用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

Hello, 兩位媽咪 - AGNESNG & Joey媽媽

那麼..........你們所說的專注力藥是否Ritaline?

如果我猜對的話。可能你們巳經很熟識及知道
Ritaline的情況。但...如果你們不太了解,可以參考一下

<専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站>

12-06-2006  13:16  & 13:06 板面放過關於
ritaline & concerta的詳細資料
Melody :sleep:

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

Hi HelloMelody2007,

學名: Methylphenidate (哌醋甲酯)  

商品牌子名: Concerta (專注達)

HelloMelody2007 寫道:
Hello, 兩位媽咪 - AGNESNG & Joey媽媽

那麼..........你們所說的專注力藥是否Ritaline?

如果我猜對的話。可能你們巳經很熟識及知道
Ritaline的情況。但...如果你們不太了解,可以參考一下

<専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站>

12-06-2006  13:16  & 13:06 板面放過關於
ritaline & concerta的詳細資料

AGNESNG & joey 媽媽

我的鄰居仔仔有mild ADHD,他現年五年級,
吃了 Concerta (專注達)都有2年。吃了之後定了好多,
還每次考試都考第一,取了某科國際金獎。媽媽好開心!
媽媽都說concerta幫他不少。concerta是
比ritaline新,可以維持12小時。所以他選擇
concerta,我有時見她的小朋友無咩神氣,媽媽
說服藥期間,他沒有胃口和無咩神氣,但很專注。
我有時聽到她成晚上十一,十二點教仔。媽媽說
藥氣過後,就打回原形,她好勞氣。

Melody :sleep:

好多謝你嘅資料,我都希望佢專注好d.

吃了 Concerta (專注達)都有2年。吃了之後定了好多,

joey

我家有‘輕輕鬆松學鋼琴 1 ’立 騰出版社﹐如你有第2冊﹐可否帶來看看。 謝謝

Sorry ! 阿仔係食 "Ritaline" not "Concerta"

[quote]
AGNESNG 寫道:

學名: Methylphenidate (哌醋甲酯)  

商品牌子名: Concerta (專注達)

ALAL :
   OK 無問題
你睇睇輕鬆學鋼琴 書後面第二行圖畫有幼兒學理練習1,是啡黃色書,你又無呀
ALAL 寫道:
joey

我家有‘輕輕鬆松學鋼琴 1 ’立 騰出版社﹐如你有第2冊﹐可否帶來看看。 謝謝
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

AGNESNG

昨日阿仔食左 "Ritaline之後,唔知有否關係佢勁玩手指~~平時好似唔覺咁.都有少少擔心tim
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

HelloMelody2007
  你無時無刻都係我身邊,真好 我有需要時您一定會助我一把解憂,真好   

rachaelmum & stellacl

pls check pm !
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

我醫生話會好high反應, 我又唔多覺,可能響學校
high左我唔知.

joey媽媽 寫道:
AGNESNG

昨日阿仔食左 "Ritaline之後,唔知有否關係佢勁玩手指~~平時好似唔覺咁.都有少少擔心tim

我都好覺佢high左~~,剛剛問左輔導老師佢話仔仔昨日眼定定好難叫佢返來咁!!!!今日佢而為仔仔無食藥,無咩野發生無特別~~~
不過近來唔知是否仔仔想學講野階段~~佢係課室成日好興奮咁自言自語,好影響人地上課呀 :cry: [quote]
AGNESNG 寫道:
high左我唔知.

JOEY  
輕輕鬆松學鋼琴 1 ’立 騰出版﹐ 沒有幼兒學理練習1,不是啡黃色書。

你觀察多一段時間先. 再作打算.

joey媽媽 寫道:
我都好覺佢high左~~,剛剛問左輔導老師佢話仔仔昨日眼定定好難叫佢返來咁!!!!今日佢而為仔仔無食藥,無咩野發生無特別~~~
不過近來唔知是否仔仔想學講野階段~~佢係課室成日好興奮咁自言自語,好影響人地上課呀 :cry: [quote]
AGNESNG 寫道:
high左我唔知.

簽名被屏蔽

HELLOMELODY 2007﹐

吃自助餐個日聽你講有朋友在奉X 試理工的專注力訓練頭規﹐知道現在效果如何﹖ 謝謝。

STELLA﹐
你的媽媽不可以幫你的KIDS溫習嗎﹖可能要請個補習拉。現在女女有無在那裡學英文﹖造多D運動﹐身體會好D﹐不要太依賴SUPPLEMENT﹐我參加了STANDARD CHARTERED 10M 跑步﹐比個目標自己減肥。

AGNES﹐

你個仔讀英文好﹐試下叫學校比個仔參加朗誦比賽﹐學校訓練﹐不用自己教﹐幾好的。

Hi stellacl,

多謝你提醒, 我會注意一下.
保重身體呀!

Hi ALAL,

呀仔靠佢自己造化啦.鬼叫我地D英文C咩.

joey媽媽 寫道:
你睇睇輕鬆學鋼琴 書後面第二行圖畫有幼兒學理練習1,是啡黃色書,你又無呀

joey媽媽

搭嘴~幼兒樂理練習1, 我有喎. 你其實有無特別野想知?

mamee

ps 我時時偷睇呢道

stellacl :
   我仔女都是剛剛考完試~~班主任話個女今次中文字寫得好慢,佢應該係識但無做,所以剛剛唔合格 :cry:拉埋其他中文默書,作文...平均分就合格..星期五時唯有寄望佢數學攞高d分啦,上次佢全班可考第7.今次就      
至於仔仔食左ritalin只是6日,我覺得佢真興奮左...仲有難以入睡左....學校表現就未知...

我今年辛苦呀!!想退出xx會,但無奈仲要多半年...仲有d小人要應付,肯好我得學校支持之外仲有好多家長維護我咋!真一言難盡∼∼∼
stellacl 寫道:

joey媽媽, 你今年辛苦嗎 ?

joey媽媽 & agnesng, 知道你地原來start 左 ritalin, 我聽一些朋友說, 這其實是一種對腦部興奮劑 (不是陣靜劑) 是要把腦部某些地方 active, 使服用者能夠有 reaction, 達至專心等等效果.  要提醒你地要留意一下小朋友心跳是否正常, 因為好多人話服用者心跳會加快得很利害, 可能會有副作用.
‹ 上一主題|下一主題