用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

wewangwang,

祝仔仔及您老公生日快樂, 身體健康, 事事順利! 特別祝仔仔快高長大, 各方面都愈大愈進步!

Joeymama,

stellacl講既應該是我們這裏全人類的願望, 如果唔係邊殊有錢幫仔女做訓練呀!   
joey媽媽 寫道:
   呢句~好似新年講多d∼∼

[quote]
stellacl 寫道:
wewangwang,

你先生就搵多d, 賺多d !!    
[/quote]

各位,

亞女把口醒目真係有辣有唔辣, 除左時常"一言九頂"外, 好多時候係公眾地方會攪到你要搵窿捐。好似搭地鐵無位坐, 佢會話如果香港人口死左一半, 咁我咪有大把位坐law! 您們話其他人聽到係咪當佢傻呀!

wewangwang

祝你老公同仔仔生日快樂 兩個都聽教聽話   
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

wewangwang,

Happy birthday to your wonderful kid and hubsband. Down to my heart I like your son very much since he is so calm, seems can calm down my son when playing with him.

STELLA﹐
哈哈﹐我老公不吃醬的。

失眠是我的老問題﹐仔仔出世前已是這樣。

嚇死我喇 今早我仔5 點多起左身,咁比佢煩一輪後,送完佢地兩個返學我又食埋早餐,咁我係9 點左右又上床訓 訓到剛剛發惡夢先肯起身 好慘呀 好驚呀

夢嘅內容係我叫個女企去那邊等我,跟住我同個仔返學校買外套,唔知點解買下買下變左海鮮檔,但果時夢境我都是繼續揀緊d大隻海鮮,突然呢個時候落好大雨 當時我心諗先醒起,死喇!我個女去左邊呀,佢識唔識得避雨呀,唔知佢驚唔驚又無大喊呢,我即刻掉低所有野去搵佢,跟住.......... 咁就 嚇醒左我喇,開眼睇個鍾原來差不多成1點喇!諗諗下佢地而家去晒邊呀

當我清醒d時我都諗緊佢地而家學校點呢?諗諗下都好似對佢地唔住咁,佢地咁辛苦返學,而我就係屋企訓晒覺咁   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

各位 mommy 有事請教:

1. 上星期六帶阿仔去上 cooking, 个 ST 話阿囝依家比較差 ge 係情緒控制同社交能力,我話...係呀, 佢學嘢其實 OK, 但情緒可以因小小嘢唔中意, 就 look 地.... 佢昨天起 Sunday school 時, 老師就話佢有 3 次曳, 一唔中意 ( 老師点名由右至左.. 佢要由左至右) 就喊哂同埋 din 地....

ST 話有 d 情緒控制嘅班, 阿囝應該去吓...各位有冇介紹呢??

2. 阿囝由今年開始, 逢星期 1, 2 見我同老公返工就喊得好犀利, 又 wer 又 din 地..因星期 6 , 日, 我可以成日陪佢, 而 3,4,5 我都会揍佢去 eetc 先返工...道理, 心理準備前果晚都講哂, 但埋门一腳都係乜都唔記得哂....

大家有冇好辦法??   

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

caroleks
   我想問你仔仔是否有自閉障礙問題,今年幾多歲呀!
因經訓練之後及隋住年齡大少少,我地小朋友都會比細果陣3-4歲到容易改變自己的脾性.
 聽你所說:我覺得你仔仔的固執情度都好大,不容易改變身邊事情,你比佢心理準備係前果晚都講哂,我諗對你仔仔是不足夠,不如你都試下定下時間表比仔仔知道,等佢每朝看自己的時間表知自己果日活動的去向及邊個陪他邊日爸媽要返工陪唔到佢,可能呢個方法比佢更有明確預知,我相信你仔仔扭計次數會逐漸減少,因單憑講講呢個方法你仔仔未完全受用,唯有試下用黑紙白紙說明去令仔仔加強佢的記憶及安全感.

caroleks 寫道:
各位 mommy 有事請教:

2. 阿囝由今年開始, 逢星期 1, 2 見我同老公返工就喊得好犀利, 又 wer 又 din 地..因星期 6 , 日, 我可以成日陪佢, 而 3,4,5 我都会揍佢去 eetc 先返工...道理, 心理準備前果晚都講哂, 但埋门一腳都係乜都唔記得哂....

大家有冇好辦法??   

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

咩醒左乜事都無, 唔洗驚呀,起左身仲驚~~.    因為有好多家務係我面前~~     

stellacl 寫道:
joey媽媽,

...有時訓太多都會發惡夢架...    醒左乜事都無, 唔洗驚啦.

ALAL,

星期日記得去溜冰,你個朋友決定成點呀   

我星期日剛剛報埋青苗比個女學小提琴,是學12:45,所以我而家12:00清場時我都會走

各位:
    我地聚會幾時有呀 我個lunch 自助餐去左邊呀

Joey媽媽. stellacl

好多謝你地 ge 意见...仔仔今年 4 歲, 讀緊普通幼稚園 k2. + 星期 3,4,5 返 eetc.

2 歲時在大口環做 assessment 話佢 global development  delay + audistic feature.  但到4 崴依家, 我就覺得佢進步咗唔少....幼稚園老師都知道阿仔 ge 情況, 話佢除情緒,社交及專注力外, 功課上都跟到, 佢雖然唔留心, 但問到佢時佢都明嘅....

