用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

JOEYMAMA,

ALAL講得好啱! 你知我地D仔在學校只是"少數民俗", 他們唔攪攪震已還得神落, 所以我都只是參加了家教會, 害怕做執委時會左右做人難!

[quote]
ALAL 寫道:
她就說千其不要造家教會﹐如果有時要與學校對抗就死﹐同埋其他家長都覺得好的政策﹐對我們的子女未必好﹐到時開會你同意又誤系﹐誤同意又誤系﹐都無知點好。

stellacl,

如果蕊展收得您仔仔佢應該是asperger, 因為蕊展講明訓練的目的是幫亞氏保加症的兒童適應學校生活。

至於政府評估中心所給孩子的label可以不理, 囡囡3歲時的評估報告話佢係自閉傾向, 5-1/2歲的報告就話佢係有自閉症的特徵。反而我在明愛接受自閉症兒童訓練時, 那裏的姑娘認為亞女似是asperger, 後來外面機構的心理學家都confirm她是。

不過, 我就覺得除了嚴重的固執性, 其實有很多特徵會和ADHD好相似! 所以我們大家仔仔女女在上了小學後的適應問題可以多請教另一topic-ADHD的家長, 因為她們的仔仔已經是高小或初中了。

stellacl,

您亞 仔呢d係真我個性, 豪邁奔放的表現! 非我族類根本不懂得欣賞呢!

[quote]
stellacl 寫道:

玩腳趾 ? 我仔試過上堂除左隻襪, 跟住攞黎聞....[quote]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

rachaelmum

你女女好pro o番    

rachaelmum 寫道:
有機會帶女女出來見面? 當然無問題啦!

佢daddy話她不只是另類, 直程係 "極品!"

當我叫佢做功課時, 她會話自己是學習障礙, 唔識做!

當我叫佢寫字整齊一些時, 她會話自己是手眼協調有問題!

當我叫佢游水時動作做好一些時, 她會話自己大小肌發展欠佳!

當我叫佢嘗試想想別人的感受時, 她會話自己是思覺失調!

當我問佢你有沒有留心聽媽咪的說話, 她會話自己是來自另一個星球, 所以不太明白我在說甚麼。

有時我都好懷疑究竟是我有問題定她有問題?

每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

stellacl

攪到我好想見識下添

kmwun,
今次好在改星期日, 我星期六下午要同仔仔留小便做重金屬測試, 如果要去蕊展, 我就要帶埋果個好似鐵罐裝生油甘大個既容器去大埔...實比人笑c... [quote]
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

你個女的辨駁能力好正呀!我好羨慕你,我都希望我個仔有朝一日有咁嘅能力同我對答,我期待緊呢日呢

有機會帶女女出來見面? 當然無問題啦!

佢daddy話她不只是另類, 直程係 "極品!"

當我叫佢做功課時, 她會話自己是學習障礙, 唔識做!

當我叫佢寫字整齊一些時, 她會話自己是手眼協調有問題!

當我叫佢游水時動作做好一些時, 她會話自己大小肌發展欠佳!

當我叫佢嘗試想想別人的感受時, 她會話自己是思覺失調!

當我問佢你有沒有留心聽媽咪的說話, 她會話自己是來自另一個星球, 所以不太明白我在說甚麼。

有時我都好懷疑究竟是我有問題定她有問題?

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

JOEYMAMA,
ALAL講得啱, 我同事都講過, 家教會委員要為家長爭取利益, 有時同校方會起衝突, 到時都唔知佢地點對自己仔女...
JOEYMAMA,

ALAL講得好啱! 你知我地D仔在學校只是"少數民俗", 他們唔攪攪震已還得神落, 所以我都只是參加了家教會, 害怕做執委時會左右做人難!

[quote]
ALAL 寫道:
她就說千其不要造家教會﹐如果有時要與學校對抗就死﹐同埋其他家長都覺得好的政策﹐對我們的子女未必好﹐到時開會你同意又誤系﹐誤同意又誤系﹐都無知點好。
[size=small]我話唔做GA 喇!我老公話我唔應該用咁嘅思想諗,果晚開完家長會我返屋企同我老公講返經過,佢隻死佬都不知幾支持我去做,仲幫我寫埋政綱TIM,真激死我 [size=small]後來仲掙D鬧交,佢話不是我想像得咁可悲,為何不試下,認識學校多少少不好咩!佢話何況學校方面誠意拳拳叫你幫手,可能都想比個機會我地幫個仔呢 [size=small]我即時回答老公:唔好講咁多,不如我填你名你去,反正我出去開會時,你都要留係屋企看住D細路,咁不如掉轉角色啦 [size=small]呢個死佬答我:好呀,無所謂填我囉!不過學校諗住搵你喎! 我老公跟住無耐仲幫我度埋政綱.你地話死未    [size=small]而家我都未睇佢寫左D咩野,而我個心仲未有決定,最重要我唔識推人,校長一次又一次向住我講記得星期一交政綱~~~唉!!!!!     
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

[quote]
joey媽媽,

點呀, 開會有結果未呀 ? 甘你上次msn講果單, 你又做左未 ?  如果做左你又邊有甘多時間做埋家教會委員 ?

