用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

kmwun
  你呢個遊戲好親子喎!你地兩個一路錫一路笑,好溫馨呀! 你仔仔愈來愈醒喇,佢嘅進步日漸明朗化,恭喜你呀   
kmwun 寫道:
Dear all

仔仔發明新的度量衡

事原近日仔仔長咗好多,我叫佢瞓喺地下,我就打開手指用手"足南"吓仔仔,由共長六隻手掌。我尋日又捉住仔仔隻手由手指錫到膊頭,點知佢叫我由腳鍚到頭睇吓有幾多啖,"度"完身長重要、"度"手、"度"腳、"度"埋個頭。兩個就係咁一路錫一路笑   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

rachaelmum
開辦學校就無可能,好似stellac話齋開一間補習社比我地d小朋友教佢地做功課可能都有得諗下嘅     
rachaelmum 寫道:
Dear all,

多謝您們咁欣賞亞女的"口才" (佢daddy講笑話亞女將來最啱傳道, 不過個d係歪理唔係道理), 如果亞女能在你們開辦的學校讀書幾好呢! 分別由kmwun, stellac, joeymama,wewangwang,ALAL, gongonma 等....擔任校長,副校長, 訓導主任, 課程發展主任, 老師....唉!發夢真係早左一d   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

wewangwang

因學鋼琴是比較易,所以一開始我想佢由難度挑戰先,何況我個女原是一開始比佢揀時佢係話想學大提琴,跟住我話等7-8歲先學,學住小提琴先好嗎,我個女又ok喎!咁未諗住比佢學囉.之前有位老師都同我講學小提琴係比鋼琴難d,但佢都建議我比佢學小提琴先,因為可以訓練佢自己拉時聽音準唔準,而鋼琴是按呢個音就係呢個音,無咩難於控制,所以我見個女重有興趣我未繼續比佢學小提琴囉.至於學鋼琴我屋企都有書及琴,而我都略懂一二所以未諗住得閒都會自己教住佢地.

[quote]
wewangwang 寫道:

Joey媽媽,

lunch 自助餐我放假自己去了,約齊你們很難.係呢,點解你女女唔學琴先呢 ?  

rachaelmum / joey媽媽

係傻傻地就真!我間中就會問吓仔仔到底係佢攪到我咁傻,抑或係我攪到佢咁傻

kmwun,

原來你咁有童真, 大細路一名呢! 我想您的家一定充滿著笑聲。

你仔仔咁可愛, 真令人羨慕!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

各位媽媽

請問知不知道現在私人補習小學三年班英文每小時約多少錢呀?
重有請問有冇介紹呀(地區筲箕灣)

謝謝

lingchuling

lingchuling
   我朋友個仔5 年班,考英文都有100分,佢miss我唔識ga,不過可以幫你問下佢有無時間會否幫你仔仔補,時薪我諗要$100左右.你諗諗 仲有點解你會過來我topic問呢個問題嘅???????

lingchuling 寫道:
各位媽媽

請問知不知道現在私人補習小學三年班英文每小時約多少錢呀?
重有請問有冇介紹呀(地區筲箕灣)

謝謝

lingchuling

kmwun
   星期日約會,點呀?決定成點呀? [quote]

因為是我先生個哥哥要請比他的小朋友,剛巧見到你們講開補習問題,所以就問問妳們看看

joey媽媽

sorry,我稔都係唔好預我仔仔啦,佢好似真係唔係好掂,所以上堂一味閃開。

joey媽媽 寫道:
kmwun
   星期日約會,點呀?決定成點呀? [quote]
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

明白喇!你有興趣就pm我啦
lingchuling 寫道:
因為是我先生個哥哥要請比他的小朋友,剛巧見到你們講開補習問題,所以就問問妳們看看

ok,無問題,咁你得閒就黎探下我地班啦 [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

sorry,我稔都係唔好預我仔仔啦,佢好似真係唔係好掂,所以上堂一味閃開。

各位:
  好開心呀!雖然暫時我唔太清楚仔仔而家學校生活如何,但今日佢派返來英文測驗卷有85分,而上次就100分,兩次我都無同佢溫書,佢有呢個成績我已好滿足 但中文默書就未有分數,因為主要係呀仔唔多願意寫中文,有時肯默少少有時又唔默,所以老師未比到分數佢 :

至於而家英文一篇全校999人,只得100人左右參予,而我仔仔因有兩次無玩,3 次攞唔到滿分,所以排行榜上得12位,但已經好好ga喇!因為初初佢玩時排緊34到,而家我地都好努力同佢做 但我都好想同大家分享,點解我要堅持佢每日做呢?當然排行是次要 其實主要是我想給仔仔學校老師及其他家長知道,我仔仔不是無家長教的,而仔仔本身都有佢嘅學習能力,佢父母會教佢的 大家會否想問點解我會咁諗    原因好簡單:因我呢間學校做融合未成熟,而我仔仔初初入學已比另一家長投訢要求掉位,你們記得嗎 所以我想用呢個証明做比其他家長睇,我仔仔不是無人理的街童,唔好誤會我仔仔百嚴是父母做成的

Joeymama,

好高興仔仔攞到好成績, 等仔仔再熟習左學校的人和事, 他的成績一定會更加進步, 您的努力唔會白費既!