所以我部唔清楚阿仔依家屬於乜嘢類別. 佢學琴嘅老師話不如同佢做 IQ test, 叫我問下母嬰健康院...(但我又唔知去邊做, 同母嬰健康院度, 自從阿仔 2 崴轉介之後就冇返到去...).

Joey 媽媽提意形象化個時间表, 我都捻住做, 只係 "的" 唔起心肝做個精美 ge 表俾佢   

好多謝大家 ge 意見, 你地有聚会我都參加, 可以嗎?因很想向你們請教!!!

caroleks

我仔仔都有個自己嘅calendar,我只係揀咗個每日格仔大d,可以寫低有咩appointment嘅。仔仔蕊展班同學都有小朋友因為以為會見到某個姐姐,但見唔到就唔合作;第二堂調咗位又唔制...唯有上堂前姑娘先俾時間表小朋友家長,先俾心理準備,但同時要同小朋友講定會有改變,小朋友改善咗好多,慢慢可以將預備功夫簡單d。我就覺得IQ test的幫助唔大。你亦可以做d社交書仔,得閒就哦吓小朋友,可以參考吓痙攣協會套社交書,例如爸爸、媽媽有自己的工作,小朋友要返學;媽咪送小朋友返學就要走,因為學校係小朋友上堂嘅地方。俾d概念佢,同埋多d同佢講唔滿意可以點做,因為佢地可能只識發脾氣,或者發脾氣最有效。

好多謝你地 ge 意见...仔仔今年 4 歲, 讀緊普通幼稚園 k2. + 星期 3,4,5 返 eetc.

2 歲時在大口環做 assessment 話佢 global development  delay + audistic feature.  但到4 崴依家, 我就覺得佢進步咗唔少....幼稚園老師都知道阿仔 ge 情況, 話佢除情緒,社交及專注力外, 功課上都跟到, 佢雖然唔留心, 但問到佢時佢都明嘅....

所以我部唔清楚阿仔依家屬於乜嘢類別. 佢學琴嘅老師話不如同佢做 IQ test, 叫我問下母嬰健康院...(但我又唔知去邊做, 同母嬰健康院度, 自從阿仔 2 崴轉介之後就冇返到去...).

Joey 媽媽提意形象化個時间表, 我都捻住做, 只係 "的" 唔起心肝做個精美 ge 表俾佢   

好多謝大家 ge 意見, 你地有聚会我都參加, 可以嗎?因很想向你們請教!!!

Dear all

仔仔發明新的度量衡

事原近日仔仔長咗好多,我叫佢瞓喺地下,我就打開手指用手"足南"吓仔仔,由腳到頭共長六隻手掌。我尋日又捉住仔仔隻手由手指錫到膊頭,點知佢叫我由腳鍚到頭睇吓有幾多啖,"度"完身長重要"度"手、"度"腳、"度"埋個頭。兩個就係咁一路錫一路笑   

Joeymama,

唔使驚喎, 訓得著都好過訓唔著呀! 我都好同情ALAL, 成日失眠真係好慘, 我自己就最怕半夜醒左訓唔番 因為我會胡思亂想, 重要係好悲觀個隻!

Dear all,

多謝您們咁欣賞亞女的"口才" (佢daddy講笑話亞女將來最啱傳道, 不過個d係歪理唔係道理), 如果亞女能在你們開辦的學校讀書幾好呢! 分別由kmwun, stellac, joeymama,wewangwang,ALAL, gongonma 等....擔任校長,副校長, 訓導主任, 課程發展主任, 老師....唉!發夢真係早左一d   

kmwun,

原來你咁有童真, 大細路一名呢! 我想您的家一定充滿著笑聲。

你仔仔咁可愛, 真令人羨慕!

多謝晒咁多位的祝賀,thank you very very much.    我又全單照收.總之一家平安,健健 康康,我已很感恩.乜障乜閉乜遲緩都是碎料   

仔 仔己入房瞓覺,可惜daddy 這陣子太忙,今晚仍未放工,沒回來切蛋糕.我今日lunch hour 匆忙去商務書局買本 “贏”送俾佢,行就行D,都叫有份birthday gift.,好過兩梳焦,話哂佢都俾左10年家用吖麻.

啊仔今日話6歲啦,竟然肯清潔大便,之前死都不肯,話好污糟和核突.今日轉性.   

Rachelmum,

你女女真是古靈精堅又淘氣,有機會我都係想見識一下. 傳道,no way, 佢要等住造某人”我的野蠻女友.”

Joey媽媽,

lunch 自助餐我放假自己去了,約齊你們很難.係呢,點解你女女唔學琴先呢 ?  

ALAL, Stellacl,

我個仔唔係calm和乖,係鈍,講野慢吞吞.    題外話,前幾日見中文老師, 中文老師去年做support teacher 己識佢,知佢講野唔叻,今年中文用普通話教,佢話仔仔用普通話學中文很受落,有進步,我諗這是A仔特性,用書面語說話他更容易.老師說他易分心,不過她會call佢魂魄回來.不過英文 跌了watt, 老師說他quiet 又唔答問題, 冇計啦,性格如此.係蝕章啦.

鵝肝蒸蛋,好味喎.,點整架.

失眠我都好驚,如睡得不好返工就亳無productivity.

caroleks
  時間表唔使咁靚都得ga,即時就地取材,一張白紙一支筆貼佢當眼地方便可,當仔仔每做完一件事ok晒就叫佢自己tick左去,等佢安心地去做下一件事,及預知下一件事咁就得ga喇

我地嘅聚會攪得成的話,當然可以預埋你啦 不要講請教,是大家分享吧!

‹ 上一主題|下一主題