[size=x-small]果晚我開會已做到最被動果個,又唔出聲又坐開D到最後又好怕羞咁,誰不知都唔知真定假,呢個校長都兜大圈要隊支咪黎我到問我假設做左委員係會想做D咩野?    [size=x-small]咁我未回答佢:其實我都無諗過做委員,但你要我答我諗係主要可以幫D老師減D工作負擔同埋幫我地小朋友攪下活動咁..... [size=x-small]跟住到我們圍圈仔同D舊委員傾計時又要逐個分享 [size=x-small]我未講話幫下大家手無所謂,做委員真無諗過,何況仲要我寫政綱,我見到都怕~~~[size=x-small]呢個時候校長即講:唔緊要唔緊要你唔識寫我幫你寫好易姐..... 跟住我就見到有部分家長已交政綱比校長,咁我就無出聲喇!後來個校長行埋過來問我要唔要幫我寫,我答唔駛喇!校長即接住講:咁你幾時交呀?佢仲千叮萬囑叫我記得星期一交比佢,唉~~~~ 我真係唔知點好,叫我做委員嘅社工佢家長教師會又無佢份,但又要我參選,而學校方面我都感覺到佢地好似想推動我去做咁,但我個心真唔知點好,返黎同老公講,佢話反正要D人投票先可做到委員,可能到時我落選咁未可以接納左學校要求而你又唔駛做囉 但∼∼∼我老公都補充左一句:佢話唔知會唔會有內定 你地估呢?明明大家投票會否有內定

好慘呀!
今日原本可以去迪士尼玩下(因有朋友送兩張小童入場劵比我),誰不知我老公又放唔到假,所以~~ 今日有D悶TIM,有無溜冰 一陣唯有帶佢地去公園玩下,同埋飲茶先.

簽名被屏蔽

Joey媽媽,

去唔道廸士尼呭咁慘,廸士尼唔錯架, 搵日X'mas holiday 閒日去啊.小朋友好開心架.

委員不如決絕D.推左校長,太花時間,留番時間教仔仔好過.

話俾你它地知吖,今日開了很生日會,食了很多生日蛋糕,因啊仔和daddy 都是明天生日   

我都有咁諗過為何問我會否當委員,目的是什麼    但我老公話我想得太多,佢認同你們所講可能會同學校會有分歧,但不會影響仔仔學校生活,反而我會更了解學校,至於點解想我做,可能真是社工姑娘所講大家岩咀形(因為我果邊家長大部分都是新移民家長)所以可能係處理上會好多不明白地方卦.至於政綱剛剛寫好了,不過我都唔會交住,等我諗多一日,佢再催我我星期二先再考慮交.
其實我為何猶疑呢?係因為我想諗清楚是否真的幫到自己同個仔我先會入紙參選,否則真是係佢地一隻棋子我就一定唔會當委員.我都會再小心處理ga 喇!......^^

joey媽媽,

今日好悶 ? 乜你唔洗寫政綱嗎   

聽你甘講, 你學校似乎好想你做委員, 我估原因可能係你既然有求於學校
如果真係甘樣, 政治味道好似濃厚左...好似一隻棋子...又或者係我諗太多......

wewangwang

你仔和daddy 都是明天生日,是同一日嗎 又會咁岩同一日

祝你仔仔同你老公[size=small]~生日快樂~         

wewangwang 寫道:
Joey媽媽,

話俾你它地知吖,今日開了很生日會,食了很多生日蛋糕,因啊仔和daddy 都是明天生日   

決絕D同佢地講我講唔出口,因我推人唔叻,但我會用唔交方法去處理,我諗佢地唔會發覺我無交卦,如果過左期佢都無叫我交我就會執執膊走人    我知委員唔易做,所以我都唔敢亂黎,兩日後就知結果 [quote]
wewangwang 寫道:
Joey媽媽,

委員不如決絕D.推左校長,太花時間,留番時間教仔仔好過.

簽名被屏蔽

呢句~好似新年講多d∼∼

wewangwang,

你先生就搵多d, 賺多d !!    

簽名被屏蔽

真係比你笑死   
joey媽媽,
無計啦, 全部都係我自己既願望黎丫麻 !!!   

stellacl.joey媽媽

多謝晒,全單照收

joey媽媽,

執執膊走人,希望你偷雞成功,唔好俾人捉到.

佢二仔而爺真係咁啱同日生,是天意安排,我唔係開刀生
‹ 上一主題|下一主題