用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
樓主: 147258
go

sjc chatroom [複製鏈接]

Re: sjc chatroom

乜你地咁認真架。我所講既叫做〞理想〞。話明〞理想〞,更系可以天馬行空架啦。
我都知乜野叫做現實,總是與理想相反o個隻  arr ma。
我問你地既〞理想〞呀!諗下啦,好開心架。     
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

BBChu,
政府派位你會揀邊間呀?
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

ThePooh
係吾係做果行d人, 待別多野想     
如果諗返轉頭, 想當年我自己都想讀瑪利諾.

收到風, 今年sjc k1收60人, 開4班.

o下收咁少,即是15人一班。好事。
但點解呀?發生咩事呀?咁多人報名,又未聽過有人講話唔收。會唔會D人收左都唔讀呀?

15 人班又唔錯.
小學的問題真係幾頭痛.

我當然都會參加政府派位.  sjc 可以做back up
如派唔好. 都會直上.

而家都唔見sjc 開了學果個topic.
好想知道 而家sjc d 家長是否和開學當初一樣咁滿意學校.

因為個人覺得開學時大多數老師和學校是會多d 關心學生. 不知道過了一個學期. sjc d 家長是否一樣滿意呢 ?

希望有人講下啦. tks

Hi, I will also let my daughter go to SJC.  But I aim't good in typing "Chinese".  Hope you don't mind I type in English.

I asked the school and they told me that the class would be around 2x kids but it will be divided into groups.  So some sessions such as singing and outdoor playing will be carried out with the whole class, other sessions such as reading story and teaching will mainly be carried out by individual group.  

Can any existing SJC parent share your experience with us?  Good and bad comments are welcome.

Mau Mau
囡囡最愛作弄我,叫我"貓貓 哈!哈!哈!"

上個星期六剛剛去左sjc同仔仔in後備生,D老師好nice.
希望佢地真係收阿仔la,等我可以成為你地的一份子啦!
如果真係收左,SJC會係我的First Choice,其他的我唔諗lu

JB, 咁你有冇後備定另一d學校呀? 我都希望你bb可以join SJC啦, 想問下你去面試時多唔多人呀? 另外佢地有冇話幾時覆有冇位?
我們應該感恩 神的話語令人清醒

mjzz,

仲有崇真已交了留位費,因為佢同sjc 一樣K2K3都是返全日,會適合我這個在職媽咪。
當日interview都有成廿多個小朋友,好熱鬧。
三月頭會通知喎,有個媽咪話佢都報埋根德後備。

有D唔妥喎。SJC 咁多人in, 幾附所有in 既人都話收,佢又咁少班,點解依家接受interview?

THE POOH :
現在 INTERVIEW 的只屬於 "後備生" . 即如有人放棄學位, 便由 "後備生" 補上.
悠悠媽咪

我都有朋友星期六in完, 老師話俾佢聽11月時都有300幾人interview, 而今次interview會吾會係for後備生呢? 我諗要等今次interview出結果(accept or waiting)先知la.

悠悠媽咪
好耐無見啦!  妳小朋友在學校近況點呀?

I have called the school some weeks after the registration date to check if any successful candidate did not take the offer. They told me "得幾個考生冇黎註冊咋 ......" If she is telling the truth, I guess the seats for 備取生 will not be many.

幾日冇上BK原來咁熱鬧啦!

我諗真係冇可能全部收得晒! 因為都真係好多人IN, 而我之前係BK都見有人係唔收喎. 至於係BK呢度好似個個都收, 我諗係咁啱.

JB,

祝你囝囝可以入到SJC.

悠悠媽咪,

係喎! 我都想你小朋友近況如何?

HI, DEAR 新幹線 & BB CHU
hehe ! long time no see la! 上次我想發言時,  部電腦down 了, 唔比我寫 ! 咁我咪走 lor!  woh ..........
現在女女坐的校車,  都貼有招生通告,  但我已看過很多次. 通告只列明 "招收後備生" .  所以,  我估係有人放棄學位, 才由 "後備生" 補上吧 !
至於 - 我女女在校近況, 就係三月份又要測驗 lor! 而且, 剛剛下學期開始不久, 但課程我本人又覺得深左 ! 上星期, 英文教左 : teacher, doctor, farmer, nurse, waiter. 於 1/3 星期一便要默這些生字了.  同時, 現在已識 (寫&串) 自己的英文全名. 數學就開始教 even numbers 及 加數 ! 在英文方面, 女女都算跟得到, 但數學, 她就比較弱. 可能她係細 b,對於數學--加數的概念, 就比較難明一點吧 !

三月尾,  學校會有運動會 . 在深水步運動場舉行. HEHE! 上年我女女好勁呀 ! (比我認一次叻吧) 嬴左三個獎牌呀 (金, 銀, 銅各一個) 係我出乎意料之外 !

悠悠媽咪

Sorry, 我冇睇前文,追唔返潻。
悠悠媽咪,
你女女讀幾年班呀?讀邊間呀?

HI, THE POOH
我女女讀 SJC , K2 了!
悠悠媽咪

悠悠媽咪,

真係好久無見, 好開心又可以見到妳的分享! 妳個女的運動又真係幾勁喎!

佢幾年班? K2 / K3? 妳囡囡有無返課外活動(校內)? 有無好提意?

HI, lv
因為我女女好頑皮, 成日都唔停架 ! 你叫佢跑跑跳跳, 真係開正佢個瓣啦 !(hehe, 失禮晒) !
我女女現在 K2 啦 ! 校內的課外活動冇參加, 因為逢星期五我女女要去學溜冰, 如參加校內的課外活動, 就會趕唔到去學溜冰. 但下學期的課外活動, 我好想參加的, 因為今次有 "費物環保". 我想讓女女學習到不要浪費. 只可惜時間趕不到吧 !
悠悠媽咪
‹ 上一主題|下一主題