我的想法同您好相似,仔仔囡囡在學校的社交情緒行為我們未必能控制得到,但功課或考試都盡量跟貼些 、做好D,希望在另一方面加強他們的自尊感, 讓學校的老師,同學或家長明白我們這些小朋友並不是一無是處的。

joey媽媽 寫道:
各位:
  好開心呀!雖然暫時我唔太清楚仔仔而家學校生活如何,但今日佢派返來英文測驗卷有85分,而上次就100分,兩次我都無同佢溫書,佢有呢個成績我已好滿足 但中文默書就未有分數,因為主要係呀仔唔多願意寫中文,有時肯默少少有時又唔默,所以老師未比到分數佢 :

至於而家英文一篇全校999人,只得100人左右參予,而我仔仔因有兩次無玩,3 次攞唔到滿分,所以排行榜上得12位,但已經好好ga喇!因為初初佢玩時排緊34到,而家我地都好努力同佢做 但我都好想同大家分享,點解我要堅持佢每日做呢?當然排行是次要 其實主要是我想給仔仔學校老師及其他家長知道,我仔仔不是無家長教的,而仔仔本身都有佢嘅學習能力,佢父母會教佢的 大家會否想問點解我會咁諗    原因好簡單:因我呢間學校做融合未成熟,而我仔仔初初入學已比另一家長投訢要求掉位,你們記得嗎 所以我想用呢個証明做比其他家長睇,我仔仔不是無人理的街童,唔好誤會我仔仔百嚴是父母做成的

joey媽媽,

恭喜恭喜你仔仔叻叻.無溫書都100分,証明佢有一定的學習能力, 好犀利啊!好大鼓舞.繼續努力啊.   

簽名被屏蔽

我都想分享下,有時A-仔的某些能力係可以好強.話說我個仔今日同學校去馬鞍山圖書館outing. 佢之前只係3,4歲去過馬鞍山,今晚佢就畫幅馬鞍山地圖,邊度體育館,圖書館,馬鐵,烏溪沙,都show 哂出來,跟住仲畫埋D馬路方向,沙田,九龍,大圍都劃埋,雖然有D字佢唔識寫,但方向係有sense. 我諗唔通佢一路坐車一路夾住出面然後記晒D景像入腦

簽名被屏蔽

Stellacl,

我個仔都會順 口將見到的字轉化成廣東話口語化,但佢學普通話又幾易上口,pick up到個調子.

我覺得中文,英文都重要,要取個平衡.

grammer 我仔學校無教,只係晚晚一本story book.

溫左8課書...,咁勁

stellacl
一氣過同仔仔溫左8課書.真係唔少野喎!
我無同個仔點溫書,因為佢放學開始做功課已做到好大壓力,日頭又返學,夜晚用左大部分時間做功課,所以有時想同佢溫下書,諗諗下又唔想佢咁辛苦,所以係晚上如果有時間都會比佢玩下鬆下,不過我曾經都試過同佢溫習有幾課書,但只限於讀字咋!所以你仔仔都好叻可以肯專注地同你一齊溫書   
[quote]
stellacl 寫道:

joey媽媽,

尋日放學一氣過同仔仔溫左8課書...因為今朝測驗! 除左要平衡阿仔心理, 仲要平衡&舒緩自己既心態&心情 !)

wewangwang 寫道:
joey媽媽,

恭喜恭喜你仔仔叻叻.無溫書都100分,証明佢有一定的學習能力, 好犀利啊!好大鼓舞.繼續努力啊.   

Joeymama,

我的想法同您好相似,仔仔囡囡在學校的社交情緒行為我們未必能控制得到,但功課或考試都盡量跟貼些 、做好D,希望在另一方面加強他們的自尊感, 讓學校的老師,同學或家長明白我們這些小朋友並不是一無是處的。

[quote]
joey媽媽 寫道:
各位:
   但我都好想同大家分享,點解我要堅持佢每日做呢?當然排行是次要 其實主要是我想給仔仔學校老師及其他家長知道,我仔仔不是無家長教的,而仔仔本身都有佢嘅學習能力,佢父母會教佢的 所以我想用呢個証明做比其他家長睇,我仔仔不是無人理的街童,唔好誤會我仔仔百嚴是父母做成的

[/quote][size=large]咁我地大家一齊加十倍努力吧!向目標進發,排除萬難         
‹ 上一主題|下一主題