用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

AGNESNG

check pm la !
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

hi everybody,

any day fixed so that we can meet? if we don't meet before summer holiday, probably it will be after Sept!

Agnes,
Have you gone to the New idea bookshop in MONgkok?

ALAL

[size=large]各位靚太:

[size=large]母親節快樂!!!!祝大家心想事成!

我既心願~~開始黎緊~~~    就係仔仔可以講多d野    希望佢繼續講多d野啦 唔好停有對答我一定唔會覺得煩ga    

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

ALAL
    你好多心事嗎?你想幾時出來聚呀!用咩形式攪呀!
想聚餐或是又黎一個親子一天遊呢?大家有意見嗎?
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

各位:
    我近來除了做義工之外,仲參加左個瑜珈班...真好正ga. 除左幫我減少頸痛及腰痛之外,仲有原來真可以幫我思想上減壓...睇d事情都盡量可以學習放開d...

仲有2個月放暑假..我都好期待呢?除了仔女可放鬆之外~~呢個日子是我甩難日......哈哈~~~~

冇去呀! EASTER HOLIDAY 去左上海買左10本番o黎,都係一樣$16.00/pc

ALAL 寫道:
hi everybody,

Agnes,
Have you gone to the New idea bookshop in MONgkok?

ALAL

依度做乜咁靜呀?

JOEY

其實我講來講去都是那些怨言﹐你都知架拉。話時話﹐你地約左溜未﹖

AGNES﹐
去上海玩﹐真妒忌你>

今年暑假仔仔學校裝修,暑假活動暫停,哎,要去外面搵啦!

KMWUN,
荃灣明愛好多丫,得閒去睇下

leader

多謝!你都係荃灣街坊?

.

荃葵區2007暑期活動一覽.....CLICK HERE .....
KMWUN:
咦........你唔記得我喇!收PM喇!

thanks you for the infomration & you turn to check pm!

leader 寫道:
荃葵區2007暑期活動一覽.....CLICK HERE .....
KMWUN:
咦........你唔記得我喇!收PM喇!

近來大家都好靜...不如笑吓啦...早幾晚同仔仔傾計...

仔仔:我大個19歲要買架環保私家車
我:要好多錢架噃
仔仔:28歲至買啦
我:都係好貴架,邊有錢呀
仔仔:我18歲去開個戶口,日日去"禁"錢
我:你要存咗錢至有得"禁"架噃
仔仔:《O咀》我去玩一擲千金,有三百萬
我:唔一定贏架噃
仔仔:我媽咪係黃x德會計師事務所合夥人《當然無d咁嘅事》,佢話俾我知三百萬個箱係24至26號
我:咁咪作弊,玩遊戲靠運氣架噃
仔仔:我靠運氣贏一百萬,再存入銀行

要教吓佢腳踏實地啦...

大家好, 我是新加入的會員, 是否大部份家長的孩子都是今年二年級呢?

由於小兒有自閉症, 所以在主流小學上課, 常常遇到社交障礙, 有沒有好的社交小組提供參考呢?

kmwun,

So cutie!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Hi mandylung

我仔仔係讀主流小學,今年二年級。蕊展計劃好好,不過收小朋友最大收到二、三年級,同埋好多人報。協康暑假都會有d小組,可以睇睇。

kmwun

多謝你的建議. 剛才打電話到蕊展計劃, 十月份的課程已經滿額, 明年一月的亦很多人登記了, 未知有無位!!

協康我都有報名, 但我想找些高層次小小, 又未有正常小朋友禁醒的小組比佢學吓社交. 點算好呢? :-|

mandylung

專門嘅小組好難搵,我覺得俾多d機會小朋友同人溝通,如果導師明白、接受,其他小朋友又ok就已經有幫助。社交最難教係每次情況都唔同,唔同嘅人反應又會唔同,就算仔仔上完蕊展學左,問佢係識答,但到實際又未必識用番,唯有等佢自己practice啦!
‹ 上一主題|下一主題