, 只係得協康有消息, 可能係佢地係主做呢D野拉。 

請問有冇b因為染色體出現47, XYY而導致發展遲緩呢?

危急case, 如有請回覆,謝謝幫忙

Reiki,

其實不一定要找健康院醫生才可refer去兒童智力體能中心的,只要找一個註冊西e寫referral letter便可即刻去兒童智力體能中心排期(我個間電話排期也可),便免卻了要約見健康院醫生,又要醫生做完評估後,才寫紙去的時間!

我今日去咗健康院, 見醫生要再約下個月,姑娘話醫生做完評估後,才寫紙去兒童智力體能中心。 咁應該request寫紙見政府兒科醫生定智能中心呢? 我間健康院個駐院醫生向來都不太好。我怕佢怕麻煩唔寫紙唧。
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

其實不一定要健康院醫生才可寫紙去兒童智力體能中心做評估的,只要是註冊西e便可寫referral letter去的!咁樣便可免卻了要約健康院醫生的時間,亦唔使醫生做完評估後,才寫紙去!而且可以電話排期(我個間可以,唔知其他是否一樣)
希望可以幫到你

原文章由 weiwai 於 08-5-1 00:29 發表
其實不一定要健康院醫生才可寫紙去兒童智力體能中心做評估的,只要是註冊西e便可寫referral letter去的!咁樣便可免卻了要約健康院醫生的時間,亦唔使醫生做完評估後,才寫紙去!而且可以電話排期(我個間可以,唔知其他是否一樣 ...

weiwai

我那間都可以打電話去排期. 不用親身去.

請問你幾時開始排,有冇話要幾耐? 姑娘話6星期就有得見姑娘,但之後又要等見醫生。
我而家排咗另一度,個姑娘話仲耐,好煩。

原文章由 weiwai 於 08-5-1 00:29 發表
其實不一定要健康院醫生才可寫紙去兒童智力體能中心做評估的,只要是註冊西e便可寫referral letter去的!咁樣便可免卻了要約健康院醫生的時間,亦唔使醫生做完評估後,才寫紙去!而且可以電話排期(我個間可以,唔知其他是否一樣 ...

我打去排時,佢地話等3星期見姑娘,見姑娘時交referral letter,見完要等4-6個月先見評估e生。結果我等左2個月就有得見!
你排緊邊到見呀?
原文章由 Reiki 於 08-5-9 00:51 發表
請問你幾時開始排,有冇話要幾耐? 姑娘話6星期就有得見姑娘,但之後又要等見醫生。
我而家排咗另一度,個姑娘話仲耐,好煩。

KwanLui

你呀仔做左評估未呀?

原文章由 KwanLui 於 08-4-16 12:42 發表

HI Wei Wai,

11/04 我兒科e生再寫多次refer letter, 叫我fax 去 CAC追
because 佢都認為冇理由18個月等, 要等15個月先可做
assertment.

終於15/04CAC姑娘打黎, 又問長又問短......我咪誇張D禁講
LAW, 冇辨法. 跟 ...

hi weiwai!

原文章由 weiwai 於 08-5-17 14:29 發表
KwanLui

你呀仔做左評估未呀?

weiwai,

協康條link 呀! [email=http://www.heephong.org/chi/acti ... php?id_postitem=788]http://www.heephong.org/chi/activity/child_activity.php?id_postitem=788[/email]

原文章由 Meisuen 於 08-5-21 23:16 發表
hi weiwai!

原文章由 weiwai 於 08-5-17 14:29 發表
KwanLui

你呀仔做左評估未呀?

Hi Weiwai,

做左la, E生所講既同我地預期左吾多. Baby speech or 認知
delay左9個月, 大小肌正常, E生評估完問我地有咩睇法OR想得到D咩幫助. 我咪話我有上網睇関於Auttism, feel到baby係maginal, doctor agrees 我所講, 根據3方面(i forget which aspect), 我baby似乎係樣樣margin位, then 佢介紹about (E) (I) &(S) 位, 佢話有D BABY 1,2歲可以確診because 佢地病徵明顯.....

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-5-22 15:00 編輯 ]

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 14:49 發表

Hi Weiwai,

做左la, E生所講既同我地預期左吾多. Baby speech or 認知
delay左9個月, 大小肌正, E生評估完問我地有咩睇法OR想得到D咩幫助. 我咪話我有上網睇関於Auttism, feel到baby係maginal, doctor agrees 我 ...

我問E 生有咩comment, 佢就話 (s)位最全面, 佢知有D
parents 吾接受, but for me & my husband, 幫到baby既我地都会try, 況且D 所謂 (S) or (E) 位全都都要等1年半載, may be
baby到時都有improvement. 可以吾使 (當然係我postive既諗法). C6又話吾使$ (相對PRIVATE TRAINING 平好多)咪照排
LAW.

BUT 我就会HELP BABY 9月轉校讀 (N1), 而家個間START
FROM APRIL 係國際校 (雙語) - 絕對NOT SUITABLE FOR 我地D遲緩B, and then looking for some special training course (現已2星期上一次heep hong 的ST), 有D Mammy話Step 呢間OK喎, 又想試下, 我絕對相信密集式Training is good for baby. 另外, 每日放工又花多d時間响baby到law.

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-5-22 15:03 編輯 ]

你地真係好接受到s 位呀... 真係好啦.. 希望到時你仔仔唔駛讀啦.

我仔仔都排緊s 位同e 位, 我諗要等到09年先有位啦. 密集式訓練真係有用的. 我仔仔返緊樂天的. 都唔錯的.

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 14:59 發表

我問E 生有咩comment, 佢就話 (s)位最全面, 佢知有D
parents 吾接受, but for me & my husband, 幫到baby既我地都会try, 況且D 所謂 (S) or (E) 位全都都要等1年半載, may be
baby到時都有improvement. 可以吾使  ...

原文章由 cecilau 於 08-5-22 15:51 發表
你地真係好接受到s 位呀... 真係好啦.. 希望到時你仔仔唔駛讀啦.

我仔仔都排緊s 位同e 位, 我諗要等到09年先有位啦. 密集式訓練真係有用的. 我仔仔返緊樂天的. 都唔錯的.

...

Hi Cecilau,

冇得吾接受, E生話齋, 如BABY讀讀下S位有進步, 冇人会逼我地留低. 況且再出去揾D C家幼稚園我想都吾難 (MAY BE 学費貴d啫).

我都想問下樂天係咪=Joyful classroom, 我上佢地web-site, 冇show 地址既??! 你覺得佢地教得好吾好呢, 吾 該你比d
comment 吖!

Thanks

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-5-22 16:37 編輯 ]

咁又係呀... 我都希望我仔仔讀一排intenvise training 再入返幼稚園, 咁就會好好多啦.

係joyful classroom 呀. 我覺得姑娘好有心機教小朋友呀. 我仔仔返左2個月, 都有進步呀. 不過講野都係慢.

佢地有地址呀:=
九龍油麻地茂林街2號雅達行4樓及5樓

你係唔係住hk side的? 你可以坐102去呀.

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 16:32 發表

Hi Cecilau,

冇得吾接受, E生話齋, 如BABY讀讀下S位有進步, 冇人会逼我地留低. 況且再出去揾D C家幼稚園我想都吾難 (MAY BE 学費貴d啫).

我都想問下樂天係咪=Joyful classroom, 我上佢地web-site, 冇show 地址既 ...
‹ 上一主題|下一主題